<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ha a kongresszus nem fogadja el a kormány 700 milliárd dolláros mentőakcióját, akkor az az egész gazdaságra negatív hatással lehet - jelentette ki Ben Bernanke Fed-elnök a szenátus bankbizottsága előtt.

Ben Bernanke jegybankelnök és Henry Paulson pénzügyminiszter ma számol be a bankbizottság előtt az elmúlt napokban kidolgozott 700 milliárd dolláros tervről, melynek keretében az állam felvásárolná a bankok megbízhatatlan hiteleit. Bernanke szerint ha a kongresszusi képviselők nem szavazzák meg a pénzügyi szektor megmentését, az az egész amerikai gazdaságra negatív hatással lehet.

"Sürgős lépésre van szükség a kongresszustól, hogy stabilizálja a helyzetet és elkerülje a további súlyosabb következményeket a pénzügyi piacon és a gazdaságban" - jelentette ki Bernanke a bizottság előtt. A szakember szerint a nemzetközi pénzpiacok továbbra is nagy nyomás alatt maradnak, ezért fontos, hogy a kongresszus minél hamarabb szavazzon a kormány tervéről.

A képviselők egyelőre nem értenek egyet maximálisan a kormány tervével: a demokraták szeretnék belefoglalni, hogy a kabinet ne csak a bankokat húzza ki a bajból, hanem a lakáshiteleseken is segítsen, míg a republikánusok megkérdőjelezik a terv célját és hatásait. "A jelenlegi helyzetben a pénzügyi szektor rohamos fejlődése mellett fontos, hogy kézben tartsuk az irányítást" - vázolta a helyzetet Bernanke a bizottsági tagoknak.

A Fed elnöke korábban is próbálta megmenteni a bankokat: az ő elnöksége idejére esik az elmúlt két évtized legagresszívebb kamatcsökkentési periódusa, illetve a jegybank eddig is újabb és újabb forrásokat nyitott meg a pénzintézeteknek, hogy veszteségeiket fedezhessék.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az amerikai gazdaság idén 1,7 százalékra lassulhat, jövőre ez a növekedési ütem 1,5 százalékra csökkenhet. A kormány tervének támogatói azzal érvelnek, hogy ha a kongresszus nem szavazza meg a 700 milliárd dollárt, akkor ez a minimális növekedés még kisebb lehet, az amerikai gazdaság recesszióba csúszhat.

A terv elutasítói szerint ugyanakkor veszélyes lehet, ha megvalósul az elképzelés, mivel ez 1500 milliárd dollárig emelheti az államháztartás hiányát, mely már így is magas. Az amerikaiak összesített adóssága elérheti a GDP 70 százalékát, amire 1954 óta nem volt példa - állítják a szakemberek.