2008. augusztus 12. 07:39

Várhatóan több bank is szigorítani fogja a hitelezés feltételeit, mivel a mélyülő hitelválság egyre nagyobb problémát okoz nekik - olvasható a Fed tegnapi jelentésében.

Az amerikai jegybank júliusi felmérése szerint minden eddiginél több bank nyilatkozott úgy, hogy a közeljövőben szigorítani fogja a hitelfelvétel feltételeit. A Fed már áprilisban arról számolt be, hogy a felmérés alapján történelmi magasságban van azoknak a bankoknak a száma, akik a szigorítást tervezik.

A július elején végzett újabb felmérés szerint a pénzintézetek 75 százaléka tervezi, hogy szigorít a hitelfelvételen. A korábbi felmérés szerint a cégek 60 százaléka tervezett változtatást a hitelezők felé. A Fed július elején összesen 50 bankot kérdezett meg, melyek a teljes amerikai hitelállomány 80 százalékát képviselik.

A pénzintézetek elsősorban a korábbi enyhe hitelbírálaton akarnak változtatni, a kölcsönöknek azt a fajtáját szigorítanák meg, mely már korlátozott jövedelemigazolással is adható. Mindez elsősorban a lakáshitelekre vonatkozna a tervek szerint. Az 50 megkérdezett bankból mindössze hét mondta azt, hogy továbbra is nyújt hitelt a kockázatos ügyfeleknek, de közűlük is hatan már szigorították a feltételeket. Mindössze egy olyan bank van, mely továbbra is változatlan kondíciókkal ad hitelt.

A lakáshitelek esetében a pénzintézetek 80 százaléka számolt be arról, hogy szigorította már a feltételeket, míg a hitelkártyák esetében ez az arány 65 százalékos. Az elemzők szerint a szigorodó hitelezés sújthatja az amúgy is gyenge gazdaságot, mivel az amerikai gazdaság kétharmadát a belső fogyasztás adja. A mostani lépésektől azt várják, hogy nehezebb lesz pénzhez jutni, ezért kevesebbet költenek majd, ami a kiskereskedelmi forgalomban mutatkozhat meg elsősorban.

A szigorodó hitelezés újabb csapás lehet az amerikai fogyasztók számára, akik már egyébként is nehezen bírkóznak meg a növekvő munkanélküliséggel, az inflációval és a lakásaik elértéktelenedésével. Amerikában ugyanis a legtöbb embernek van valamilyen hitelkártyája, melyeket mostantól szigorúbb feltételekkel használhatnak.

David Wyss, a Standard & Poor's elemzője úgy véli, hogy a bankok részéről a feltételek szigorítása a reakció a korábbi veszteségekre, melyeket a hitelválság miatt elszenvedtek. A veszteségek miatt sok vállalatnak alaptőkét kellett emelnie, most a feltételek megváltoztatásával akarják csökkenteni további veszteségeiket.

Az elemző ugyanakkor úgy véli, hogy a hitelfelvételi kedv nem fog jelentősen visszaesni, egy ideig még magas maradhat, majd a gazdasági növekedés gyorsulása szabhat gátat a növekvő kölcsönfelvételnek.