<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Orbán Viktor 15 órakor sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a magyar állam visszavásárolta a Mol 21,1 százalékát az oroszoktól.

Update 1

Orbán Viktor szerint  több volt, mint tárgyalás, kemény küzdelem volt. A kivásárlás célja a magyar gazdaság energiafüggőségének csökkentése.

Orbán Viktor után Szíjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy a devizahitelesek megmentését célzó megállapodást nem ma, hanem csütörökön jelentik be.

13:34

Néhány perccel ezelőtt felfüggesztették a Mol-részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén 4,06 százalékos pluszban 23 310 forinton. A hivatalos indoklás egyelőre nem ismert, azonban az mfor.hu piaci forrásból úgy értesült, hogy délután bejelenthetik, hogy a magyar állam megvette az orosz Surgutneftegaz 21,1 százalékos tulajdonrészét az MNB-tartalék terhére. 

Sajtóhírek szerint délután három órakor megszólal Orbán Viktor miniszterelnök, forrásunk szerint akkor jelenthetik be a megállapodást az oroszokkal.

Orbán után 16 órakor Fellegi Tamás tart sajtótájékoztatót. Tavaly nyár óta Fellegi Tamás a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, aki már többször tárgyalt az oroszokkal a Mol-csomagról. Fellegi legutóbb március közepén azt mondta, hogy az orosz konszern saját kockázatára vásárolta meg a pakettet az ÖMV-től úgy, hogy nem felel meg a rá vonatkozó jogszabályoknak. Hozzátette: "az ügyben a két vállalatnak kell megegyeznie".

A Mol a mai napon 4 százalékkal emelkedett. Talán nem véletlenül?

A Mol részvényeknek az orosz féltől való megvásárlása régóta terítéken volt, ám a felek eddig nem egyeztek meg. Utoljára tavaly ősszel volt heves piaci reakció, amikor egyszer már elterjedt, hogy megegyezett a magyar és az orosz fél. Az akkori hírek szerint Magyarország és Oroszország az év végéig akart megállapodni egy sor energetikai kérdésben, beleértve a Szurgutnak a Mol-ban lévő 21,2 százalékos részesedését. "A Szurgut részesedésére vonatkozó részletes megállapodást a két ország közötti megegyezést követően fogják kidolgozni" - mondta el Fellegi Tamás gazdasági miniszter október végén egy interjúban.

Az orosz Surgutneftegaz 2009 márciusában 1,4 milliárd euróért vette meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százalékát, a magyar olajcég azonban kezdettől fogva ellenségesen viszonyult az új tulajdonoshoz. Így a Surgut képviselői nem is szavazhattak a magyar olajcég közgyűlésein, mivel a cég nem volt hajlandó felfedni tulajdonosi hátterét. Ezt követően az elmúlt hónapokban egyre többet lehetett hallani arról, hogy az állam megvenné az oroszok tulajdonrészét.

Amikor tavaly tavasszal a Surgutneftegaz bevásárolta magát a Molba, arról lehetett hallani, hogy akár Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök személyesen is érintett lehet a cégben. Egy orosz elemző szerint a kormányfő ugyanis a Surgut 37 százalékos tulajdonosa, sokan ennek tudják be azt is, hogy a cég ennyire titkolni akarja tulajdonosi szerkezetét. Putyin szóvivője korábban cáfolta a sajtóértesüléseket, de hivatalosan továbbra sem tudni, kik állnak a negyedik legnagyobb orosz olajcég mögött. 

A jegybank nemzetközi tartalékai a legfrissebb adatok szerint április végén 36,1 milliárd eurót tettek ki. A Surgut 2009-ben 1,4 milliárd euróért vette meg a részvénypakettet az osztrák OMV-től, tavaly szeptemberben már felröppent egy pletyka, mely szerint a magyar állam darabonként 27 000 forintot fizetne az oroszoknak a papírokért. Ez jelenleg közel 2 milliárd eurós vételárat jelentene a teljes részvénycsomag esetében, azaz a Surgut két év alatt keresne 600 milliót az üzlettel. 

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.