3p

Régen értékesítettek ilyen kevés lakást külföldi vásárlók számára a budapesti ingatlanpiacon, tavaly csupán 500 lakást vettek. Miközben a beruházók feje fáj emiatt, a hazai készpénzzel rendelkező hazai vásárlók jól járhatnak a piaci változással.

Negatív rekordokat döntögetnek a külföldiek lakásvásárlásai Budapesten. Tavaly csak 500 lakást vettek a fővárosban. A rossz eredménynek egyetlen haszonélvezői azok a magyarok lehetnek, akik a pénzpiaci válság ellenére is tervezik új lakás vásárlását. Az új célcsoport olyan lakásokhoz is hozzájuthat, amelyeket korábban csak azután nézhettek meg a magyarok, ha az már egyetlen külföldinek sem kellett.

Ennek oka, hogy a külföldiek, mondjuk egy panorámás penthouse lakásért jóval többet is hajlandók voltak fizetni, mint a hazai vásárlók. Ők már az építkezés előtt, tervezőasztalról megvették ezeket az otthonokat. Az ilyen vevők azonban mára szinte eltűntek a piacról. Így szinte biztos, hogy évekre elbúcsúzhatunk azoktól az ír, angol, svájci, spanyol, német és osztrák vásárlóktól, akik évente 3-5000 lakást is megvettek Budapesten – nyilatkozta Szili Balázs, a Forest Hill lakópark igazgatója.

Ezt mutatják a statisztikai adatok is. A BM Önkormányzati Főosztály adatai szerint: 2001–2003 között külföldi állampolgárok Magyarországon összesen 16181 ingatlant vásároltak meg, tehát átlag kb. ötezret. A KSH adatai szerint 2003-ban pedig 3175 lakást vettek a külföldiek, 2005-ben 3663 eladott lakással már ez a szám állandósulni látszott. Az összes lakáseladás 3-4 százalékát tették ki a külföldiek beruházásai, egészen 2007-ig - nyilatkozta Szili Balázs.


A KSH és a BM adatai ellenére nehéz megmondani, hogy hány lakás is került pontosan külföldiek kezére, mert sokan cégük nevére vették az ingatlant. A Forest Hill becslése szerint: 3000 -3800 körüli a nevesíthető lakások száma évente, a maradékon a cégek osztoztak. 2008-ban azonban drasztikusan csökkent a külföldiek vásárlása. Az elmúlt 8 évben ennek az évnek az eladási statisztikái voltak a legrosszabbak: kb. 500 lakás kerülhetett külföldiek kezébe – állítja Szili Balázs.

Kucsma Viktória, Pasarét Residence értékesítési vezetője is hasonlóan vélekedik. Szerinte ennek a változásnak egyetlen célcsoport örülhet: az a vásárló, aki most akar új lakásba költözni, azok közül a lakások közül is választhat, amelyeket korábban fel sem ajánlottak volna neki, mert azokat a külföldiek már az építkezés előtt elkapkodták volna. Így a jövőben több panorámás, penthouse-, loftlakás, stb. lehet majd magyar kézben – mondta az igazgató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!