2016. március 6. 08:07

A Raiffeisen elemzői szerint, ha az EKB márciusban a decemberihez hasonló csalódást okoz, akkor behozhatatlan hátrányba kerül a defláció elleni küzdelemben.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Túlságosan is rövid volt a legutóbbi defláción kívüli szakasz, az inflációs várakozások pedig koránt sem mondhatóak stabilnak ahhoz, hogy az EKB jövő csütörtöki ülése alkalmával ne nyúljon ismét hozzá a monetáris kondíciókhoz, vélelmezik a Raiffeisen elemzői heti hírlevelükben. A februári -0,2 százalékos adat mindenkit meglepett annak ellenére, hogy a piac számolt lassulással, de azzal nem kalkulált, hogy a januári 0,3 százalékos éves drágulási ütem ilyen gyorsan ismét nulla alá esne. A héten elhangzott jegybanki nyilatkozatok pedig azt erősítik meg, hogy magát az EKB-t is meglepte a defláció túl gyors visszatérése.

Ez most a világ leggyorsabb kocsija

Egyre többen gondolhatják úgy, hogy ha most nem tesz valamit a központi bank, akkor túl késő lesz, és az Eurózóna nem menekül meg egy akár évekig is elhúzódó deflációs válságtól. A piaci várakozások között szerepel továbbra is a QE program havi keretének emelése, az egynapos betéti kamat csökkentése, és a program időtartamának további kitolása. Az elmúlt pár hétben megjelent tanulmányok azonban arra mutatnak rá, hogy utóbbinak már semmi értelme nem lenne. Az egynapos betétet pedig japán példára inkább csak a QE havi keretének lehetséges növelése utáni új elhelyezésekre kellene még tovább csökkenteni, akkor ugyanis a bankszektor sem sérül annyit, amennyivel az infláció melletti második legfontosabb célkitűzés, a hitelezés felpörgetése veszélybe kerülne, vélik a Raiffeisennél.

Szerintük jó eséllyel az időtartam marad, más eszköz nem kerül bele a program által vásárolt palettába, az egynapos betét az eddigi elhelyezéseken valamennyit csökken, a QE havi kerete 10-20 milliárd euróval emelkedik, az ez utáni, március közepétől elhelyezett újabb napon túli betétek kamata pedig újabb 10bp-tal (már -0,4%-ról -0,5%-ra) csökkenne. Ami biztos, hogy még egy a decemberihez hasonló csalódás behozhatatlan hátrányt jelentene a defláció elleni küzdelemben.

És mit lép a Fed?

Az Egyesült Államokban a hét a gazdasági adatokról szólt (BMI-k, NFP, gyáripari megrendelések), ahol a legtöbb adat várakozásokat meghaladó mértékben javult. Ennek hatására immár 55,1%-os valószínűsége van egy szeptemberi kamatemelésnek. Az elkövetkezendő márciusi ülésen biztos, hogy nem lesz kamatemelés, hiszen a piac sem várja és maguk a tanácstagok is bizonytalanságukról adtak tanúbizonyságot az elmúlt hetek felszólalásaiban, amin a pénteki NFP adat sem fog változtatni. Hiába lett sokkal jobb a fő szám (nem mezőgazdasági új munkahelyek száma) az átlagos óra és hetibérek csökkentek havi szinten. Így a Fed által hiányolt infláció legnagyobb része, a bérinfláció, továbbra sem kíván megjelenni. Az előző hónapra kimutatott decemberi szintekhez képest duplázó fogyasztói árindexek a lakhatási költségek (bérleti díjak) és egészségügyi kiadások miatt erősödtek. Azonban ezen kiadások lendületével a bérek nem tudnak lépést tartani, így lassan, de folyamatosan erodálódik a fogyasztók elkölthető jövedelme. Ezt láthatjuk a fokozatosan gyengülő fogyasztási kiadások GDP hozzájárulásában is.

Az NFP adat is megerősítette, hogy feldolgozóipari recesszió van az USA-ban, amit paradox módon a jobb gazdasági adatok hatására előrébb kerülő kamatemelés következtében erősödő dollár csak még inkább fokoz. Az olajár drágulása kedvező a vállalatoknak és így a befektetőknek is, de a lassan dráguló benzinárak (szezonális hatások miatt is) a fogyasztóknak ártanak, szögezi le a Raiffeisen hírlevele.

mfor.hu