TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nemzetközi helyzet fokozódik, az USA-ban rekordot készül dönteni a benzin ára, a jótékonykodásáról ismert milliárdos, Warren Buffett pedig azt tanácsolja, stabil cégek alulteljesítő részvényeibe érdemes pénzt fektetni.

Warren Buffett olyan részvényeket vásárol, amelyek éppen alulteljesítenek, miközben a cég működése továbbra is erőteljesen pörög – idézi a Saxo Bank a milliárdos üzletembert. Számára ez az "érték keresése", mint amikor valaki házat épít, és a tégla ára építkezés közben napról-napra csökken, ám a ház mégis tartja az értékét. A részvényárfolyam leértékelődése fantasztikus lehetőség annak, aki olyan boltot akar csinálni, amelyből aztán még nagyobb üzlet kerekedik – száll szembe Buffett az árfolyam felértékelődésére utazó és a piac mindenhatóságát hirdető befektetőkkel. 

A saját részvények visszavásárlásáról megemlíti, hogy a vállalatoknak előnyt jelent, ha akkor vásárolnak saját részvényt, amikor a cég éppen alulértékelt, vagy amikor esik az árfolyam. Ez hosszú távon a befektetőnek is előnyös, mert emeli a társaság egy részvényre jutó értékét. Ezzel szemben a részvényesi értéket rombolja az a társaság, amely akkor vásárol be saját részvényből, amikor az árfolyam magasan áll. Számtalan cég tesz ilyen lépést konjunktúrában, amikor viszket a zsebükben a készpénz, és a részvények mesterségesen magas árfolyamot mutatnak. 
Óvakodjunk ezektől a cégektől, mert az ilyen lépés arról árulkodik, hogy a vezetés nem igazán bölcs. Buffett személyes véleménye szerint az olcsó részvény jobb, mint a drága, nem szabad automatikusan egyenlőségjelet tenni a drága részvény és a minőség közé – tanácsolja Buffett, aki további meglátásait a Berkshire Hathaway részvényeseknek címzett levelében közli.

Rettegés Irán miatt

A lakosság szempontjából a részvényáraknál jóval követlenebb hatása van az olaj árának, ami ugyancsak nem túl rózsás. Olyannyira nem, hogy a nyersolajban érdekelt kereskedők a 2011. február óta legerősebb havi teljesítmény után a nyereség elkönyvelésével foglalatoskodnak. A kínálati zavaroktól való félelem, a feltörekvő gazdaságok töretlenül erős kereslete és nem is kis mértékben a pénzügyi spekuláció folytán egy hordó Brent nyersolaj ára már néhány hete 120 dollár fölött vert tanyát - írja Ole Hansen, a Saxo Bank stratégája. 
A kínálat miatti rettegés Iránból indult, amikor is bejelentés, majd később cáfolat érkezett arról, hogy Szaúd-Arábiában felrobbant egy távvezeték. Az árfolyam erre 5 százalékkal ugrott meg, a 2008 augusztusa óta mért legmagasabb szinten tetőzött. Ha a hírt Irán szándékosan dobta be annak érdekében, hogy a kieső exportbevételét a magasabb árfolyam révén kompenzálja, akkor a manőver kezdetben sikeresnek bizonyult, és kihasználta a piac ideges reakcióját.

Rekord felé közelít az USA

Az új csúcs előtt a nyereséget azért is realizálták a befektetők, mert a még magasabb olajár témája egyre nagyobb figyelmet követel. Az USA politikusai egyre-másra a stratégiai készletek felszabadítását emlegetik, mivel a benzin ára december közepe óta 16,5 százalékkal ugrott meg. Jelenleg egy gallon benzin átlagosan 3,75 dollárba kerül, ami az évnek ebben a szakaszában a nyilvántartások szerint rekordot jelent, és mivel márciusban és áprilisban az Egyesült Államok átáll a drágább nyári keverékekre, az autósok a nyáron, pont az elnökválasztási kampány nyitánya idején akár rekord árakkal is szembesülhetnek.

Ole Hansen szerint a személyi bankárok tovább növelték a Brent és a WTI nyersolajban elfoglalt spekulatív long pozíciókat, és ezzel tovább nőtt egy erőteljes korrekció kockázata. Azonban mielőtt erre sor kerül, módosulnia kell az iráni helyzettel járó kockázatról kialakult véleménynek – véli a Saxo Bank stratégája, és hozzáteszi: a befektetőket valószínűleg nem ingatná meg, és kitettségükön sem változtatnának, ha egy korrekció után az ár 119 dolláron állapodna meg, a mélyebb gödör azonban megfutamítaná őket.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.