2012. március 12. 18:04

A nemzetközi helyzet fokozódik, az USA-ban rekordot készül dönteni a benzin ára, a jótékonykodásáról ismert milliárdos, Warren Buffett pedig azt tanácsolja, stabil cégek alulteljesítő részvényeibe érdemes pénzt fektetni.

Warren Buffett olyan részvényeket vásárol, amelyek éppen alulteljesítenek, miközben a cég működése továbbra is erőteljesen pörög – idézi a Saxo Bank a milliárdos üzletembert. Számára ez az "érték keresése", mint amikor valaki házat épít, és a tégla ára építkezés közben napról-napra csökken, ám a ház mégis tartja az értékét. A részvényárfolyam leértékelődése fantasztikus lehetőség annak, aki olyan boltot akar csinálni, amelyből aztán még nagyobb üzlet kerekedik – száll szembe Buffett az árfolyam felértékelődésére utazó és a piac mindenhatóságát hirdető befektetőkkel. 

A saját részvények visszavásárlásáról megemlíti, hogy a vállalatoknak előnyt jelent, ha akkor vásárolnak saját részvényt, amikor a cég éppen alulértékelt, vagy amikor esik az árfolyam. Ez hosszú távon a befektetőnek is előnyös, mert emeli a társaság egy részvényre jutó értékét. Ezzel szemben a részvényesi értéket rombolja az a társaság, amely akkor vásárol be saját részvényből, amikor az árfolyam magasan áll. Számtalan cég tesz ilyen lépést konjunktúrában, amikor viszket a zsebükben a készpénz, és a részvények mesterségesen magas árfolyamot mutatnak. 
Óvakodjunk ezektől a cégektől, mert az ilyen lépés arról árulkodik, hogy a vezetés nem igazán bölcs. Buffett személyes véleménye szerint az olcsó részvény jobb, mint a drága, nem szabad automatikusan egyenlőségjelet tenni a drága részvény és a minőség közé – tanácsolja Buffett, aki további meglátásait a Berkshire Hathaway részvényeseknek címzett levelében közli.

Rettegés Irán miatt

A lakosság szempontjából a részvényáraknál jóval követlenebb hatása van az olaj árának, ami ugyancsak nem túl rózsás. Olyannyira nem, hogy a nyersolajban érdekelt kereskedők a 2011. február óta legerősebb havi teljesítmény után a nyereség elkönyvelésével foglalatoskodnak. A kínálati zavaroktól való félelem, a feltörekvő gazdaságok töretlenül erős kereslete és nem is kis mértékben a pénzügyi spekuláció folytán egy hordó Brent nyersolaj ára már néhány hete 120 dollár fölött vert tanyát - írja Ole Hansen, a Saxo Bank stratégája. 
A kínálat miatti rettegés Iránból indult, amikor is bejelentés, majd később cáfolat érkezett arról, hogy Szaúd-Arábiában felrobbant egy távvezeték. Az árfolyam erre 5 százalékkal ugrott meg, a 2008 augusztusa óta mért legmagasabb szinten tetőzött. Ha a hírt Irán szándékosan dobta be annak érdekében, hogy a kieső exportbevételét a magasabb árfolyam révén kompenzálja, akkor a manőver kezdetben sikeresnek bizonyult, és kihasználta a piac ideges reakcióját.

Rekord felé közelít az USA

Az új csúcs előtt a nyereséget azért is realizálták a befektetők, mert a még magasabb olajár témája egyre nagyobb figyelmet követel. Az USA politikusai egyre-másra a stratégiai készletek felszabadítását emlegetik, mivel a benzin ára december közepe óta 16,5 százalékkal ugrott meg. Jelenleg egy gallon benzin átlagosan 3,75 dollárba kerül, ami az évnek ebben a szakaszában a nyilvántartások szerint rekordot jelent, és mivel márciusban és áprilisban az Egyesült Államok átáll a drágább nyári keverékekre, az autósok a nyáron, pont az elnökválasztási kampány nyitánya idején akár rekord árakkal is szembesülhetnek.

Ole Hansen szerint a személyi bankárok tovább növelték a Brent és a WTI nyersolajban elfoglalt spekulatív long pozíciókat, és ezzel tovább nőtt egy erőteljes korrekció kockázata. Azonban mielőtt erre sor kerül, módosulnia kell az iráni helyzettel járó kockázatról kialakult véleménynek – véli a Saxo Bank stratégája, és hozzáteszi: a befektetőket valószínűleg nem ingatná meg, és kitettségükön sem változtatnának, ha egy korrekció után az ár 119 dolláron állapodna meg, a mélyebb gödör azonban megfutamítaná őket.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.