2017. január 24. 15:04

Várhatóan a 2017-es évet is számos bizonytalanság jellemzi majd, hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóbeszélgetésén. A befektetési társaság elemzői szerint a BÉT-en már nem várható további jelentős emelkedés, a devizapiacon viszont sokat kereshet, aki megfelelő időben lép be.

Míg a tavalyi évben az amerikai elnökválasztás és a brit népszavazás volt, ami miatt a befektetők izgulhattak, idén a Brexit és néhány meghatározó uniós ország parlamenti, illetve elnöki választása okozhat komoly bizonytalanságot az európai tőke- és pénzpiacokon. Az már eldőlt, hogy a brit kormány a hard brexit felé fogja vinni a folyamatokat, viszont a procedura vélhetőleg nagyon nehézkes lesz, az Equilor elemzői azt is elképzelhetőnek tartják, a britek úgy hagyják el az EU-t, hogy számos kérdésben nem állapodnak meg a felek. Éppen ezért vélik úgy, hogy további fontgyengülés várható, igaz elsősorban a dollárral szemben várnak komoly gyengülést.

Míg a tavalyi évben az amerikai elnökválasztás és a brit népszavazás volt, ami miatt a befektetők izgulhattak, idén a Brexit és néhány meghatározó uniós ország parlamenti, illetve elnöki választása okozhat komoly bizonytalanságot az európai tőke- és pénzpiacokon. Az már eldőlt, hogy a brit kormány a hard brexit felé fogja vinni a folyamatokat, viszont a procedura vélhetőleg nagyon nehézkes lesz, az Equilor elemzői azt is elképzelhetőnek tartják, a britek úgy hagyják el az EU-t, hogy számos kérdésben nem állapodnak meg a felek. Éppen ezért vélik úgy, hogy további fontgyengülés várható, igaz elsősorban a dollárral szemben várnak komoly gyengülést. Az Equilor elemzői szerint a mostani 1,20-1,25-ös szintről az 1,10 körüli szintig eshet az árfolyam.

Nem a font az egyetlen, amitől komoly mozgást várnak az elemzők, akik úgy vélik idén a devizapiac tartogat majd jó befektetési lehetőségeket. Kiss Mónika, az Equlior vezető elemzője szerint  japán jenben talán még ennél is több lehetőség lesz. A távol-keleti deviza esetében is gyengüléssel számolnak. Ezzel szemben a forint árfolyamában az Equilor továbbra sem számít trendszerű elmozdulásra, az euró ellenében maradhatunk a 303-315-ös sávban. Ennél jóval érdekesebb a dollár-forint árfolyama, ahol a korrekciós hullámokat érdemes lehet dollárvételekre kihasználni, mivel a 300 és 320 forintos szintek elérhetőek lehetnek.

A tőzsdék a szakértők szerint a 2016-os szárnyalás után visszafogottabbak lesznek. Amerikában az emelkedése valószínűleg idén sem törik meg, a korrekció 1-2 évvel eltolódhat, ám sem itt, sem az európai piacokon nem számítanak általános fellendülésre. Az index kereskedés helyett egy-egy vállalat, az amiben idén érdemes lesz gondolkozni. Az USA-ban például a munkagépgyártók lehetnek a nyertesei annak, ha megvalósulnak a Trump által ígért infrastrukturális fejlesztések. Mellettük a tengerentúlon a tartós fogyasztási cikkek gyártóira, a technológiai és pénzügyi szolgáltató cégekre érdemes figyelni, amelyek az esetleges adóreformok nyertesei lehetnek. Az európai piacon a műanyaggyártókat (Covestro és a BASF) emelték ki az elemzők, illetve a vegyipar (Henkel) teljesíthet jól idén.

A BUX index emelkedése az év első hónapjaiban még folytatódhat, de az év második felében megállhat az Equilor várakozásai szerint. Bár a magyar index globálisan még mindig inkább az alulértékeltek közé tartozik, egyes vezető részvények szintjén már sok esetben nem tűnik megalapozottnak a további rali.

A részvénypiac esetleges visszafogottabb teljesítménye nem azt jelenti, hogy a magyar gazdaság rosszul teljesítene, sőt a befektetési társaság szakértői is úgy látják, nagyobb lendületet vehet idén a növekedés. A bérminimum emelése és a béreket terhelő csökkenő járulékok terén az Equilor szerint vannak kockázatok: amennyiben a járulékok csökkenéséből származó összeget a munkaadók teljes egészében béremelésre fordítják, akkor sem biztos, hogy a lakosság a bértöbbletet plusz fogyasztásra fordítja, elképzelhető, hogy abból a megtakarításaikat növelik. A GDP bővülést tekintve lefelé mutató kockázatot jelent a mezőgazdaság teljesítménye és az ipari export, amely tavaly is lehúzta az indexet. Mindezek alapján az Equilor idén 3,1, jövőre pedig 3 százalékos GDP növekedési ütemet prognosztizál.

Az elemzők az infláció kapcsán is növekedést várnak, 2017-ben a külső hatás fokozatosan megváltozhat. Ha a dollárerősödés folytatódik és az olaj ára tartósan 50 dollár felett marad, akkor az infláció 3 százalék fölé kerülhet, de idén alapesetben is 2 százalékos pénzromlással lehet számolni. Az államadósság alakulásával kapcsolatban az Equilor optimista: a kormány elkötelezett az elsődleges államháztartási egyenlegek többlete mellett, a gazdasági növekedés pedig a választási év előtt és 2018-ban enyhe mértékű hiánycél túllépést is lehetővé tesz. Az államadósság csökkenő pályán tartását segíti az ország befektetésre ajánlott kategóriába kerülése, így 2017 végére kicsivel 73, jövőre pedig 72 százalék felett alakulhat az államadósság a GDP arányában, ami azonban még mindig magas más "BBB" besorolású országok 40 százalék körüli GDP arányos adósságához képest.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.