7p

Első ránézésre a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be az OTP csütörtök hajnalban a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hiszen a nettó profit mindössze 27,4 milliárd forint volt, miközben az elemzők mintegy tízmilliárddal többre számítottak. A sorok mögé nézve azonban máris látszik egy 15 milliárdos goodwill-leírás, anélkül máris jobban néz ki az eredmény. Mfor.hu-háttér.

A montenegrói leánybank miatti értékcsökkenés leírása nélkül a vártnál kicsit kedvezőbb második negyedéves eredményt tett közzé csütörtök hajnalban a Budapesti Értéktőzsde honlapján az OTP. A bank nettó profitja április és június között is 40 milliárd forint felett volt, közben viszont tovább romlott a portfólió. Ráadásul a harmadik és a negyedik negyedévben 29 milliárd forintos hatása lesz a nettó eredményre a már megszavazott bankadónak, azaz az év második felében szinte biztosan romlani fognak a számok.

Első ránézésre kevés

Első ránézésre megakad az ember szeme a 27,4 milliárdos nettó eredményen, azonban egy sorral lejjebb már 42,3 milliárd látszik. A goodwill-leírás egyszeri hatása miatt ettől most érdemes eltekinteni, hasonlóan tettünk 2008 negyedik negyedévében is, amikor hasonló lépésre kényszerült a bank.

A goodwill-leírás nélkül 42,3 milliárd forint volt az OTP adózott eredménye a második negyedévben, ez pozitív meglepetés lehet az elemzők számára, hiszen a szakértők többsége kicsivel 40 milliárd alatti, 37-38 milliárdos profitot várt. Az év első hat hónapjában 84,7 milliárdos nyereséget tehetett zsebre a bank, ami szinte hajszálra megegyezik a tavalyi év hasonló időszakának adatával.


Mivel a menedzsmentnek az idei évre nincs hivatalos profitcélja, ezért a 2009-es számokhoz érdemes viszonyítani: akkor 85 milliárdos első félév után decemberben 150 milliárd forintos éves profitról számolt be a bank. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy az utolsó negyedévben jelentősen megugrott a céltartalékolás.

A nettó kamatbevételek sora mosolyra húzhatja a befektetők száját: a 172,3 milliárdos bevétel jelentősen meghaladja az előzetes várakozásokat és 21 százalékkal magasabb az első negyedév adatánál. Igaz, a nettó kamateredményt jelentős javulása döntően egyedi tételhez köthető: 2010. második negyedévben a forint-deviza bázisswap felárak jelentős – 100 bázispontról kb. 180 bázispontra történő – emelkedése mintegy 22,6 milliárd forint, kamateredményként könyvelt átértékelési nyereséget okozott a Bank deviza swapjain. Enélkül a nettó kamatbevétel 149,7 milliárdot tett ki. Ugyanakkor az OTP a swap-portfolió bázisswap felárakra vonatkozó érzékenységét 2010 2Q-tól derivatív ügyletek segítségével mérsékelte, ami azt eredményezi, hogy egy jövőbeni esetleges bázisswap felár csökkenés már csak az előbb jelzettnél kisebb negatív eredményhatással jár majd.


Az ügyfélhitelek állománya 9 százalékkel emelkedett az első negyedévhez képest, ami kizárólag az árfolyamhatás következménye, és 7573,1 milliárd forintot tett ki. Az árfolyamhatástól, továbbá a 2010 2Q-ban hitellé minősített önkormányzati kötvények hatásától tisztított konszolidált hitelállomány éves szinten 2%-kal, az elmúlt három hónapban pedig 1%-kal csökkent.

A betétállomány 4 százalékos bővülés után 5981 milliárd forinton állt június végén. Így a nettó hitel/betét arány 110 százalék volt, ami 4 százalékos emelkedést jelentett az első negyedévhez képest, amivel hosszú csökkenő trend tört meg.


A kedvező eredmények mellett tovább romlott a bank portfóliója, de erre számítani is lehetett. A 90 napon túli késedelmesen fizető hitelek aránya (NPL-ráta) a portfólión belül 12,4 százalékra emelkedett az első negyedév végén tapasztalt 10,7 százalékról.

Valószínűleg az NPL-ráta ismételt megugrása miatt a céltartalékolás is jelentősen nőtt a második negyedévben: az év első három hónapjában félretett 54,5 milliárdhoz további 96,1 milliárdot különített el a pénzintézet. "A 2010-es adózott eredmény szempontjából a legnagyobb bizonytalanságot a kockázati költségek alakulása jelenti. A Bankcsoport legtöbb országában javuló működési környezet ellenére a hitelportfólió romlása negyedév/negyedév alapon gyorsult, ennek eredményeként rekordmértékű kockázati költség képzésre került sor" - emeli ki a menedzsment. A bank közleménye szerint, ha a forint 200 forint körüli CHFHUF szinten stabilizálódik, esetleg erősödik, akkor reális annak az esélye, hogy a 2010-es kockázati költségek várhatóan elmaradnak a 2009. évitől.


Az adatok azt mutatják, hogy az OTP továbbra is bőségesen el van látva tőkével: a bank tőkemegfelelési mutatója ugyan 0,2 százalékkal csökkent, de még így is 17,3 százalékon állt, ami több mint a duplája a 8 százalékos törvényi előírásnak. A Tier1-ráta 13,8 százalékról 13 százalékra mérséklődött a második negyedévben.

Nyereséges Ukrajna, további bukta Montenegróban és Romániában


Az OTP külföldi leányvállalatainak eredményét szemlélve megállapítható, hogy a korábban kerékkötőként kezelt ukrán leánybank immár sorozatban a második nyereséges negyedévét hozza. Persze a profit még most sem érte el az egymilliárd forintot, de a javulás szemmel látható.

A külföldi érdekeltségek közül a legjobban az orosz bank teljesített, amelynél töretlen az áruhitelezés bővülése - féléves adózott eredménye 4,8 milliárd forintot tett ki szemben az egy évvel ezelőtti, alig valamivel több mit 200 millió forinttal.

A bulgáriai leánybank 9,2 milliárd forintos adózott profitja ugyan 23 százalékkal elmarad a bázistól, de ez részben a forint árfolyammozgásának és a kockázati költségek növekedésének következménye.

Rontott viszont a román leány: keleti szomszédunknál az első negyedéves nullszaldó után kétmilliárd forintos veszteséggel kellett szembesülnie az OTP menedzsmentjének. A másik veszteséges cég a montenegrói volt, ott azonban ez kevésbé volt váratlan: az első negyedéves 6,6 milliárd után most 6,5 milliárd volt a bukó. "Montenegróban a makrogazdaság talpra állása lassú, ezzel párhuzamosan folyamatos és jelentős a portfólió romlása" - emeli ki a jelentés. Kisebb, 816 millió forintos veszteséggel járult hozzá az eredményhez a szlovák leánycég.

Egyébként az elején említett 15 milliárdos goodwill-leírásra is Montenegró miatt volt szükség. Az országban a korábbi évek sikeres teljesítménye után a gazdasági válság hatásaként 2009 negyedik negyedévétől erőteljes romlásnak indult a portfólió, emiatt a bank veszteséges negyedéveket produkált, így júniusban tőkejuttatásra is sor került. Mindez szükségessé tette a fenti összegű goodwill-leírást. A menedzsment úgy látja, a helyzet időközben a stabilizálódás jeleit mutatja, jelentős portfólió romlással már nem számolnak.

A hazai piacon azonban javítani tudott az OTP: az első negyedévben tapasztalt 40,9 milliárd forint után most 42 milliárd volt a magyarországi profit.

A második félévben jön a bankadó

Az első félévben a kormány olyan döntéseket hozott, melyek kihatással lesznek az OTP idei teljesítményére is. A június elején ismertetett 29 pontos akciótervben két intézkedés befolyásolja negatívan a bankot: egyrészt a devizahitelezés befagyasztása, másrészt pedig a bankadó kivetése."Az újonnan bevezetett különadó 2010-ben összesen 36 milliárd forinttal növeli az OTP Bankcsoport hazai tevékenységének költségeit, melynek negatív adózott eredményhatása (kb. 29 milliárd forint) majd a harmadik és negyedik negyedév eredményét terheli" - olvasható a gyorsjelentésben a bankadóval kapcsolatban.

A negyedéves eredmények kapcsán csütörtök reggel 9 órakor tart sajtótájékoztatót az OTP menedzsmentje élén Bencsik László pénzügyi vezérigazgató-helyettessel. Az eseményről az mfor.hu élőben beszámol. 

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!