<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénzügyi szektorban felerősödő problémák miatt a vezető nyugat-európai részvényindexek is veszítettek értékükből a szerdai nyitást követően. A vezető mutatók 1,5 százalék körüli mínuszban voltak, jórészt a pénzügyi cégek húzták le a tőzsdéket. Az amerikai határidős indexek kismértékű esést mutattak délelőtt, de a délutáni nyitásig még sok volt hátra.

Jórészt a pénzügyi szektornak köszönheti Európa, hogy sorozatban harmadik napja gyengülnek a vezető részvényindexek. A bankokkal kapcsolatban újabb és újabb állami mentőakciók látnak napvilágot, ez pedig elbizonytalanítja a befektetőket, egyre többen gondolják úgy, hogy a kormányok eddigi intézkedései nem voltak elég hatékonyak, várhatóan újabb állami beavatkozásra lesz szükség.

A londoni tőzsde FTSE indexe szerdán délelőtt 4028 ponton állt, ez 1,55 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző napi záráskor. Eséssel kezdett a frankfurti DAX is, mely 1,34 százalékot veszített értékéből. Régiónkban a bécsi tőzsde ATX indexe 2,88 százalékkal állt keddi értéke alatt a nap első felében, míg a prágai PX 50 3,59 százalékot bukott.


Amerikához hasonlóan Európában is a bankok húzzák lefelé a tőzsdéket, a Barclays és a BNP Paribas papírjai például több mint 7 százalékkal lettek olcsóbbak a kezdés után. Az elemzők egy része úgy véli, hogy már az eddig megjelent negyedik negyedéves eredmények is szörnyűek voltak, ezért a cégek egy részének most kell a realitásokkal szembesülnie.

A Barclays esetében a befektetők attól tartanak, hogy további állami forrásokra lesz szükség, hogy javítsák a brit bank tőkehelyzetét. A félelmeknek köszönhetően szerda délelőtt 24 százalékkal estek a Barclays-papírok a londoni tőzsdén, így már csak 55,4 pennyt értek. A legnagyobb francia bank, a BNP Paribas 7,6 százalékot bukott a nap első felében. A francia elnök kedden jelentette be, hogy újabb 10,5 milliárd eurós állami segítséget kapnak az ország bankjai annak fejében, hogy a vezetőknek nem fizetnek prémiumokat. A biztosítótársaságok is kivették részüket a pénzügyi szektor bukásából: az Allianz például 4,6 százalékot veszített a szerdai kereskedés elején.

3,3 százalékkal esett a német ThyssenKrup árfolyama, miután a Morgan Stanley leminősítette az acélgyártó részvényeit. A cég elemzői szerint 2009 nagyon nehéz év lesz az iparág számára, ezért csökkentették ajánlásukat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.