<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		

100 dollárig rakétázó olajárat, El Niño által generált élelmiszerár-robbanást, összeomló vállalati kötvénypiacot és földre huppanó szilícium-völgyi titánokat vizionál jövőre a Saxo Bank.

Ismét összeállította szokásos év végi megdöbbentő jóslatainak 10-es listáját a következő évre a Saxo Bank. Ezek az előrejelzések tíz olyan valószínűtlen, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyott tényezőt vagy eseményt boncolgatnak, melyek 2016-ban jelentős hatással lehetnek a pénzügyi világra. A Saxo Bank elemzői szerint ezek az események forgatnák fel jövőre a piacokat.
 
1. Merre megy az EUR/USD? 1,23 felé...

Európai komoly méretű fizetésimérleg-többlettel rendelkezik, a kontinens alacsony inflációs szintje pedig a makrogazdaság törvényei alapján erősebb devizát jelentene, nem pedig gyengébbet. A mélypont felé tartó verseny lassan a végéhez ér, ami azt jelenti, hogy ismét visszatérünk a gyenge dollárhoz, ami egyenes következménye az amerikai kamatpolitikának.

2. Az orosz rubel 20 százalékkal erősödik 2016 végéig

2016 végéig az olajpiaci kereslet megugrása, illetve a Fed optimálisnál lassabb ütemű kamatemelése nyomán 2016-ban az orosz rubel értéke körülbelül 20 százalékkal emelkedik az euró és a dollár alkotta kosárral szemben.

3. A Szilícium-völgy titánjai ismét a földön járnak

A 2016-os év a 2000-esre fog hasonlítani a Szilícium-völgyben – egyre több induló vállalkozás halasztja el a piacra lépést, illetve a kézzelfogható üzleti tervek összeállítását azért, hogy minél több felhasználót toborozhasson, ilyen módon elérve a kritikus tömeget.

4. Az olimpia hatalmas lökést ad a Brazíliának és a feltörekvő piacoknak

A stabilizálódás, az olimpiához kötődő beruházások, valamint a mérsékelt reformok pozitív fordulatot hoznak a brazíliai befektetői hangulatban. A feltörekvő szegmensben az exportot az olcsó helyi devizák ösztönzik. Mindezek eredményeképpen a feltörekvő piaci részvények kiemelkedően jó év elé néznek, és felül fogják teljesíteni a kötvényeket és az egyéb részvénypiacokat.

5. A demokraták megőrzik az elnöki posztot, és 2016-ban elsöprő győzelemmel visszafoglalják a kongresszust is

A Republikánus Párt a jelenlegi erős pozícióból gyenge helyzetbe kerül, miután a párt követendő irányvonalával kapcsolatos belső harcok meggyengítik. Ennek eredményeképpen a Demokrata Párt elsöprő győzelmet arat, ha sikerül távol tartaniuk a szavazástól azokat a szavazókat (köztük sok fiatalt), akiket nyomasztanak az elmúlt időszak gyenge foglalkoztatási kilátásai és a politikai patthelyzet.

6. Az OPEC válsága rövid időn belül a hordónkénti száz dolláros ár közelébe tolja fel az olaj árát

Az OPEC nyersolajkosarának ára 2009 óta nem látott szintekre zuhan, a kartell gyengébb és erősebb szereplői közötti, a kínálati és piacvezető stratégiával kapcsolatos ellentétek elmélyülnek. Az OPEC-en kívüli országok kitermelésének lassulása végre elkezdi éreztetni hatását. A megfelelő piaci helyzetben az OPEC meg tudja lepni a piacot a kitermelés ütemének mérséklésével. Az olaj ára villámgyorsan emelkedik, miután a befektetők egymást tiporva térnek vissza a piacra, és egymás után nyitják a vételi pozíciókat, amelynek eredményeképpen a hordónkénti száz dolláros olajár ismét realitássá válik a piacon.

7. Az ezüst lerázza az aranybéklyóit, és 33 százalékot emelkedik

2016-ban ismét megerősödik a bizalom az ezüst iránt. Az ezüst ipari célú (elsősorban napelem gyártásban szükséges) felhasználása iránti kereslet emelkedik, mivel a politikai nyomás egyre fokozódik a megújuló energiák használatán keresztül végrehajtott széndioxid-kibocsátás csökkentése irányába. Ennek eredményeképpen az ezüst ára a harmadával emelkedik, maga mögött hagyva a többi fémet.

8. Az agresszív Fed a vállalati kötvények nemzetközi piacának összeomlását hozza el

2016 végén a Fed elnöke, Janet Yellen rálép a héják útjára, és egy sor, meglehetősen agresszív kamatemelést hajt végre, amelynek eredményeképpen a hozamok emelkedésnek indulnak, így eladási hullám söpör végi a vezető kötvénypiacokon. Mivel a kötvények kereskedésére allokált banki és kereskedői tőkerészek jóformán eltűntek, így a piac egyik lényeges pillére szűnt meg. A piac mindezt túl későn ismeri fel, így a vételi oldal szereplői pánikszerű eladásokba kezdenek, miután a rendkívül kifinomult kockázatkezelési modellek kivétel nélkül mind eladási jelzéseket kezdenek adni.

9. Az El Niño megugrást hoz az inflációban

A 2016-os El Niño az eddig tapasztalt legerősebb lesz, amelynek eredményeképpen csapadékhiány alakul ki Délkelet-Ázsia, illetve Ausztrália bizonyos részein. A mezőgazdasági termékek alacsonyabb terméshozamai gátat szabnak a kínálatnak akkor, amikor a globális gazdasági fellendülés miatt a keresleti oldal bővül. Ennek eredményeképpen a Bloomberg mezőgazdasági spot index 40 százalékkal megugrik, így kialakul a már régóta várt inflációs nyomás.

10. Az társadalmi egyenlőtlenségek miatt bealkonyul a luxustermékek piacának

A társadalmi csoportok közötti egyre mélyülő szakadékok, illetve a 10 százalékot meghaladó munkanélküliség eredményeképpen Európa mérlegeli az egységes alapjövedelem bevezetését annak érdekében, hogy valamennyi polgár képes legyen alapvető szükségleteit fedezni. Egy jóval egységesebb társadalomban, ahol más értékek kerülnek előtérbe, egy ilyen lépés hatására a luxuscikkek iránti kereslet meredeken csökken – összességében az egész szektor összeomlik.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.