3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az elmúlt hetekben sorra voltak olvashatóak a kereskedelmi bankok bejelentései arról, hogy részben, vagy teljesen megszüntették a devizahiteles konstrukciókat, a legtöbb helyen főleg a korábban igen népszerűnek számító svájci frank alapú hitelek tűntek el. Van-e esély a mostani gazdasági helyzetben lakáshitelre, vagy inkább érdemes kivárni?

Szakértők persze azonnal rávágják, hogy lakáshitel továbbra is van a piacon, csak nem egészen olyan feltételekkel, mint amilyenek korábban jellemzőek voltak. A piac jelenleg egyre inkább az euro alapú hitelek felé tolódik el, különösen azért, mert svájci frankban manapság nagyon nehéz eladósodni. Ugyan a CHF hitelek jóval kedvezőbbek voltak (de csak voltak), mint az EUR-ban folyósítottak, érdemes tudni, ha legalább az ERM-II-be sikerül majd belépnie Magyarországnak – amire úgy tűnik, most viszonylag egységes a politikai akarat – az euro hitelek árfolyamkockázata máris mérséklődhet.

Jó a támogatott forint

Meglehetősen jó feltételekkel vehet fel forint alapú hitelt az, aki jogosult az állami kamattámogatású lakáshitelek igénybevételére, egy 5 millió forintos hitelért 20 évre havi alig 40 ezret kell fizetni, 8,6 százalék körüli THM-el – sajnos azonban ez leginkább csak a fiatal párok számára érhető el.

Ezzel szemben a piaci alapú forinthitel THM-je 14 százalék környékén kezdődik, érthető, hogy még az árfolyamkockázat utóbbi időben történt kiéleződése miatt sem rohanták meg érte a pénzintézeteket az igénylők, szimpatikusabb volt nekik a 10 százalék körüli THM-el elvihető eurokonstrukció, bár van a piacon olyan bank is, aki az egész devizahitelezést úgy, ahogy van megszüntette. Aki még ad svájci frankban, már 11 százalék körüli THM-el teszi ezt.

Minimálbér, nulla önerő – már nem elég

Szigorodott a bankok hitelbírálati politikája is, 20-25 százalék önerőt már sok helyen elkérnek, és aki nem tud elegendő jövedelmet igazolni, könnyen lehet, hogy adóstárs, vagy pótingatlan bevonására kényszerül a megfelelő fedezet biztosítása érdekében. Különösen a fizetésük egy részét „zsebbe” kapók, illetve a minimálbérre bejelentettek lehetnek ebből a szempontból a korábbinál nehezebb helyzetben.

Gondok lehetnek időnként a fedezettel is, a nem túl forgalomképes ingatlanokat már csak fintorogva, vagy egyáltalán nem fogadják el a pénzintézetek – ez elsősorban a szinte mozdulatlan ingatlanpiaccal rendelkező vidéki kistelepüléseket érintheti.


Több papír kellhet

Mindezekkel párhuzamosan jobban megnézik az Ügyfeleket is a pénzintézetek, több papírt kérnek, jobban alá kell támasztani a fizetőképességet, valamint az értékbecsléseken is szigorítottak, egy-két helyen már inkább alulbecsülik az ingatlanok értékét a későbbi lehetséges veszteségek kivédése érdekében.

Aggódni mindazonáltal nem kell, a lakáshitelek továbbra is szép számmal elérhetőek a piacon, de tény és való, hogy korántsem olyan könnyű ezekhez hozzájutni – legalábbis nem mindenkinek – mint amennyire a korábbi szinte "aranykornak" számító években volt. Ezzel párhuzamosan egyébként a gépjármű-finanszírozás területén is jelentős változások zajlanak, szintén kezdenek eltűnni a 0 önerős konstrukciók, melyek visszatértére leginkább mindkét szektorban csak akkor van esély, ha rendeződik a világgazdasági környezet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!