<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai tőzsdék tegnapi beszakadása után Ázsia sem kerülhette el a sorsát: a vezető indexek kivétel nélkül jelentős eséssel fejezték be a csütörtöki kereskedést. A befektetők elsősorban az olasz politikai bizonytalanság miatt aggódnak, senki nem tudja, mi lesz Berlusconi lemondása után.

8500 pontig esett vissza a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe a csütörtöki kereskedés végére, ez 2,91 százalékkal maradt el a szerdai értéktől. A hongkongi Hang Seng 5,06 százalékkal zuhant vissza a kereskedés második felére, míg a Shanghai Composite 1,8 százalékkal gyengült. A dél-koreai Kospi 4,93 százalékkal zárt alacsonyabban, mint szerdán, míg a tajvani tőzsde vezető indexe a nap végén 3,35 százalékos esést mutatott.

A befektetők elsősorban azért aggódnak, mert a tízéves olasz kötvények hozama a kritikus 7 százalék fölé emelkedett, eddig Portugália és Írország is ezt követően kért nemzetközi segítséget. Csütörtök reggel a hozam 7,26 százalékon állt, de előző nap 7,4 százaléknál is járt, majd az EKB-nak kellett belevennie a kötvényekbe, hogy kicsit enyhüljön a nyomás.

A piacok amiatt idegesek, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kedd este bejelentette, hogy a jövő évi költségvetés elfogadása után lemond, mivel elveszítette a többséget a parlamentben. A legvalószínűbb, hogy februárban előrehozott választások lesznek Olaszországban, azonban a bizonytalanságot negatívan értékelik a befektetők. Ezért az utóbbi napokban ismét jelentősen csökkent a kockázatvállalási kedv.

Ázsiában a pénzügyi szektor volt a csütörtöki nap vesztese: az Agricultural Bank of China 6,81 százalékot bukott a nap második felére, míg az Industrial & Commercial Bank of China 8,09 százalékkal zuhant vissza Hongkongban. Utóbbi cég esetében az esés oka, hogy a Goldman Sachs több mint egymilliárd papírt adott el a piacon. Nem járt jobban az HSBC sem, mely 8,91 százalékkal zuhant a tegnap közölt gyenge negyedéves eredmények hatására.

Tokióban a Daiwa Securities 3,45 százalékkal esett tegnapi árfolyama alá, míg a Nomura 3,14 százalékot bukott. A nagy exportőrök közül a Toshiba 6,65 százalékkal lett olcsóbb az európai helyzet bizonytalansága miatt, a Panasonic 3,64 százalékot, a Sony pedig 4,69 százalékot veszített értékéből. Több mint 17 százalékkal zuhantak az Olympus papírjai, miután japán sajtóhírek szerint a helyi rendőrség vizsgálódik a cég befektetési veszteségeivel kapcsolatban.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.