2016. április 26. 08:34

Ugyan a magyar gazdasági növekedés idén is folytatódhat, ám nem látszik, hogy mi az a húzóerő, aminek köszönhetően a korábban várt 2,2 százaléknál erősebb lehet a bővülés.

A magyar GDP idén 2,2 százalékkal bővülhet az Equilor várakozása szerint, mondták el a befektetési vállalkozás kedd sajtóreggelijén. Az elemzők szerint továbbra sem tapasztalható olyan húzóerő, mely ennél gyorsabb növekedést hozna. Rövid távon az éledező fogyasztás és a nettó export táplálja a növekedést, azonban a beruházások a 2014-es adatokhoz képest jelentősen visszaestek. Az új uniós költségvetési ciklus forrásai és a CSOK, valamint más lakáscélú kedvezmények 2016 második felétől hozhatnak növekedési hatást.

Magyarországon a márciusi kamatcsökkentés némileg meglepte a piacokat, ám ha az Európai Központi Bank lépéseit nézzük,akkor láthatjuk a párhuzamosságot. Az MNB ugyan nem deklarált árfolyamcélokat, ám az látszik, hogy az erősödni próbáló forint ellen igyekeznek tenni, így a további könnyítés kódolva van. Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója extrém esetben akár 0,5 százalékos szintet is el tud képzelni a magyar alapkamat esetében.

Az inflációs célokhoz képest a várakozások szerint alacsonyabb lesz az árak növekedése. Az inflációs várakozások tovább csökkentek, mivel az olaj világpiaci árában tapasztalt esés másodkörös hatásai jelentősebbnek bizonyultak a belföldi kereslet élénkülésénél. Így éves viszonylatban az Equilor szerint 0,6 százalékos lehet a pénzromlás üteme.

A forintra két ellentétes tényező hat, egyrészt az exportőrök célja az olcsóbb forint és az MNB lépései is ebbe az irányba mutatnak. Ezzel szemben a gazdasági folyamatok, így például a beáramló uniós transzferek is az erősödés irányba mutatnak. Jelentősebb munkerőpiaci vagy bizalmi javulás esetén komolyabb kamatvágás is jöhet, ez kedden délután máris folytatódhat az Equilor szerint. Május 20-án a Fitch felminősítheti a magyar államadósságot, amit esetleg politikai történések – mint amilyen az MNB-alapítványok ügye – esetlegesen befolyásolhat.

A forint kapcsán az idei évben nem várnak jelentős mozgást az Equilor elemzői, a mostani árfolyamokhoz képest kisebb gyengülést valószínűsítenek. Ennek hátterében a jegybanki lazítás áll elsősorban. Ugyanakkor a jövő év végére nagyobb gyengülést várnak, amivel párhuzamosan a dollár erősödést prognosztizálják az euróval szemben. Így 2017-re mind az euró, mind a dollár 325-ös szint közelébe kerülhetnek.

A részvénypiac kapcsán továbbra is pozitív az Equilor várakozása, noha a piac 2016-ban eddig remekül teljesített. A magyar papírok most jól vannak árazva, fair value környékén állnak. Ugyanakkor a (magyar és az európai) monetáris lazítás, a befektetők körében folytatódó lengyel-magyar részvénycsere, a feltörekvő piacok felé fordulás segíthet. Így a befektetési vállalkozás szerint tovább folytatódhat a rali a BUX index esetében. Figyelni kell szerintük azonban arra, hogy a részvénypiac emelkedése ezen kései szakaszában már megnő az árfolyamok volatilitása, és akár nagyobb korrekciók is előfordulhatnak.

A magyar papírokat a rendszeres osztalékfizetés is támogatja, hiszen önmagában ez a hozam versenyképes a nullához közelítő banki kamatokkal.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.