2p

Egy éve havi 200 lakás kelt el Budapesten, az idén viszont csak 17-25 lakást lehet eladni havonta, az eladatlan lakások száma 1280-ra nőtt a fővárosban - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly 7 ezer új lakás kelt el Budapesten, az idén 2-2,5 ezres értékesítés várható. A visszaesés miatt több nagy fejlesztő kivonult a piacról, szaporodnak a kis projektek, amelyek fejlesztői a vevők pénzéből építenek - tette hozzá az ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója. Ez volt jellemző a múlt század végén, a lakásépítés felfutása előtt, és ez tér vissza újra. A nagyok közül az a fejlesztő marad a piacon, akinek megfelelő telek-portfóliója van. Az adatok 32 kiemelt projekt 4183 lakásából származnak, ezeket másfél éve kíséri nyomon a Cordia.

A fejlesztő társaság közép-felső kategóriás lakásokat épít, a tőle vásárlók 2-3 százaléka vett igénybe szocpol kedvezményt, és a támogatott forint hitelek aránya is elenyésző.


A válság óta a készpénzes vevő a tipikus, illetve az, aki euró-hitelt vesz fel a lakásvásárláshoz. A szocpol kedvezmény felfüggesztése, és a támogatott forint hitelek szabályozásának módosítása a közép-felső kategóriás lakásokat építő cégeket nem érint, az áfa emelése viszont rájuk is hat. Földi Tibor nem látja még az átmeneti szabályokat, véleménye szerint az lenne a korrekt eljárás, hogy akinek a végszerződése az áfa-emelés napján már bent van a földhivatalban, az csak 20 százalékos forgalmi adót fizessen.

A vezérigazgató hiányolta az állami lakáspolitika hiányát. Miután egy 20 millió forintos lakás után 8 millió forint - 40 százalékos - bevétele keletkezik az államnak, érdeke neki is a lakásépítés fenntartása. Az ingatlanfejlesztők tudnának olyan szabályozási és bürokráciát csökkentő javaslatokat tenni, amelyek pénz nélkül is javítanának a mai helyzeten - tette hozzá. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!