2011. szeptember 27. 09:04

Szinte nulla százalék esélyt látunk arra, hogy a következő hónapokban számottevően erősödjön a forint - hangzott el az Equilor keddi sajtóbeszélgetésén. A cég szakemberei szerint minél kevesebben tudnak majd élni a végtörlesztés lehetőségével, annál jobb lenne a magyar gazdaság számára, fontos, hogy kezelhető keretek között maradjon a végtörlesztés. Mfor.hu-tudósítás.

Fájdalmas időszak jön a világban

A világban és Magyarországon az adósságot eddig a gazdaság gyorsításával, gazdaságélénkítéssel próbálták leépíteni, azonban ez nem volt túl sikeres - hangzott el az Equilor keddi sajtóbeszélgetésén. A cég szakemberei szerint a fentiek miatt a fájdalmasabb utat, az adósságleépítését kell választani: vagy vissza kell fizetni az adósságokat, vagy a hitelezőnek le kell írni azokat veszteségként, esetleg egy köztes megoldást kell választani. Emellett akár az infláció is megoldást jelenthet. "Szerintem az összes lehetséges megoldás be fog következni: fogunk látni csődöket, adósságvisszafizetéseket és inflálásokat is" - emelte ki Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője. 

A fő probléma, hogy az egész világ felélte azokat a jövedelmeket, melyeket majd csak évek múlva fog megtermelni, ezért most mindenhol össze kell húzni a nadrágszíjat, ami fájdalmas lesz - vélekedik Szántó Andrá. Szerinte az Európai Unió és az eurózóna nem fog széthullani, de a válságból való kilábalás nagyon fájdalmas lesz. Ha pedig ezt a világban felismerik, akkor kipukkadhatnak a nyersanyagpiaci buborékok. Az arany jegyzésében például egy jelentős visszaesésre számítanak az Equilor elemzői, ugyanakkor az olajba hosszútávon továbbra is érdemes lehet fektetni, mivel ez az eszköz "nem tud nagyot esni".

Magyarországon a fogyasztás egyelőre nem növekszik, ebből a szempontból az egykulcsos adó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mégis viszonylag optimisták lehetünk a növekedés szempontjából, hiszen a nagy autóipari beruházások megvalósulása pozitív, a forint gyengülése pedig lökést adhat az exportnak, a felvevőpiacaink problémái ellenére szinten maradhat a kivitelünk. 

Az infláció azonban egyelőre nem akar csökkenni, ráadásul az utóbbi hetekben bejelentett kormányzati intézkedések további emelkedést hozhatnak, ezért a 3 százalékos inflációs cél teljesülése a korábban várt 2012 végéről 2013 elejére csúszik. Részben emiatt a következő hat hónapban mindenképpen kamatemelést várnak az elemzők, ennek mértéke akár 50 bázispont is lehet. 

Pánikban 310-ig is felugorhat az euró ára

"Januárban azt gondoltuk, hogy 265 körül stabilizálódni fog a forint az euróval szemben, a végtörlesztés hírére azonban gyengülésnek indult a forint. A következő hónapokban szinte nulla százalék esélyt látunk az erősödésre, 285 és 310 között ingadozhat az euró jegyzése. Az utóbbi, 300 feletti árfolyamot leginkább egy komolyabb piaci pánikhangulatban tartjuk elképzelhetőnek" - mondta Szántó András. 

Az Equilor szakembere szerint amíg a végtörlesztés mérsékelt marad, addig kezelhető a probléma. Ha 3-5 milliárd euróra lesz szükség, akkor azt még az MNB tudja biztosítani, az viszont érdekes lesz, hogy ez a fedezetlen devizapozíció hogyan jelenik majd meg a jegybank mérlegében. Ugyanakkor a devizatartalék csökkenése forintgyengülést hozhat, ezért nem látnak esélyt az erősödésre a szakértők. 

"A végtörlesztés kapcsán kulcskérdés, hogy hányan fognak tudni élni ezzel a lehetőséggel megtakarításból vagy hitelből. Az politikai kérdés lehet, hogy az emberek tudnak-e forinthitelt felvenni a devizahitelük kiváltására. Minél többen élnek ezzel a lehetőséggel, annál rosszabb lenne az Magyarországnak és a magyar bankrendszernek" - vázolta fel Szántó. 

Az Equilor devizaüzletágának vezetője hozzátette: a legtöbb bank tőkemegfelelési mutatója nagyon alacsony, ezért a végtörlesztés miatti veszteségek után önerőből nem lesznek képesek forinthiteleket nyújtani. Erre esetleg a takarékszövetkezetek, vagy az OTP-FHB-MFB hármas valamelyike lehet képes. Szántó András szerint a legvalószínűbb forgatókönyv a teljes bankrendszerre 150-200, az OTP számára pedig 20-30 milliárd forint veszteség, ami még kezelhető mértékű. 

A svájci frankkal kapcsolatban a szakember elmondta: bízhatunk az SNB-ben, hiszen technikailag bármeddig tudják tartani az 1,20-as árfolyamot az euróval szemben, onnan pedig már csak a forinton múlik a frankárfolyam. A frank gyengülése után az új menekülődeviza a norvég vagy a svéd korona lehet. "Ha valaki nyugodtan akar aludni és nem akar több tízszázalékos hasznot elérni, annak érdemes ezekbe a devizákba fektetni" - véli Szántó András.
 
BK

mfor.hu
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.