2011. szeptember 5. 08:10

Hétfő reggel is folytatódott a pénteken tapasztalt feszült hangulat a bankközi devizapiacon, ismét az alpesi deviza erősödése jellemezte a piacot, így délutánra megint 250 forintot kell adni érte. A feszültség ezúttal is elsősorban a nemzetközi piacokról érkezik, de a magyar fizetőeszköz is gyengül a kormány fontos döntései előtt. Mfor.hu-háttér.

13:33

Kora délutánra áttörte a 250-es lélektani szintet a frank jegyzése, a 250,21-es érték mág 2,36 százalékkal magasabb volt a péntekinél. Az euróval szemben1,1095-ig kapaszkodott az alpesi deviza, míg a forint 277,66-nál állt az euró ellenében.

10:10

Megint feszültek a befektetők

Nem múlt el a piacon a múlt pénteken tapasztalt hangulat, ráadásul a péntek délután megjelent amerikai munkanélküliségi adatok csak erősítették a kockázatkerülési hajlandóságot. A várt 75 ezerrel ellentétben ugyanis egyetlen új munkahely sem született az Egyesült Államokban augusztusban, ami jókora negatív meglepetést okozott.

A hangulat romlása hétfő reggel folytatódott Ázsiában is, a vezető távol-keleti piacok kivétel nélkül jelentős eséssel zárták a hét első napját. Ezt követően a devizapiacon is folytatódott a frank erősödése. Az euróval szemben délelőtt 1,1142-nél állt az alpesi deviza jegyzése, ami majdnem fél százalékos frankerősödést jelentett péntekhez képest. A reggeli órákban 1,11 alá is benézett a keresztárfolyam, majd onnan korrigált kicsit vissza. Ezzel párhuzamosan a forint gyengülése volt megfigyelhető, a délelőtti 276,60-as euróárfolyam már szűk fél százalékkal volt magasabb a péntekinél. A frankkal szemben 248,30-nál állt a hazai fizetőeszköz, ami másfél százalékkal volt magasabb, mint a hétvége előtt.


Pénteken a nemzetközi hangulat romlása ismét a Görögországgal kapcsolatos feszültségeknek volt köszönhető, mivel az IMF és az EU váratlanul tíz napra felfüggesztette a tárgyalásokat az athéni kormányzattal. A hétvégén görög lapok arról írtak, hogy a feszültségek akkor éleződtek ki, amikor Evangelos Venizelos pénzügyminiszter leszögezte, hogy az idén nem készül további költségvetési kiigazításra. A nemzetközi szervezetek szerint viszont akkor nagyjából másfél százalékkal lesz magasabb az idei hiány a tervezettnél. A görög kormány szerint ez a vártnál visszafogottabb gazdasági növekedésnek köszönhető, Venizelos vasárnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy folytatják az elfogadott reformprogram végrehajtását.

Itthon mindenki Orbánékra vár

A nemzetközi piacokon tapasztalható feszültségek mellett most nem lehet azt mondani, hogy csak a frank erősödése miatt szökik ismét a magasba az alpesi deviza jegyzése, az euróvel szemben is gyengül a forint. Ennek oka pedig az idei költségvetésben tátongó 100 milliárd forintos lyuk, mely a kormány szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedésnek köszönhető. Előzetesen a kabinet 3 százalékos GDP-bővüléssel kalkulált idén, azonban az első félévben mindössze másfél százalékos volt a növekedés.

Az Orbán-kormány hétfőn és kedden tart kihelyezett ülést Lovasberényben, melyen megtárgyalják a költségvetési lyuk betömését szolgáló intézkedéseket. A közvéleményt a hírek szerint szerdán tájékoztatja majd a miniszterelnök a konkrét intézkedésekről. Emellett már elkezdődött a 2012-es költségvetés tárgyalása a múlt heti kormányülésen, a befektetők kíváncsian várják a szeptember végi határidőt, amikor a parlament elé be kell nyújtani a költségvetési törvényjavaslatot.

Az utóbbi hetekben a fent említett költségvetési feszültségek miatt tartósan 400 bázispont felett ragadt be a magyar CDS-felár, hétfő délelőtt az ötéves törlesztésbiztosításért 421,10 bázispontos felárat kellett fizetni a CMA Datavision adatai alapján.

Ma jön az "atomfegyver"?

A mai napot azért is kíséri kiemelt figyelem a frank piacán, mivel az amerikai piacok szünnapja miatti alacsony forgalomban egyesek szerint eurót vehet a svájci jegybank (SNB), hogy gyengítse a frankot. Pénteken a Bloombergnek úgy nyilatkoztak szakemberek, hogy a frank további erősödése esetén nem marad más választása a svájci jegybankároknak, mint az "atomfegyver" bevezetése, vagyis a tényleges piaci intervenció.

Eddig az SNB csak szóban interveniált a piacon amellett, hogy augusztus elején a lehető legalacsonyabbra csökkentette az alapkamatot, azonban az elmúlt napokban megint előtérbe kerültek azok a vélemények, melyek szerint a frank paritásig erősödhet az euróval szemben.

Beke Károly

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.