3p

Az USA-ban már megkezdődtek a bedőlt ingatlanok árverései, könnyen lehet, hogy egyéb lehetőségek híján sokaknak kell új lakhatási lehetőség után nézni. Eldőlhet-e itthon is az ingatlandominó, várhatóak-e tömeges bedőlések?

Nehéz idők elé néznek azok az amerikai lakástulajdonosok, akik mindent egy lapra, vagyis ingatlanjukra tettek fel, ugyanis a hírek szerint a tengerentúlon már megindultak az ingatlanárverések, így a napfényes floridai vagy kaliforniai otthonokat lehet, hogy hamarosan valami sokkal kevésbé vonzóra kell cserélniük a kinti pénzzavarba került tulajdonosoknak. Mi várható itthon, indul-e a tömeges bedőlési hullám?

Csak a lakást ne

A jelek szerint úgy tűnik, hogy nem. A mostani képlet szerint ugyanis senkinek sem érdeke, hogy nagy mennyiségű bedőlt ingatlan halmozódjon fel a magyar piacon, erre utal legalábbis a kormány nemrég bejelentett mentőcsomag-intézkedése, illetve az is, hogy a bankok – néha már proaktív – intézkedésekkel próbálják elejét venni a tömeges lakáshitelbedőlésnek. A mentőcsomag azok számára, akik szeptember óta önhibájukon kívül vesztették el állásukat kvázi kezességet biztosít egy áthidaló hitelhez, így biztosítva lélegzetvételnyi szünetet az adósságtengerben.

Mindeközben a hazai pénzintézetek is igyekeznek rugalmasan eljárni a kérdésben, hiszen vélhetően nem sok kedvük vagy éppen energiájuk van tömeges lakásértékesítéseket rendezni, és belebukni a devizában kifolyósított hitelekre. Egyes pénzintézetek már maguktól keresik fel azon ügyfeleiket, akik törlesztő részlete az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, és különféle megoldásokat kínálnak fel, amennyiben azt az Ügyfél igényli, ideértve a fizetési haladékot, vagy éppen a futamidő meghosszabbítását.

Ez itt nem Amerika

Különbség van a két piac között abból a szempontból is, hogy míg a tengerentúlon finoman szólva igen enyhe feltételekkel adták a lakáshiteleket (néha gyakorlatilag a semmire), a hazai finanszírozási gyakorlat ennél jóval szigorúbb volt, jövedelem és fedezet nélkül nemigen volt sok példa arra, hogy magyarországi pénzintézetek hitelt folyósítottak volna – a nullás önerőre viszont 2006-ban és 2007-ben annál több ajánlatot reklámoztak a piacon.

Ennek persze most már vége, 20-30% önerő nélkül nemigen lehet labdába rúgni, de a korábbi a tengerentúlihoz képest szigorúbb politikának is megvolt az az előnye, hogy többé-kevésbé tényleg a fizetőképes réteg kapott hitelt, aminek fedezeteként még ott volt az ingatlan is. A hektikus forintmozgások azonban a hiteleseket is alaposan megrengették, egyesek közel 100 ezer forintos törlesztő részlet-növekedéssel kellett, hogy szembenézzenek. Erre lehet megoldás az állami mentőöv, aminek azonban vélhetően nem minden, ezzel a problémával küzdő devizahiteles felel meg.


Belvárosi tetőtér helyett külvárosi panel

Ha minden kötél szakad, megoldás lehet az ingatlan értékesítése – még mindig jobb bevételi arányt lehet elérni, mint a banki árveréssel, vagy pedig egy fedezetcserés ügylet esetében kisebb, kedvezőtlenebb fekvésű, de jóval alacsonyabb költségekkel járó ingatlanba való átköltözésen is érdemes lehet elgondolkodni.

A hitel egyik ingatlanról másikra történő áttétele, illetve a fedezetcsere ma már nem jelent gondot, az viszont igen, ha nem lépünk semmit, hanem diszkréten a szőnyeg alá seperjük az érkező csekkeket. Érdemes fizetési problémák esetén a bankhoz fordulni, jó néhány áthidaló megoldást tudnak ajánlani, ráadásul az ingatlan érték alatti elvesztése üzleti döntésnek sem a legjobb – egyébként is jellemző a hazai lakástulajdonosokra, hogy a végsőkig védik az ingatlant, minden más hitel előbb dőlhet be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!