4p

A világ sem megy el szótlanul az új csúcsra gyengülő magyar fizetőeszköz, és hazánk elszálló törlesztéskockázati felára mellett. A nagy nyugat-európai és amerikai befektetési bankok elemzői sorra kommentálják az elmúlt napok magyarországi eseményeit, ezekben a nyilatkozatokban pedig egyelőre nincs sok köszönet. Mfor.hu-háttér.

A Citi szerint nem szabad kamatot emelni

Magyarországnak erősítenie kellene a forintot, hogy elkerülje a kamatemelést, ami a jelenlegi környezetben a gazdaság lassulása mellett egy "fejlövéssel" érne fel - nyilatkozta a Bloombergnek a Citigroup szakembere. A lap cikke felidézi, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn immár másodszor nem fogadott el egyetlen ajánlatot sem aktuális aukcióján, ezúttal a hathetes kincstárjegyeket nem sikerült eladni. Emellett a magyar CDS-felár a második legmagasabb a régióban Ukrajna után.

Luis Costa szerint a forint utóbbi hetekben tapasztalt gyengülése egyre nagyobb nyomást helyez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéshozóira, hogy egy védőpajzsot képezzenek a forint köré. Korábban Törökország alkalmazott hasonló stratégiát, ők is kamatemelésekkel védték nemzeti devizájukat a túlzott leértékelődéstől - teszi hozzá a Citi londoni elemzője.

"A jegybank csínján szokott bánni a devizaintervenciókkal a piacon, most viszont félre kell tenni félelmeit, hiszen a következő lépés már a kamatemelés. Biztos vagyok abban, hogy a magyar belső fogyasztás jelenlegi visszaesése mellett ők sem szívesen emelnének, egy ilyen lépés fejlövéssel érne fel" - mondta Luis Costa.

A forint a világ legrosszabban teljesítő devizája június vége óta, az elmúlt négy és fél hónapban a magyar fizetőeszköz 16 százalékkal gyengült az euróval és 21 százalékkal a dollárral szemben. Emellett az ötéves magyar kötvények hozama hétfőn kétéves csúcsra ugrott a másodpiacon, majdnem fél százalékkal emelkedett múlt péntekhez képest - emlékeztet a Bloomberg cikke.

Elkerülhetetlen?

A világgazdaság lassulásának jelei miatt az elmúlt hónapokban több feltörekvő ország is masszív intervenciókat hajtott végre a devizapiacon, a török jegybank például októberben két milliárd dollárt adott el, hogy védje a lírát a további gyengüléstől. Emellett ugyanakkor a török hatóságoknak fel kellett emelniük a bankok forrásköltségét, így az ország pénzintézetei a jegybanki alapkamat felett jutnak csak pénzhez.

"Éppen a török példa bizonyítja, hogy Magyarország nem tudja elkerülni a kamatemelést, a piaci intervenció csak átmenetileg lassítja a nemzeti deviza gyengülését" - vélekedik Neil Shearing, a Capital Economics szakértője. Szerinte a devizaeladás a fentiek miatt hatástalan az árfolyam megtámasztására, csak a monetáris szigorítás hozhat megoldást.

Ugyanakkor a magyar döntéshozók eszközei is végesek, hiszen az eurózóna válsága ellen nem biztos, hogy eredményesen tudnak küzdeni. "Ha az eurózóna felrobban, akkor a fejlődő piacok semmit nem tehetnek. Változtatna bármin is, ha mondjuk 7 százalék lenne az alapkamat? Valószínűleg nem" - véli Win Thin, a Brown Brothers Harriman & Co elemzője.

"Vékony jégen jár Magyarország"

A forint gyengülése mellett további aggodalomra ad okot az, hogy az ötéves magyar CDS-felár kedd reggelre két és fél éves csúcsra emelkedett, így ismét 600 bázispont felett volt. Korábban a történelmi csúcs 630 bázispont környékén volt, ha folytatódik a jelenlegi hangulat, akkor napokon belül az is elérhető lehet.

"Magyarország vékony jégen jár" - nyilatkozta a Dow Jones hírügynökségnek Carolin Hecht, a Commerzbank fejlődő piaci szakembere. Szerinte a Fitch Ratings pénteki és a Standard & Poor's szombati lépéseivel a korábbinál is jobban nőtt annak esélye, hogy Magyarország a befektetésre már nem ajánlott (bóvli) kategóriába esik vissza a hitelminősítőknél. "Nagy esélye van annak, hogy a S&P a hónap vége előtt bóvliba sorolja Magyarországot" - teszi hozzá Hecht.

A piaci szakemberek szerint egyre valószínűbb, hogy az MNB hamarosan kamatot fog emelni a forint védelme érdekében. A keddi három hónapos kötvényaukció 6,71 százalékos átlaghozama például azt jelzi, hogy a következő három hónapban összesen 75 bázispontos szigorítást áraz a piac. A Societé Generale szakemberei szerint valamit muszáj lesz lépni, mivel jelenleg "veszélyzónában van a forint".

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!