Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Könnyen lehet, hogy az SNB-nek készenlétben kell tartania "atomfegyverét" is, ha az alpesi ország devizája tovább erősödik az euró ellenében - vélik a Bloomberg által megkérdezett szakértők. "Atomfegyver" alatt ők a közvetlen piaci intervenciót értik, azaz eljöhet az az idő, amikor a jegybanknak eurót kell vennie a piacon, hogy gyengítse a frankot.

Paritásnál nem marad más eszköz

Az augusztus elején tapasztalt piaci pánikhangulat után egészen 1,20 közelébe gyengült a frank az euróval szemben, ebben nem kis szerepe volt a svájci jegybank (SNB) szóbeli intervenciójának. Az alpesi ország nemzeti bankja a múlt hónap elején annyit tett, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentette a kamatszintet, illetve azt ígérte, hogy a következő napokban növelik a franklikviditást a piacon, ami az SNB-nél lévő banki tartalékok 30-ról 80 milliárd frankra emelkednek az SNB tervei szerint.

A konkrét lépések mellett többször elhangzott a "készek vagyunk további lépéseket tenni a frank gyengítése érdekében" kijelentés, azonban ezen a szóbeli intervención kívül másra nem került sor. Ezek a lépések hoztak átmeneti frankgyengülést, azonban az elmúlt napokban megint egyre többen emlegették a paritást az euróval szemben, ami augusztus elején kishíján már megvalósult. Az ismételten feszült piaci hangulatban pénteken napközben 1,10 alatt is járt rövid ideig az euró/frank jegyzés.

"Az SNB bevetheti az atomfegyverét, vagyis tényleges intervenciót hajthat végre a devizapiacon, ha a frank paritásba kerül az euróval szemben" - mondta a Bloomberg kérdésére You-Na Park, a Commerzbank szakembere. Szerinte a jelenlegi árfolyam is fájdalmas a svájci gazdaság számára, a szóbeli intervenció után pedig nem nagyon maradt más lehetősége a jegybanknak, mint az, hogy ténylegesen is beavatkozzon a piacon és eurót vegyen.

Hétfőn robbantanak?

Az SNB vezetősége egyébként is komoly nyomás alatt van: egyrészt svájci cégek menedzsmentje, másrészt pedig a svájci néppárt elnöke biztatja őket a frank gyengítésére. Szerintük ezzel lehet megakadályozni a tömeges elbocsátásokat és a termelés külföldre költöztetését az országban. Az erős frank ugyanis jelentősen csökkenti a Svájcban termelő cégek exportbevételeit és növeli egy gazdasági visszaesés esélyét.

Ezek a hangok most azért erősödtek fel ismét, mert kedd és péntek között a frank 6,5 százalékkal erősödött az euróval szemben, ami a közös európai valuta 1999-es bevezetése óta a legnagyobb heti elmozdulásnak felel meg. "A frank iránti étvágy egészen addig fennmarad, amíg az eurózóna válságát nem oldják meg. Ha a deviza 1,10 alá, vagy még lejjebb erősödik az euróval szemben, akkor az intervencióra kényszerítheti a jegybankot" - mondta a Bloombergnek Cornelia Luchsinger, a Zuercher Kantonbank szakembere.

"Ha megtörténik a beavatkozás, akkor az SNB valószínűleg akkor fog beavatkozni, amikor alacsony a forgalom a piacon, hogy a lehető legnagyobb hatást érje el" - vélekedik Ursina Kubli, a Bank Sarasin elemzője. Szerinte ez szeptember 5-én hétfőn történhet meg, akkor ugyanis az amerikai piacokon szünnap lesz.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.