4p

Hiába kaphatóak jobbnál-jobb védelmi rendszerek a piacon, számos lakástulajdonos nem, vagy alig tesz erőfeszítéseket ingatlana, és a benne lévő vagyontárgyak védelme érdekében, pedig a kiürített lakás elég szomorú látványt tud nyújtani. Hogyan érdemes védekezni, milyen módszerekkel lehet meggátolni azt, hogy éppen a mi lakásunk legyen a célpont?


Bár számos fórumon mind a rendőrség, mind pedig más szervek folyamatosan felhívják a figyelmet a lakás megfelelő védelmére, úgy tűnik, sok esetben a tulajdonosok könnyelműsége, a védekezésre szükséges összeg megspórolása, és egyes esetekben az indokolatlan fecsegés is kiváltó oka lehet annak, hogy a betörők meglátogassanak egy-egy ingatlant. Ugyan a módszerek egy része közismert, sokan azonban mégis csak a jó szerencsére bízzák ingatlanuk védelmét.

Gyenge ajtók, vicces zárak

„Elképesztő könnyelműségnek” nevezte egy biztonságtechnikai szakértő a Lakásmustra kérdésére azt, hogy sok lakótelepen (és nem egyszer téglaépítésű társasházakban is) még a lakástulajdonosok az eredeti, házgyári zárakat használják. Véleménye szerint ezeknek még a feltörésével sem igen kell fáradozni, egy pajszerrel másodpercek alatt benyomható az érintett ajtó. Kockázatot jelentenek ebből a szempontból a régi, kétszárnyú bejárati ajtók is, melyekből egyik-másik egy erőteljesebb rúgásra is kinyílik. Véleménye szerint ma már minimálisan elvárható a több ponton záródó ajtó (a biztosítók is egyre inkább megkövetelik), illetve az egyéb mechanikus védelmi eszközök (mint például rács, hevederzár).

Fontos segítség az is, ha a lakásban riasztó üzemel. Itt sem érdemes azonban az olcsóságra törekedni, mivel a szabvány, akár hipermarketekben is kapható készülékek működési elve nemcsak a felhasználók számára ismert, némelyiket elég könnyű hatástalanítani vagy kikerülni. „Mindig a lakás sajátosságaihoz mérten kell megtervezni a védelmi rendszert” – mondta szakértőnk – „hiszen egy olyan üdülőövezetben, ahol egy téli hétköznap este több utcányi távolságban sincs senki, mit sem ér egy vijjogó sziréna”.

A csendes riasztás hatékonyabb

Sokkal többet érhetnek azok a szolgáltatások, melyek észrevehetetlenek, és betörés esetén csendben, telefonon vagy más kommunikációs csatornán riasztanak egy központot, aki a saját őrszolgálatát, vagy akár a rendőrséget is azonnal ki tudja küldeni a helyszínre – miközben a bent tevékenykedők nem sejtenek semmit. Ilyen lehetőséget sok kábeltévé és telefonszolgáltató is kínál, egyes helyeken többféle csomag közül lehet választani.

Sokáig egyedül hagyott ingatlan, vagy nagy területek esetén hasznos lehet a videós megfigyelő-rendszer, melynek képét akár otthonról is lehet nézni, illetve rögzíteni. Beszerzésnél fontos, hogy olyan kamerák legyenek a rendszerben, amik értékelhető képeket adnak az elkövetőkről, akár éjszaka, nem éppen jól megvilágított környezetben is.

Amennyiben anyagi korlátok szabnak határt a védekezésnek, egyes esetekben a szerényebb készülékek, vagy akár álkamerák felszerelése is hatékony lehet, noha sokan ezeket is ismerik. Annyit segíthetnek, ha nem tippre mennek a betörők, a védelmi eszközök láttán lehet egy másik ingatlant fognak választani.

Sokan maguk intézik a betörést

A betörések egy részéről azonban nemcsak a védelmi rendszer hiánya, hanem a tulajdonos szószátyár természete, vagy éppen kivagyisága is tehet. Ha nagy értékek vannak a lakásban, érdemes kívülről nem láthatóvá tenni – a ház előtt parkoló méregdrága autók, a kihívó portál mind azt az érzetet kelthetik, hogy ide bizony érdemes bemenni. Ezzel kapcsolatban szakértőnk döbbenetesnek nevezte, hogy a fejlett bankrendszer korában (amikor ráadásul külföldön is lehet viszonylag egyszerűen számlát nyitni), sokan még mindig nagy összegű készpénz tartanak otthon különféle „tuti” helyeken,mint például az ágyneműtartóban, vagy a komódban.


Külön probléma, hogy egyesek teljesen feleslegesen szolgáltatnak információkat ismerősi körüknek arról, milyen tuti rejtekhelyet alakítottak ki a lakásban, milyen nagyobb ingóságokat sikerült az elmúlt időszakban beszerezni, vagy éppen milyen helyesen mutatnak a több millió forint értékű ékszerek a házi vitrinben. Nem szabad elfelejteni, hogy adott esetben – mégha nem is szándékosan – bárkiből válhat tippadó, különösen rossz a helyzet, ha ismerősünk egyébként is ezzel egészíti ki keresetét. Éppen ezért egyesek, elővigyázatosságból már csak kipróbált szerelőket engednek be lakásukba, a bútorszállítóktól pedig csak a bejáratig kérik a cipekedést – ha ilyen túlzásokba nem is érdemes esni, de ha idegenek járnak a lakásban, érdemes a csábító értéktárgyakat eltűntetni – és keveset, sokkal kevesebbet beszélni a lakás belső tartalmáról. Különösen döbbentesnek tartotta szakértőnk azt a jelenetet, amikor egy hölgy népes társaságban mesélt arról, hogy mikor nem szoktak otthon tartózkodni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!