4p

A jövő héten a Magyar Telekom gyorsjelentésével itthon is elkezdik közölni második negyedéves számaikat a legnagyobb tőzsdei cégek. Az mfor.hu által megkérdezett elemzők nem számítanak komoly meglepetésekre, néhány cég eredményességét azonban jelentősen ronthatta az erősödő forint. Mfor.hu-háttér.

A jövő héten a Magyar Telekom gyorsjelentésével itthon is elkezdik közölni második negyedéves számaikat a legnagyobb tőzsdei cégek. Az mfor.hu által megkérdezett elemzők nem számítanak komoly meglepetésekre, néhány cég eredményességét azonban jelentősen ronthatta az erősödő forint. Mfor.hu-háttér.

Az árfolyamok szempontjából talán kevésbé lesznek meghatározók a második negyedéves vállalati jelentések, mivel mostanában inkább a gazdaság kilábalásával kapcsolatos várakozások mozgatják a tőzsdei hangulatot - mondta el az mfor.hu kérdésére Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője.

OTP: talán tartható a cél

"Az OTP-től jelenleg egy picit gyengébb negyedévet várunk, mint amilyen az első volt, várhatóan még nagyobb lesz a céltartalék-képzés" - vélekedik Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője. A szakember szerint a mostani számok azt mutatják, hogy nagyjából talán tartható lesz a menedzsment idei 150 milliárd forintos profitterve, bár az ukrán leányvállalat háza tájáról most rossz hírek érkeztek.

Az ukrán cég szerdán közölte második negyedéves eredményeit, melyek szerint a vártnál nagyobb lett a vesztesége. Ez azonban az ukrán számviteli szabályok szerinti gyorsjelentés volt, ezért nem tudni, hogy az IFRS-szerinti elszámolásban milyen lesz az eredmény.

A nem teljesítő hitelek arányát tekintve a Buda-Cash szakemberei hazai és csoportszinten is további romlást várnak. "Az OTP-csoporton belül az év végére 7,5 százalékra emelkedhet ez az arány, míg hazánkban 6,3 százalékra számítunk 2009 végén. A külföldi leányvállalatoknál a második negyedévben lehet jelentős megugrás, itthon viszont talán kisimultabb lesz a romlás" - vélekedik Réczey Zoltán.

Az elemző szerint a gyorsjelentés várhatóan nem lesz komoly hatással a bankpapírok árfolyamára. "Nagyon el kéne térnie az eredménynek a várttól ahhoz, hogy komoly árfolyambefolyásoló hatása legyen" - mondta az mfor.hu kérdésére a Buda-Cash szakértője.

Gyógyszercégek: jelentősen torzíthat az erősödő forint

"Több tőzsdei cég, elsősorban a gyógyszergyártók eredményeit jelentősen torzíthatja a forint erősödése, mely a második negyedévben számottevő volt" - jósolja Fazakas Péter.


A szakember szerint a devizaárfolyam változása miatt a Richternél például nagyságrendileg tízmilliárd forintos leírás lehet egyszeri tételként, ami valószínűleg elviszi a teljes profitot, ezért nulla körüli eredmény várható a nagyobbik gyógyszergyártótól. Emellett várhatóan tovább csökken majd az árbevétel, de drámai meglepetésekre nem kell számítani a Buda-Cash elemzője szerint.

"Véleményünk szerint van még tartalék az árfolyamban, de inkább csak hosszútávon, rövidtávon tartásra, illetve felhalmozásra ajánljuk a Richtert" - vázolta fel Fazakas Péter. Az elemző kiemelte: az árfolyam szempontjából negatív hír az állami tulajdonrész megtartása, mivel így nincs felvásárlási sztori a részvényben, hosszútávon azonban a stratégiai célokat tekintve pozitív lehet ez az esemény.

A másik gyógyszergyártó, az Egis esetében picivel jobb lehet a nettó eredmény, az elmúlt időszakban már megfigyelhető volt, hogy a cég több piacon is felülmúlta a Richtert. Fazakas Péter szerint például tudatos lépés lehet, hogy a vállalat visszafogja hazai tevékenységét. A Buda-Cash szakembere szerint hosszútávon talán erősebb a Richter stratégiája, mint az Egisé.

Telekom: kérdés, csökkentik-e a profitcélt

"A Magyar Telekom esetében a legnagyobb kérdés, hogy a menedzsment a második negyedéves eredményekkel egyidőben csökkenti-e idei profitelőrejelzését. Számításaink szerint illene valamennyivel lejjebb vinni a célt" - vélekedik Fazakas Péter.

A Buda-Cash szakembere kiemelte: az első negyedévben némileg váratlan volt a vizsgálati költségek emelkedése, jó lenne, ha végre választ adna a menedzsment arra a kérdésre, mikor lehet vége ennek a vizsgálatnak. Mint ismeretes, a magyar távközlési cég még a macedón leányvállalat megvételekor fizetett jelentős kenőpénzeket a gyanú szerint, ennek köszönhetően már több negyedévben is jelentős vizsgálati költségeket kellett elszámolnia.


Fazakas Péter szerint a forint erősödése kevésbé lehet hatással a Telekomra, mint a gyógyszercégekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!