2012. április 24. 18:37

Az új Széll Kálmán Terv összességében javíthatja hazánk befektetői megítélését, de az igazi fordulatot most csak az EU-IMF-megállapodás aláírása jelentené az Equilor közgazdászai szerint.

A kormány nem számol az IMF-megállapodással

Egy, az NGM-ben hétfőn tartott háttérbeszélgetésen kiderült, hogy a kormány a Széll Kálmán Terv 2.0-ban az egy hónappal ezelőtti hozamszintekkel kalkulált. Az Equilor közgazdászai szerint ez egyrészt kedvező, hiszen a globális hangulatjavulás, vagy a hazai gazdasági aktivitás bővülése a tervezettnél kedvezőbb költségvetési számokat hozhat. Másrészről viszont ki is ábrándíthatja a szereplőket ez a tény, "mivel burkoltan azt is jelenti, hogy a kormányzat rövid távon nem számol az EU/IMF-megállapodással, ami érdemben csökkentené a hozamokat (és a kamatkiadásokat is)" - írja az Equilor.

A befektetési cég szerint kézenfekvőbb a piaci hozamokkal kalkulálni, mert ellenkező esetben túlzottan optimistának és így hiteltelennek tűnne az egész konvergencia program, ami rövid távon is negatív folyamatokat eredményezne a hazai pénzpiacon.

A Széll Kálmán Terv hatása a vezető részvényekre

A Magyar Telekom idén várhatóan 27 milliárd forintot fizet majd be szektoradóként, a befektetési cég közgazdászai 2013-ra vonatkozóan nem kalkuláltak ilyen adóval, bár azt elképzelhetőnek tartják, hogy a költségvetési egyenleg alakulásának függvényében jövőre esetleg más formában, de visszatér az adónem. A júliustól bevezetésre kerülő egységenkénti 2 forintos telefonadó egy részét az elemzők szerint marketing okokból kifolyólag könnyen át is vállalhatja a távközlési cég. A Telekom ügyfelei várhatóan 25,6 milliárd adót fizetnek évente majd, melynek fele terhelné a céget. Ez összességében idén 6, jövőre pedig 12 forinttal ronthatja az egy részvényre jutó eredményt. Következményként azt sem tartják elképzelhetetlennek az elemzők, hogy a vállalat 2013-ban nem emeli majd az osztalékfizetését, mely után az osztalékot favorizálók egy része elpártolhat a társaság részvényeitől.

A bankpapírokat a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése érinti a legjobban, melytől a kormány minimum 130 milliárd forintos bevételt remél, de ez kedvező esetben akár 228 milliárdig is felkúszhat. Mivel azonban az Equilor közgazdászai számára nem állt minden szükséges kimutatás rendelkezésre (átutalások, kártyás fizetések stb. tranzakciók részletesi adatai), csak becsülni tudják a várható hatásokat. Úgy vélik, az OTP esetében 10-12 milliárd forintos terhet jelenthet az új adónem, az FHB esetében pedig 1 milliárd forintos pluszköltséget valószínűsítenek az adó következtében.

A CIG Pannónia esetében, bár a benyújtott program nem tartalmazza az intézkedések pontos részleteit, annyi már biztos, hogy a különadó, a baleseti adó és a katasztrófavédelmi hozzájárulás együttes összege csökken, ez pedig a vállalat szempontjából is könnyebbséget jelent a tavalyi 188 milliós különadó után. Mivel az új intézkedések elsősorban a nem-életbiztosítási ágra fókuszálnak, a CIG számára nem jelent drasztikus terhet, az új adó egy részvényre vetítve 1-2 forintot tehet ki éves szinten.

A Mol 2013-tól Robin Hood-adóként a korábbi 8 százalékos kulcs helyett 16-kal kell kalkulkálnia, viszont megszűnik az energiaadó és a kiskereskedelmi tevékenységre kivetett adó is. A közgazdászok úgy vélik, ez kedvezőtlenebbül érinti a vállalatot, mivel a befektetők a Mol esetében nem számoltak különadóval a következő évre.

Mivel a gyógyszerpiaci átalakításokra semmilyen konkrétumot nem tartalmaz a hétfőn megjelent dokumentum, az Equilor közgazdászai sem tudták felmérni annak hatását az Egis-re, illetve a Richterre. Annyi biztos csak, hogy az átalakításnak köszönhetően idén 10 milliárdos, 2013-ban pedig 40 milliárd forintos megtakarítást vár a kormány. A szakemberek arra számítanak, hogy a  két cég részvényei továbbra is nyomás alatt maradnak.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.