TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. május 21. 15:59

Egy éve havi 200 lakás kelt el Budapesten, az idén viszont csak 17-25 lakást lehet eladni havonta, az eladatlan lakások száma 1280-ra nőtt a fővárosban - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly 7 ezer új lakás kelt el Budapesten, az idén 2-2,5 ezres értékesítés várható. A visszaesés miatt több nagy fejlesztő kivonult a piacról, szaporodnak a kis projektek, amelyek fejlesztői a vevők pénzéből építenek - tette hozzá az ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója. Ez volt jellemző a múlt század végén, a lakásépítés felfutása előtt, és ez tér vissza újra. A nagyok közül az a fejlesztő marad a piacon, akinek megfelelő telek-portfóliója van. Az adatok 32 kiemelt projekt 4183 lakásából származnak, ezeket másfél éve kíséri nyomon a Cordia.

A fejlesztő társaság közép-felső kategóriás lakásokat épít, a tőle vásárlók 2-3 százaléka vett igénybe szocpol kedvezményt, és a támogatott forint hitelek aránya is elenyésző.


A válság óta a készpénzes vevő a tipikus, illetve az, aki euró-hitelt vesz fel a lakásvásárláshoz. A szocpol kedvezmény felfüggesztése, és a támogatott forint hitelek szabályozásának módosítása a közép-felső kategóriás lakásokat építő cégeket nem érint, az áfa emelése viszont rájuk is hat. Földi Tibor nem látja még az átmeneti szabályokat, véleménye szerint az lenne a korrekt eljárás, hogy akinek a végszerződése az áfa-emelés napján már bent van a földhivatalban, az csak 20 százalékos forgalmi adót fizessen.

A vezérigazgató hiányolta az állami lakáspolitika hiányát. Miután egy 20 millió forintos lakás után 8 millió forint - 40 százalékos - bevétele keletkezik az államnak, érdeke neki is a lakásépítés fenntartása. Az ingatlanfejlesztők tudnának olyan szabályozási és bürokráciát csökkentő javaslatokat tenni, amelyek pénz nélkül is javítanának a mai helyzeten - tette hozzá. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.