2011. szeptember 2. 12:10

Könnyen lehet, hogy az SNB-nek készenlétben kell tartania "atomfegyverét" is, ha az alpesi ország devizája tovább erősödik az euró ellenében - vélik a Bloomberg által megkérdezett szakértők. "Atomfegyver" alatt ők a közvetlen piaci intervenciót értik, azaz eljöhet az az idő, amikor a jegybanknak eurót kell vennie a piacon, hogy gyengítse a frankot.

Paritásnál nem marad más eszköz

Az augusztus elején tapasztalt piaci pánikhangulat után egészen 1,20 közelébe gyengült a frank az euróval szemben, ebben nem kis szerepe volt a svájci jegybank (SNB) szóbeli intervenciójának. Az alpesi ország nemzeti bankja a múlt hónap elején annyit tett, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentette a kamatszintet, illetve azt ígérte, hogy a következő napokban növelik a franklikviditást a piacon, ami az SNB-nél lévő banki tartalékok 30-ról 80 milliárd frankra emelkednek az SNB tervei szerint.

A konkrét lépések mellett többször elhangzott a "készek vagyunk további lépéseket tenni a frank gyengítése érdekében" kijelentés, azonban ezen a szóbeli intervención kívül másra nem került sor. Ezek a lépések hoztak átmeneti frankgyengülést, azonban az elmúlt napokban megint egyre többen emlegették a paritást az euróval szemben, ami augusztus elején kishíján már megvalósult. Az ismételten feszült piaci hangulatban pénteken napközben 1,10 alatt is járt rövid ideig az euró/frank jegyzés.

"Az SNB bevetheti az atomfegyverét, vagyis tényleges intervenciót hajthat végre a devizapiacon, ha a frank paritásba kerül az euróval szemben" - mondta a Bloomberg kérdésére You-Na Park, a Commerzbank szakembere. Szerinte a jelenlegi árfolyam is fájdalmas a svájci gazdaság számára, a szóbeli intervenció után pedig nem nagyon maradt más lehetősége a jegybanknak, mint az, hogy ténylegesen is beavatkozzon a piacon és eurót vegyen.

Hétfőn robbantanak?

Az SNB vezetősége egyébként is komoly nyomás alatt van: egyrészt svájci cégek menedzsmentje, másrészt pedig a svájci néppárt elnöke biztatja őket a frank gyengítésére. Szerintük ezzel lehet megakadályozni a tömeges elbocsátásokat és a termelés külföldre költöztetését az országban. Az erős frank ugyanis jelentősen csökkenti a Svájcban termelő cégek exportbevételeit és növeli egy gazdasági visszaesés esélyét.

Ezek a hangok most azért erősödtek fel ismét, mert kedd és péntek között a frank 6,5 százalékkal erősödött az euróval szemben, ami a közös európai valuta 1999-es bevezetése óta a legnagyobb heti elmozdulásnak felel meg. "A frank iránti étvágy egészen addig fennmarad, amíg az eurózóna válságát nem oldják meg. Ha a deviza 1,10 alá, vagy még lejjebb erősödik az euróval szemben, akkor az intervencióra kényszerítheti a jegybankot" - mondta a Bloombergnek Cornelia Luchsinger, a Zuercher Kantonbank szakembere.

"Ha megtörténik a beavatkozás, akkor az SNB valószínűleg akkor fog beavatkozni, amikor alacsony a forgalom a piacon, hogy a lehető legnagyobb hatást érje el" - vélekedik Ursina Kubli, a Bank Sarasin elemzője. Szerinte ez szeptember 5-én hétfőn történhet meg, akkor ugyanis az amerikai piacokon szünnap lesz.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.