<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A végtörlesztés sokkal inkább elbizonytalanította a piacot, mint ahogy arra előzetesen számítani lehetett. A vevő közül a befektetési céllal vásárlók egyelőre kivárnak, hogy hol lehet a piac alja, a kisebb pénzűek pedig az új szociálpolitikai támogatásokra, melyek csak januártól lesznek elérhetőek. Igaz, az eladók sem mentek egyelőre bele öldöklő árengedményekbe.

A piaci növekedés helyett a kivárás volt jellemző októberben a piacon mind vevői, mind eladói oldalon - áll a Duna House Barométer legfrissebb számában. A vevők az újévet várják, s vele a kihirdetett új szocpoltámogatást és az államilag támogatott új forint alapú hitelt. Az eladók is várakoznak még, hiszen a kormány az utóbbi hetekben többször kommunikálta, hogy újabb lépéseket fontol a devizahitelesek megsegítésére. Az eladók így egyelőre nem viszik le olyan mértékig az áraikat a gyors eladás reményében, hogy az megmozgassa a vevői oldalt.

A pesti panelek és tégla lakások kivételével minden átlag négyzetméter ár stagnálást, vagy emelkedést mutat. A kiváló minőségű, vagy új lakásokat az ország keleti felén vették leginkább, míg ugyanezeket legcsekélyebb mértékben épp az ország másik felén. Felújítandót továbbra is a fővárosban vesznek legnagyobb arányban.

Lényegi változás nem mutatkozik a kerületek népszerűségében. Budán a XI. kerület, Pesten pedig a XIII. kerület a favorit. A belváros szintén közkedvelt célpont és továbbra is sokan jelölik meg a II. illetve XII. kerületeket, még ha a végén nem is ott vásárolnak. Egyelőre változatlan a kép az alkuk terén, továbbra is a Pest megyében házukat eladni kívánók számíthatnak a legnagyobb árcsökkenésre (7+11%). A lakások esetében 4-6 százalék irányár csökkentés és 5-6 százalék további alku módosítja a kezdetben elképzelteket.

Októberben a fővárosban az első lakásukat vásárlók domináltak, ugyanis a tranzakciók harmadát ők tették ki.  A legnagyobb és egyben legdrágább ingatlanokat a felső vezető beosztásban dolgozók vették, de igen csekély arányban. A vevők nagy része beosztott, ők közel 11,5 millió forintos átlagáron 48 m2-es átlagméretű lakásokat vettek. A vidéki felsővezetők hasonló arányban, de nagyobb, drágább ingatlanokat vettek, mint a fővárosiak. Jobban járnak az első lakásukat vásárlók is, ugyanis átlagosan 2 millióval kevesebbért, 10 m2-rel nagyobb lakásokat tudnak venni, mint a budapestiek.

Budapesten az eladók 15 százaléka már végtörlesztés miatt értékesít. Egyelőre a 12 millió körüli, átlagos méretű (56 m2) lakásokat tudják eladni. A legnagyobb arányban (a kínálat negyedrészében) örökölt ingatlanokat adtak el októberben. Ők átlagban közel 11 millió forinttal lettek gazdagabbak. Vidéken még nagyobb, már 18 százalék a végtörlesztés miatt eladók aránya. Nagyobb összegért, nagyobb lakásokat kínálnak, mint a fővárosban.

A budai oldalon elkelt ingatlanok paraméterei nagyon hektikus képet mutatnak októberben, nem lehet megállapítani, hogy eltolódott volna valamerre a vásárlói igény. Pesten szinte változatlan a kép, továbbra is a 40-60 m2 közötti lakások a legkelendőbbek és a vásárlók fele 5-10 millió forint között költ. Vidéken megfigyelhető egy csekély átrendeződés, szeptemberhez képest a nagyobb (60-80 m2) és drágább (10-15 M) ingatlanok aránya nőtt kissé, bár az egyel kisebb kategória teszi ki így is a tranzakciók felét. Pest megyében látványosan nőtt a nagyobb, drágább ingatlanok aránya az előző hónaphoz képest, a tranzakciók majd negyede 140 m2-es ingatlanok közül került ki.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.