<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Makroadatok szempontjából is sűrű napunk lesz ma: augusztusi inflációs adatok mellett az esti Fed-kamatdöntésre érdemes figyelni.

A hét legmozgalmasabb napja kezdődött meg ma reggel. Délelőtt Európából, délután pedig a tengerentúlról jönnek inflációs adatok, ráadásul este a Fed is dönt az alapkamat szintjéről. Ha jók lesznek az adatok, akkor fordulatot hozhatnak talán a zuhanó piacra, ha viszont kiábrándító számok jelennek meg, akkor tovább eshetnek a tőzsdék.

Reggel már megjelent a német infláció augusztusi alakulása. Havi szinten 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a júliusi 0,6 százalékos emelkedés után, míg éves szinten 3,3 százalékról 3,1 százalékra mérséklődött az infláció. Az árak csökkenése jórészt az olajár zuhanásának tudható be, míg július közelében még 147 dollár volt egy hordó nyersanyag ára, augusztusban mér érezhető volt a visszaesés.

Magyar idő szerint délelőtt fél tizenegykor közlik Londonban a brit infláció múlt havi alakulását. A júliusi stagnálás után 0,5 százalékos emelkedést várnak az elemzők a fogyasztói árakban, éves szinten pedig a 4,4 százalékos ráta 4,6 százalékra emelkedhet az előrejelzések szerint. Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginflációs 1,9 százalékos drágulást mutathat éves szinten. Mindez azt jelzi, hogy továbbra is a magas nyersanyagárakkal küzd a brit gazdaság, nem jelenik meg olyan markánsan az olajár esésének hatása, mint Németország esetében.

Szintén délelőtt fél tizenegykor ismerhetjük meg a brit kiskereskedelmi árak alakulásának augusztusi adatát. Az elemzők a júliusi kismértékű visszaesés után 0,4 százalékos áremelkedést várnak, ez lehet az oka annak, hogy az infláció sem tud csökkenni. A Bank of England ma közli szokásos havi inflációs jelentését, mely a jegybank monetáris politikája szempontjából lehet fontos.

Magyar idő szerint délelőtt tizenegykor az eurozóna pénzromlásának ütemét is megismerhetjük. A szakemberek szerint havi szinten 0,2 százalékkal csökkenhettek a fogyasztói árak júliushoz hasonlóan, míg éves viszonylatban maradhat 3,8 százalékon az infláció.

Délután Amerikában is fontos makroadatok jelennek meg, melyek vagy megnyugvást hoznak a piacokra az elmúlt napok pánikhangulata után, vagy tovább erősítik a pesszimizmust. Az elemzők szerint 5,5 százalékra mérséklődhet az amerikai infláció a júliusi 5,6 százalékról, mindez annak köszönhető, hogy a várakozások szerint a múlt hónapban stagnáltak a fogyasztói árak. A maginfláció viszont 2,6 százalékra emelkedhet az előző hónap 2,5 százalékos adata után.

Az amerikai jegybank ma este dönt az alapkamat szintjéről, magyar idő szerint negyed kilenckor ismerhetjük meg a Fed döntését. A múlt hét végéig az elemzők egyetértettek abban, hogy a fed 2 százalékon fogja hagyni a kamatot, most viszont egyre többen vélik úgy, hogy akár kamatcsökkentés is jöhet az elmúlt napok pánikhangulata miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.