<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Régen értékesítettek ilyen kevés lakást külföldi vásárlók számára a budapesti ingatlanpiacon, tavaly csupán 500 lakást vettek. Miközben a beruházók feje fáj emiatt, a hazai készpénzzel rendelkező hazai vásárlók jól járhatnak a piaci változással.

Negatív rekordokat döntögetnek a külföldiek lakásvásárlásai Budapesten. Tavaly csak 500 lakást vettek a fővárosban. A rossz eredménynek egyetlen haszonélvezői azok a magyarok lehetnek, akik a pénzpiaci válság ellenére is tervezik új lakás vásárlását. Az új célcsoport olyan lakásokhoz is hozzájuthat, amelyeket korábban csak azután nézhettek meg a magyarok, ha az már egyetlen külföldinek sem kellett.

Ennek oka, hogy a külföldiek, mondjuk egy panorámás penthouse lakásért jóval többet is hajlandók voltak fizetni, mint a hazai vásárlók. Ők már az építkezés előtt, tervezőasztalról megvették ezeket az otthonokat. Az ilyen vevők azonban mára szinte eltűntek a piacról. Így szinte biztos, hogy évekre elbúcsúzhatunk azoktól az ír, angol, svájci, spanyol, német és osztrák vásárlóktól, akik évente 3-5000 lakást is megvettek Budapesten – nyilatkozta Szili Balázs, a Forest Hill lakópark igazgatója.

Ezt mutatják a statisztikai adatok is. A BM Önkormányzati Főosztály adatai szerint: 2001–2003 között külföldi állampolgárok Magyarországon összesen 16181 ingatlant vásároltak meg, tehát átlag kb. ötezret. A KSH adatai szerint 2003-ban pedig 3175 lakást vettek a külföldiek, 2005-ben 3663 eladott lakással már ez a szám állandósulni látszott. Az összes lakáseladás 3-4 százalékát tették ki a külföldiek beruházásai, egészen 2007-ig - nyilatkozta Szili Balázs.


A KSH és a BM adatai ellenére nehéz megmondani, hogy hány lakás is került pontosan külföldiek kezére, mert sokan cégük nevére vették az ingatlant. A Forest Hill becslése szerint: 3000 -3800 körüli a nevesíthető lakások száma évente, a maradékon a cégek osztoztak. 2008-ban azonban drasztikusan csökkent a külföldiek vásárlása. Az elmúlt 8 évben ennek az évnek az eladási statisztikái voltak a legrosszabbak: kb. 500 lakás kerülhetett külföldiek kezébe – állítja Szili Balázs.

Kucsma Viktória, Pasarét Residence értékesítési vezetője is hasonlóan vélekedik. Szerinte ennek a változásnak egyetlen célcsoport örülhet: az a vásárló, aki most akar új lakásba költözni, azok közül a lakások közül is választhat, amelyeket korábban fel sem ajánlottak volna neki, mert azokat a külföldiek már az építkezés előtt elkapkodták volna. Így a jövőben több panorámás, penthouse-, loftlakás, stb. lehet majd magyar kézben – mondta az igazgató.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.