2011. szeptember 5. 08:10

Hétfő reggel is folytatódott a pénteken tapasztalt feszült hangulat a bankközi devizapiacon, ismét az alpesi deviza erősödése jellemezte a piacot, így délutánra megint 250 forintot kell adni érte. A feszültség ezúttal is elsősorban a nemzetközi piacokról érkezik, de a magyar fizetőeszköz is gyengül a kormány fontos döntései előtt. Mfor.hu-háttér.

13:33

Kora délutánra áttörte a 250-es lélektani szintet a frank jegyzése, a 250,21-es érték mág 2,36 százalékkal magasabb volt a péntekinél. Az euróval szemben1,1095-ig kapaszkodott az alpesi deviza, míg a forint 277,66-nál állt az euró ellenében.

10:10

Megint feszültek a befektetők

Nem múlt el a piacon a múlt pénteken tapasztalt hangulat, ráadásul a péntek délután megjelent amerikai munkanélküliségi adatok csak erősítették a kockázatkerülési hajlandóságot. A várt 75 ezerrel ellentétben ugyanis egyetlen új munkahely sem született az Egyesült Államokban augusztusban, ami jókora negatív meglepetést okozott.

A hangulat romlása hétfő reggel folytatódott Ázsiában is, a vezető távol-keleti piacok kivétel nélkül jelentős eséssel zárták a hét első napját. Ezt követően a devizapiacon is folytatódott a frank erősödése. Az euróval szemben délelőtt 1,1142-nél állt az alpesi deviza jegyzése, ami majdnem fél százalékos frankerősödést jelentett péntekhez képest. A reggeli órákban 1,11 alá is benézett a keresztárfolyam, majd onnan korrigált kicsit vissza. Ezzel párhuzamosan a forint gyengülése volt megfigyelhető, a délelőtti 276,60-as euróárfolyam már szűk fél százalékkal volt magasabb a péntekinél. A frankkal szemben 248,30-nál állt a hazai fizetőeszköz, ami másfél százalékkal volt magasabb, mint a hétvége előtt.


Pénteken a nemzetközi hangulat romlása ismét a Görögországgal kapcsolatos feszültségeknek volt köszönhető, mivel az IMF és az EU váratlanul tíz napra felfüggesztette a tárgyalásokat az athéni kormányzattal. A hétvégén görög lapok arról írtak, hogy a feszültségek akkor éleződtek ki, amikor Evangelos Venizelos pénzügyminiszter leszögezte, hogy az idén nem készül további költségvetési kiigazításra. A nemzetközi szervezetek szerint viszont akkor nagyjából másfél százalékkal lesz magasabb az idei hiány a tervezettnél. A görög kormány szerint ez a vártnál visszafogottabb gazdasági növekedésnek köszönhető, Venizelos vasárnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy folytatják az elfogadott reformprogram végrehajtását.

Itthon mindenki Orbánékra vár

A nemzetközi piacokon tapasztalható feszültségek mellett most nem lehet azt mondani, hogy csak a frank erősödése miatt szökik ismét a magasba az alpesi deviza jegyzése, az euróvel szemben is gyengül a forint. Ennek oka pedig az idei költségvetésben tátongó 100 milliárd forintos lyuk, mely a kormány szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedésnek köszönhető. Előzetesen a kabinet 3 százalékos GDP-bővüléssel kalkulált idén, azonban az első félévben mindössze másfél százalékos volt a növekedés.

Az Orbán-kormány hétfőn és kedden tart kihelyezett ülést Lovasberényben, melyen megtárgyalják a költségvetési lyuk betömését szolgáló intézkedéseket. A közvéleményt a hírek szerint szerdán tájékoztatja majd a miniszterelnök a konkrét intézkedésekről. Emellett már elkezdődött a 2012-es költségvetés tárgyalása a múlt heti kormányülésen, a befektetők kíváncsian várják a szeptember végi határidőt, amikor a parlament elé be kell nyújtani a költségvetési törvényjavaslatot.

Az utóbbi hetekben a fent említett költségvetési feszültségek miatt tartósan 400 bázispont felett ragadt be a magyar CDS-felár, hétfő délelőtt az ötéves törlesztésbiztosításért 421,10 bázispontos felárat kellett fizetni a CMA Datavision adatai alapján.

Ma jön az "atomfegyver"?

A mai napot azért is kíséri kiemelt figyelem a frank piacán, mivel az amerikai piacok szünnapja miatti alacsony forgalomban egyesek szerint eurót vehet a svájci jegybank (SNB), hogy gyengítse a frankot. Pénteken a Bloombergnek úgy nyilatkoztak szakemberek, hogy a frank további erősödése esetén nem marad más választása a svájci jegybankároknak, mint az "atomfegyver" bevezetése, vagyis a tényleges piaci intervenció.

Eddig az SNB csak szóban interveniált a piacon amellett, hogy augusztus elején a lehető legalacsonyabbra csökkentette az alapkamatot, azonban az elmúlt napokban megint előtérbe kerültek azok a vélemények, melyek szerint a frank paritásig erősödhet az euróval szemben.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.