2009. február 4. 11:59

Régen értékesítettek ilyen kevés lakást külföldi vásárlók számára a budapesti ingatlanpiacon, tavaly csupán 500 lakást vettek. Miközben a beruházók feje fáj emiatt, a hazai készpénzzel rendelkező hazai vásárlók jól járhatnak a piaci változással.

Negatív rekordokat döntögetnek a külföldiek lakásvásárlásai Budapesten. Tavaly csak 500 lakást vettek a fővárosban. A rossz eredménynek egyetlen haszonélvezői azok a magyarok lehetnek, akik a pénzpiaci válság ellenére is tervezik új lakás vásárlását. Az új célcsoport olyan lakásokhoz is hozzájuthat, amelyeket korábban csak azután nézhettek meg a magyarok, ha az már egyetlen külföldinek sem kellett.

Ennek oka, hogy a külföldiek, mondjuk egy panorámás penthouse lakásért jóval többet is hajlandók voltak fizetni, mint a hazai vásárlók. Ők már az építkezés előtt, tervezőasztalról megvették ezeket az otthonokat. Az ilyen vevők azonban mára szinte eltűntek a piacról. Így szinte biztos, hogy évekre elbúcsúzhatunk azoktól az ír, angol, svájci, spanyol, német és osztrák vásárlóktól, akik évente 3-5000 lakást is megvettek Budapesten – nyilatkozta Szili Balázs, a Forest Hill lakópark igazgatója.

Ezt mutatják a statisztikai adatok is. A BM Önkormányzati Főosztály adatai szerint: 2001–2003 között külföldi állampolgárok Magyarországon összesen 16181 ingatlant vásároltak meg, tehát átlag kb. ötezret. A KSH adatai szerint 2003-ban pedig 3175 lakást vettek a külföldiek, 2005-ben 3663 eladott lakással már ez a szám állandósulni látszott. Az összes lakáseladás 3-4 százalékát tették ki a külföldiek beruházásai, egészen 2007-ig - nyilatkozta Szili Balázs.


A KSH és a BM adatai ellenére nehéz megmondani, hogy hány lakás is került pontosan külföldiek kezére, mert sokan cégük nevére vették az ingatlant. A Forest Hill becslése szerint: 3000 -3800 körüli a nevesíthető lakások száma évente, a maradékon a cégek osztoztak. 2008-ban azonban drasztikusan csökkent a külföldiek vásárlása. Az elmúlt 8 évben ennek az évnek az eladási statisztikái voltak a legrosszabbak: kb. 500 lakás kerülhetett külföldiek kezébe – állítja Szili Balázs.

Kucsma Viktória, Pasarét Residence értékesítési vezetője is hasonlóan vélekedik. Szerinte ennek a változásnak egyetlen célcsoport örülhet: az a vásárló, aki most akar új lakásba költözni, azok közül a lakások közül is választhat, amelyeket korábban fel sem ajánlottak volna neki, mert azokat a külföldiek már az építkezés előtt elkapkodták volna. Így a jövőben több panorámás, penthouse-, loftlakás, stb. lehet majd magyar kézben – mondta az igazgató.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.