2009. május 21. 15:59

Egy éve havi 200 lakás kelt el Budapesten, az idén viszont csak 17-25 lakást lehet eladni havonta, az eladatlan lakások száma 1280-ra nőtt a fővárosban - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly 7 ezer új lakás kelt el Budapesten, az idén 2-2,5 ezres értékesítés várható. A visszaesés miatt több nagy fejlesztő kivonult a piacról, szaporodnak a kis projektek, amelyek fejlesztői a vevők pénzéből építenek - tette hozzá az ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója. Ez volt jellemző a múlt század végén, a lakásépítés felfutása előtt, és ez tér vissza újra. A nagyok közül az a fejlesztő marad a piacon, akinek megfelelő telek-portfóliója van. Az adatok 32 kiemelt projekt 4183 lakásából származnak, ezeket másfél éve kíséri nyomon a Cordia.

A fejlesztő társaság közép-felső kategóriás lakásokat épít, a tőle vásárlók 2-3 százaléka vett igénybe szocpol kedvezményt, és a támogatott forint hitelek aránya is elenyésző.


A válság óta a készpénzes vevő a tipikus, illetve az, aki euró-hitelt vesz fel a lakásvásárláshoz. A szocpol kedvezmény felfüggesztése, és a támogatott forint hitelek szabályozásának módosítása a közép-felső kategóriás lakásokat építő cégeket nem érint, az áfa emelése viszont rájuk is hat. Földi Tibor nem látja még az átmeneti szabályokat, véleménye szerint az lenne a korrekt eljárás, hogy akinek a végszerződése az áfa-emelés napján már bent van a földhivatalban, az csak 20 százalékos forgalmi adót fizessen.

A vezérigazgató hiányolta az állami lakáspolitika hiányát. Miután egy 20 millió forintos lakás után 8 millió forint - 40 százalékos - bevétele keletkezik az államnak, érdeke neki is a lakásépítés fenntartása. Az ingatlanfejlesztők tudnának olyan szabályozási és bürokráciát csökkentő javaslatokat tenni, amelyek pénz nélkül is javítanának a mai helyzeten - tette hozzá. (MTI)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.