<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az USA-ban már megkezdődtek a bedőlt ingatlanok árverései, könnyen lehet, hogy egyéb lehetőségek híján sokaknak kell új lakhatási lehetőség után nézni. Eldőlhet-e itthon is az ingatlandominó, várhatóak-e tömeges bedőlések?

Nehéz idők elé néznek azok az amerikai lakástulajdonosok, akik mindent egy lapra, vagyis ingatlanjukra tettek fel, ugyanis a hírek szerint a tengerentúlon már megindultak az ingatlanárverések, így a napfényes floridai vagy kaliforniai otthonokat lehet, hogy hamarosan valami sokkal kevésbé vonzóra kell cserélniük a kinti pénzzavarba került tulajdonosoknak. Mi várható itthon, indul-e a tömeges bedőlési hullám?

Csak a lakást ne

A jelek szerint úgy tűnik, hogy nem. A mostani képlet szerint ugyanis senkinek sem érdeke, hogy nagy mennyiségű bedőlt ingatlan halmozódjon fel a magyar piacon, erre utal legalábbis a kormány nemrég bejelentett mentőcsomag-intézkedése, illetve az is, hogy a bankok – néha már proaktív – intézkedésekkel próbálják elejét venni a tömeges lakáshitelbedőlésnek. A mentőcsomag azok számára, akik szeptember óta önhibájukon kívül vesztették el állásukat kvázi kezességet biztosít egy áthidaló hitelhez, így biztosítva lélegzetvételnyi szünetet az adósságtengerben.

Mindeközben a hazai pénzintézetek is igyekeznek rugalmasan eljárni a kérdésben, hiszen vélhetően nem sok kedvük vagy éppen energiájuk van tömeges lakásértékesítéseket rendezni, és belebukni a devizában kifolyósított hitelekre. Egyes pénzintézetek már maguktól keresik fel azon ügyfeleiket, akik törlesztő részlete az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, és különféle megoldásokat kínálnak fel, amennyiben azt az Ügyfél igényli, ideértve a fizetési haladékot, vagy éppen a futamidő meghosszabbítását.

Ez itt nem Amerika

Különbség van a két piac között abból a szempontból is, hogy míg a tengerentúlon finoman szólva igen enyhe feltételekkel adták a lakáshiteleket (néha gyakorlatilag a semmire), a hazai finanszírozási gyakorlat ennél jóval szigorúbb volt, jövedelem és fedezet nélkül nemigen volt sok példa arra, hogy magyarországi pénzintézetek hitelt folyósítottak volna – a nullás önerőre viszont 2006-ban és 2007-ben annál több ajánlatot reklámoztak a piacon.

Ennek persze most már vége, 20-30% önerő nélkül nemigen lehet labdába rúgni, de a korábbi a tengerentúlihoz képest szigorúbb politikának is megvolt az az előnye, hogy többé-kevésbé tényleg a fizetőképes réteg kapott hitelt, aminek fedezeteként még ott volt az ingatlan is. A hektikus forintmozgások azonban a hiteleseket is alaposan megrengették, egyesek közel 100 ezer forintos törlesztő részlet-növekedéssel kellett, hogy szembenézzenek. Erre lehet megoldás az állami mentőöv, aminek azonban vélhetően nem minden, ezzel a problémával küzdő devizahiteles felel meg.


Belvárosi tetőtér helyett külvárosi panel

Ha minden kötél szakad, megoldás lehet az ingatlan értékesítése – még mindig jobb bevételi arányt lehet elérni, mint a banki árveréssel, vagy pedig egy fedezetcserés ügylet esetében kisebb, kedvezőtlenebb fekvésű, de jóval alacsonyabb költségekkel járó ingatlanba való átköltözésen is érdemes lehet elgondolkodni.

A hitel egyik ingatlanról másikra történő áttétele, illetve a fedezetcsere ma már nem jelent gondot, az viszont igen, ha nem lépünk semmit, hanem diszkréten a szőnyeg alá seperjük az érkező csekkeket. Érdemes fizetési problémák esetén a bankhoz fordulni, jó néhány áthidaló megoldást tudnak ajánlani, ráadásul az ingatlan érték alatti elvesztése üzleti döntésnek sem a legjobb – egyébként is jellemző a hazai lakástulajdonosokra, hogy a végsőkig védik az ingatlant, minden más hitel előbb dőlhet be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.