2p

61,338 milliárd forint volt a Richter árbevétele az év első három hónapjában, ez 7,6 százalékos növekedés 2008 hasonló időszakához képest - derül ki a cég hétfőn reggel megjelent gyorsjelentéséből. Az árbevétel ugyanakkor 6 százalékkal csökkent euróban, azaz elsősorban a gyengülő forintnak volt köszönhető a tavalyinál jobb forintban számolt eredmény.

Részben a forint gyengülésének köszönhetően ért el 21,53 milliárd forintos nettó eredményt a Richter az első negyedévben, ami több mint a duplája volt az egy évvel korábbi nyereségnek. A magyar deviza gyengülése azért volt pozitív a gyógyszergyártó számára, mivel értékesítésének továbbra is csak elenyésző részét bonyolítja hazánkban, többnyire exportra termel.

Forintban számolva 7,6 százalékkal nőtt a Richter árbevétele a tavalyi első negyedévhez képest, euróban viszont mindez 6 százalékos csökkenést jelentett. Az euróban és dollárban mért bevételek elsősorban a gazdasági visszaeséssel és a devizaleértékelődéssel magyarázhatók. Forintban viszont ellensúlyozta ezt a magyar fizetőeszköz rekordgyenge szintje, március végén még 310 közelében volt a forint az euróval szemben.

A hazai piacon 8,541 milliárd forint volt a cég árbevétele, ami 15,1 százalékkal volt magasabb a bázisidőszaknál. Ehhez hozzájárult, hogy nem folytatódott a gyógyszerárak csökkenése hazánkban. A Magyarországon kívüli piacokon azonban euróban számolva 7 százalékkal esett vissza a Richter forgalma, a legnagyobb, 18 százalékos csökkenés a FÁK-országokban volt megfigyelhető. Ezen belül is kiemelkedett Ukrajna, ahol több mint harmadával estek vissza az eladások.


A gyógyszergyár adózott eredménye 21,53 milliárd forint lett az év első három hónapjában, ez forintban mérve 103,3 százalékos növekedés tavalyhoz képest. 2008 elején még alig több mint 10 milliárd forint volt a cég nyeresége. Euróban számítva a nettó eredmény 77,9 százalékos növekedést mutatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!