<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Könnyen lehet, hogy az SNB-nek készenlétben kell tartania "atomfegyverét" is, ha az alpesi ország devizája tovább erősödik az euró ellenében - vélik a Bloomberg által megkérdezett szakértők. "Atomfegyver" alatt ők a közvetlen piaci intervenciót értik, azaz eljöhet az az idő, amikor a jegybanknak eurót kell vennie a piacon, hogy gyengítse a frankot.

Paritásnál nem marad más eszköz

Az augusztus elején tapasztalt piaci pánikhangulat után egészen 1,20 közelébe gyengült a frank az euróval szemben, ebben nem kis szerepe volt a svájci jegybank (SNB) szóbeli intervenciójának. Az alpesi ország nemzeti bankja a múlt hónap elején annyit tett, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentette a kamatszintet, illetve azt ígérte, hogy a következő napokban növelik a franklikviditást a piacon, ami az SNB-nél lévő banki tartalékok 30-ról 80 milliárd frankra emelkednek az SNB tervei szerint.

A konkrét lépések mellett többször elhangzott a "készek vagyunk további lépéseket tenni a frank gyengítése érdekében" kijelentés, azonban ezen a szóbeli intervención kívül másra nem került sor. Ezek a lépések hoztak átmeneti frankgyengülést, azonban az elmúlt napokban megint egyre többen emlegették a paritást az euróval szemben, ami augusztus elején kishíján már megvalósult. Az ismételten feszült piaci hangulatban pénteken napközben 1,10 alatt is járt rövid ideig az euró/frank jegyzés.

"Az SNB bevetheti az atomfegyverét, vagyis tényleges intervenciót hajthat végre a devizapiacon, ha a frank paritásba kerül az euróval szemben" - mondta a Bloomberg kérdésére You-Na Park, a Commerzbank szakembere. Szerinte a jelenlegi árfolyam is fájdalmas a svájci gazdaság számára, a szóbeli intervenció után pedig nem nagyon maradt más lehetősége a jegybanknak, mint az, hogy ténylegesen is beavatkozzon a piacon és eurót vegyen.

Hétfőn robbantanak?

Az SNB vezetősége egyébként is komoly nyomás alatt van: egyrészt svájci cégek menedzsmentje, másrészt pedig a svájci néppárt elnöke biztatja őket a frank gyengítésére. Szerintük ezzel lehet megakadályozni a tömeges elbocsátásokat és a termelés külföldre költöztetését az országban. Az erős frank ugyanis jelentősen csökkenti a Svájcban termelő cégek exportbevételeit és növeli egy gazdasági visszaesés esélyét.

Ezek a hangok most azért erősödtek fel ismét, mert kedd és péntek között a frank 6,5 százalékkal erősödött az euróval szemben, ami a közös európai valuta 1999-es bevezetése óta a legnagyobb heti elmozdulásnak felel meg. "A frank iránti étvágy egészen addig fennmarad, amíg az eurózóna válságát nem oldják meg. Ha a deviza 1,10 alá, vagy még lejjebb erősödik az euróval szemben, akkor az intervencióra kényszerítheti a jegybankot" - mondta a Bloombergnek Cornelia Luchsinger, a Zuercher Kantonbank szakembere.

"Ha megtörténik a beavatkozás, akkor az SNB valószínűleg akkor fog beavatkozni, amikor alacsony a forgalom a piacon, hogy a lehető legnagyobb hatást érje el" - vélekedik Ursina Kubli, a Bank Sarasin elemzője. Szerinte ez szeptember 5-én hétfőn történhet meg, akkor ugyanis az amerikai piacokon szünnap lesz.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.