2009. május 13. 06:09

Arányában túlságosan kicsi és túlkínálatos ahhoz a bérlakáspiac, hogy a bérleti díjakban érvényesíteni lehessen az inflációt - állítja Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja, a Beák és Társa Ingatlaniroda tulajdonosa a szerdai Napi Gazdaságban.

Magyarországon nem lehet igazi bérlakáspiacról beszélni, ha a lakosság 95 százaléka saját tulajdonában lakik; a jellemző kivétel a diákok meg a külföldiek csoportja, rajtuk kívül legfeljebb egy alig érzékelhető nagyságú szegmens választja átmeneti élethelyzeteiben a lakásbérlést, így a normális piaci viszonyok, ezzel az inflációkövetés sem alakulhatott ki ezen a területen - hangsúlyozza a szakember. Még a főleg külföldiekre specializálódó luxuslakások, illetve -házak bérbeadói sem növelhetik a pénzromlással a bérleti díjakat - teszi hozzá Kala Imréné, a Kala és Társa társtulajdonosa, aki szerint az euróban meghatározott bérleti díjak zuhantak az elmúlt hónapokban, és a meglévő szerződéseket is újratárgyalják. Bár a szerződésekben szerepel az évenkénti emelés, az a bérbeadó, aki ehhez ragaszkodik, számíthat rá, hogy új lakó után kell néznie, a kínálat és az áresés ugyanis újrarajzolta a lehetőségeket.

A tavaly még négyezer euróért kivett házak tulajdonosai örülhetnek, ha ma 3 ezerért bérlőt találnak, a francia és az amerikai iskolák környékén levő, tavaly havi 4500 euróért kínált villákra sincs jelentkező 3500 euró fölött. Nincs ez másként a pesti, belvárosi lakásoknál sem: míg egy éve még havi 200 ezer forint körül kalkulálhatott a külföldi bérlői kör, ma ugyanazért a kategóriáért 150 ezer forintot fizet. Ráadásul a magasabb bérleti díjakat a jelenleginél lényegesen alacsonyabb euróárfolyamon állapították meg, így Kaláné szerint a luxuskategóriában a tarifa a korábbi mintegy 65 százalékára csökkent - bár forintban a gyengülés most kevésbé drasztikus -, nemhogy az inflációt követte volna.

Egészen más a helyzet az iroda- és az üzlethelyiség-szektorban, ahol sem a válság, sem a felfelé kúszó üresedési mutatók nem állítják meg az inflációkövetést. Az irodabérleti szerződésekben uniós vagy eurózónás inflációs rátával indexálják a bérleti díjakat - közölte lapunkkal Borbély Gábor, a CB Richard Ellis vezető elemzője -, ami alól alapesetben nem bújhatnak ki a bérlők. Egyedi elbírálás szerint egy-egy nagyon szorult helyzetű partnernél előfordulhat átmeneti könnyítés, de az euróinflációt jellemzően minden bérbeadó érvényesíti. Borbély szerint a befektetőknek éppen ez vonzó a magyar piacon, szemben a londonival, ahol évente, a trendeknek megfelelően újratárgyalják a kondíciókat.

Ugyanígy korrigálják a kereskedelmi üzlethelyiségek tarifáit, az euróban meghatározott bérleti díjak az Eurostat indexével változnak évente - mondja Pál Erika, a Jones Lang LaSalle vezető elemzője. Futamidő közben a bérlőnek nincs módja változtatni a feltételeken - tette hozzá -, csak nagyon kivételes és indokolt esetben, írja a Napi.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.