<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar alapkamatra vonatkozó üzletek arra utalnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank a következő három hónapban kamatemelésre fog kényszerülni a forint védelme érdekében - olvasható a Bloomberg cikkében. A jegybanknak arra is figyelnie kell, hogy a devizában felvett államadósság törlesztése ne ugorjon meg jelentősen, ezen is segíthet egy kamatemelés, ami a forint erősödését hozhatja.

A Bloomberg adatai szerint a piaci szereplők a kontraktusok alapján jelenleg azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy az MNB a következő három hónapban 50 bázisponttal 10 százalékra emeli majd az alapkamatot. Két hete a várakozások még arról szóltak, hogy 25 bázispontos vágás jöhet és 9,25 százalék lehet a kamat negyed év múlva.

A Citigroup szakemberei is arra hívták fel a figyelmet, hogy a közép-kelet-európai országoknak szem előtt kell tartaniuk devizájuk gyengülését, mivel túlzott leértékelődés esetén jelentősen nőhetnek devizában való fizetési kötelezettségeik. A Morgan Stanley elemzése szerint hazán ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben van, mivel a rövid távú devizában törlesztendő adósság jelenleg az ország devizatartalékainak 105 százalékát teszi ki - olvasható a Bloomberg összefoglalójában.

A magyar államnak, a fogyasztóknak és a hazai vállalatoknak tavaly szeptemberben 26 milliárd dollárnyi olyan devizaadósságuk volt, ami egy éven belül lejár, ez az ország devizatartalékainak 105 százaléka - olvasható a Morgan Stanley összeállításában. A szakemberek szerint éppen ezért lenne égető, hogy erősödjön a forint, ugyanis az jelentősen csökkenthetné a devizában való fizetési kötelezettséget.

Az elemzők hasonló folyamatokra hívják fel a figyelmet a környező országokban is, Csehországban az adatok szintén kamatemelést valószínűsítenek a következő három hónapban, a jelenlegi 1,75 százalékról 2 százalékra emelkedhet az alapkamat.


A magyar, a lengyel, a cseh és a román jegybank hétfőn délután hasonló tartalmú közleményt jelentettek meg a devizák leértékelődésével kapcsolatban. Az MNB által kiadott nyilatkozat azt hangsúlyozza, hogy a jelenlegi helyzetben indokolt a régiós devizák bizonyos fokú leértékelődése, azonban szerintük ez már túllőtt a kívánatos határon. A magyar jegybank hangsúlyozza, hogy a Nyugat-Európában elfogadott gazdaságélénkítő csomagok hatására nőni fog a kereslet az ország fő exportpiacain a magyar termékek iránt.

A közös fellépés hatására a forint és a többi régiós deviza meredek erősödésbe kezdett hétfőn a nap második felében. Kedden délelőtt kisebb kilengésekkel a 296-298-as sávban kereskedtek az euróval. Kora délután egy euróért 298,10 forintot kellett adni, ez kimondottan kedvező ahhoz képest, hogy egy hete még a 310-es árfolyamot ostromolta a forint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.