2012. február 13. 09:37

Vasárnap éjjel a görög parlament újabb megszorító csomagot fogadott el, ami ismét némi megnyugvást hozott a piacokon. Ahhoz, hogy egy időre a hellének lekerüljenek a napirendről, szükséges lenne, hogy a szerdai ECOFIN ülésen megszavazzák részükre az újabb 130 milliárdos segélycsomagot, olvasható a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (290,00 – 293,00): Egy újabb akadály hárult el azzal, hogy a görög parlament elfogadta a (leges)legújabb megszorító intézkedési csomagot, ami a második hitelpakett részleges feltétele. A szavazás előtt a pénzügyminiszter leszögezte: az ország elérkezett a válaszúthoz, az egyik út az irányított csőd, a másik lehetőség a teljes nemzeti csőd és az eurozónából való kilépés. A parlament végül 199 igen és 74 nem arányban szavazta meg a reformokat. A görög törvényhozók kövezik az utat a megoldás felé, de még mindig meg kell állapodnia a görög kormánynak és a hitelezőknek az adósságleírás mértékéről, és nem utolsó sorban újra meg kell küzdenie a társadalmi feszültségekkel és a tömeges sztrájkokkal. 

Szerdán, az ECOFIN tanácskozáson érkezhetnek újabb fejlemények, addig oldalazás, kivárás lehet jellemző. A péntek délutáni 295-ös árfolyam után ismét 293 alá került a kurzus. Várhatóan 290 és 293 közötti árfolyamokon fog folyni a kereskedés, amíg nem érkezik átütő erejű friss hír a görögökről. 
EUR/USD (1,3210 – 1,3330): Február 15-én döntenek az EU17-ek pénzügyminiszterei arról, hogy megkaphatják-e a hellének az első 110 milliárd után a második 130 milliárd eurós csomagot. Várhatóan ez lesz a hét legfontosabb eseménye. Szerda előtt nem számíthatunk nagyobb árfolyamkilengésekre: 1,32-1,33 közötti EUR/USD, valamint 220 körüli USD/HUF árfolyamszintek várhatók. Míg a világ a görögökkel foglalkozik, addig Japán erősödő recesszióról számolt be ma hajnalban. 2011 utolsó negyedévében az előzetes hónap/hónap alapú GDP -0,3 helyett - 0,6 százalékkal esett, ami növeli annak a valószínűségét, hogy a japán pénzügyminisztérium utasítást adhat a JPY mesterséges gyengítésére. Japán gazdasága az erős jen miatt nagy nehézségek árán tud csak exportálni. A görög fejleményeken túl érdemes lesz még odafigyelni az olasz, portugál és görög kötvényaukciókra, mától indul ugyanis a februári „kötvénytender-szezon”.

CHF/HUF (239,50 – 243,00): A múlt héten az SNB sikerrel kommunikálta azt, hogy kitart az árfolyamküszöb intézménye mellett. Egymásnak ellentmondó vélemények látnak napvilágot mostanában, egyesek azt latolgatják, hogy eltörlik a küszöböt, míg mások az emelést valószínűsítik. Az SNB álláspontja szerint a deflációs helyzet határozza majd meg a következő lépést, de a következő svájci inflációs jelentésre még bő két hetet várnunk kell. Időközben akár az is kiderülhet, hogy ki lesz az SNB kinevezett vezetője. Az EUR/CHF 1,21, míg a CHF/HUF 241-nél kezdi a hetet.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.