5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A tőzsde fejlődését és a növekvő társaságok finanszírozását egyaránt segíti, ha újabb vállalatok jelennek meg a tőzsdén. Az újonnan tőzsdére lépő vállalatok száma hazánkban nem túlságosan magas, a tavalyi évből leginkább csak a CIG részvénykibocsátására emlékszünk, de a külföldi piacokon jóval gyakoribbak az ilyen akciók.

Az IPOScoop.com felmérése szerint az amerikai piacokra tavaly bevezetett 152 új vállalat papírjai átlagosan 24,5 százalékot erősödtek a piacra lépés óta, jelezve, hogy a börzén újonnan megjelenő vállalatok jelentősen képesek növelni értéküket. Az idei évben ismét számos cégtől várják a befektetők, hogy azok részvényei kereskedhetővé váljanak.

A tavalyi évben lépett az amerikai börzére az Amazon kínai versenytársa a Dangdang, és a kínai Youtubeként aposztrofált Youku, melyek nagy sikert arattak és rendkívüli mértékben növelték értéküket. A különböző technikai cégek papírjai iránt továbbra is nagy a kereslet, kérdés, hogy a vonzó befektetési célpontok közül melyek lesznek azok, amelyek élnek a részvénykibocsátás lehetőségével.

A Groupon, mely visszautasította a Google 6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, lehet az egyik olyan vállalat, mely a tőzsdére lép. A társaság a Google ajánlatát követően 950 millió dollárnyi kockázati tőkét szerzett, ezért lehetséges, hogy csupán 2012-ben lép tőzsdére, ugyanakkor az is igaz, hogy a nagyobb befektetések esetében gyorsabb megtérülést várnak, így a vállalat papírjai már idén megjelenhetnek.

A tech szektor számos attraktív cége közül az üzleti közösségi oldal, a LinkedIn az első, amely célba veszi a tőzsdét. A több mint 2 milliárd dollárra értékelt társaság 175 millió dollárt kíván a piacra lépéssel összegyűjteni.

Ugyancsak régóta tervezi a nyilvános megjelenést a Skype, melytől sokan már a tavalyi évben várták a börzére lépést. Az olcsó VoIP hívásokról ismert társaság októberi vezérigazgató váltása azonban elhalasztotta ezt a lépést, melyre várhatóan csak az év második felében kerülhet sor. A VoIP-szolgáltató 1 milliárd dollárnyi tőkét kíván emelni a kibocsátással, ami a Google 2004-es, 1,67 milliárd dolláros tőzsdére lépése óta az egyik legnagyobb értékű ilyen jellegű tranzakció lehet.

A tőkeemeléssel 500 millió dollárnyi forráshoz jutó Facebook piaci értékét jelenleg 50 milliárd dollára becsüi a piac, és a vállalatra egyre nagyobb nyomás nehezedik a tőzsdére lépéssel kapcsolatban, de az alapító és vezérigazgató Mark Zuckerberg szerint erre csak később kerülhet sor. Kétségtelen, hogy talán a Faceboook piacra vezetése a legjobban várt kibocsátás idén, ám sokak szerint erre csak jövőre kerül majd sor.

A Facebookhoz sok szállal kapcsolódó, legnagyobb sikereit a közösségi oldalnak köszönhetően elérő Zynga is fontolgatja a parkettra lépést, a legnépszerűbb Facebook-játékokat gyártó cég értékét több mint 5 milliárd dollárra becsülik, és itt is elsősorban a befektetők szeretnék a kereskedés megnyitását, amire a legújabb hírek szerint csupán 2012-ben kerülhet sor.

Természetesen a tőzsdékre nem csupán a tech szektorból érkeznek újabb vállalatok, és a piac sem csupán az ilyen papírokra éhes. Az idei év egyik nagy sikere lehet az AMC, a négy, Amerikában országos lefedettséggel bíró mozilánc részvénykibocsátása, melynek vetélytársai a tőzsdén 1,7 és 2 milliárd közötti értéket képviselnek.

Az idei évben követheti a General Motorst a Chrysler is, mely a 2008-as válságot követő mentőcsomag részeként került az amerikai állam kezébe. A General Motors sikeres visszatérése tavaly az értékpapírpiacokra, illetve a Ford sikeres részvénykibocsátását követően nagy valószínűséggel a harmadik nagy autóipari óriás is újra tőzsdei vállalattá válhat.

A 2011-ben legjobban várt kibocsátások között ezen kívül szereplő az olajipari technológiákkal foglalkozó Frac Tech, a Spirit Airlines vagy a kaszinók üzemeltetésével foglalkozó Harrah’s/Caesar’s, de nagy érdeklődés mutatkozik a nézettségmérésekből ismertté vált Nielsen, vagy a játékokat árusító Toys „R” Us is.

Magyarországon gyakori panasz, hogy a budapesti tőzsdén kevés vállalat jelenik meg, így a forgalom nagy részét a négy nagy papír adja. A CIG tavalyi piacra lépése sikeres volt,a biztosítónál idén azt remélik, hogy a cég papírjai bekeülnek a BUX-kosárba.

Az idén olyan vállalatok jelenhetnek még meg a piacon, mint a vagyonvédelemmel foglalkozó Őrmester, mely idén a miskolci mellett további négy Bricostore áruház védelmét nyerte már el, ami várhatóan 80-90 millió forinttal növelheti a vállalat árbevételét. A társaság a nyilvános kibocsátás előtt már a tavalyi év végén értékesítette részvényállománya egy részét, így idén tovább folytatódhat a vállalat tőzsdei bevezetése.

Ugyancsak idén jelenhet meg a magyar piacon a Gazdasági Rádió is, legalábbis erre enged következtetni, hogy a Phylaxia 73,89 százalékos tulajdonában álló, a Gazdasági Rádiót működtető Műsor-hang Műsorszolgáltató Zrt. 2011. január 27-i rendkívüli Közgyűlése a Társaság eddigi zártkörű működési formáját nyilvánosan működő részvénytársasági formára változtatta.

"A Közgyűlés felhatalmazta az Igazgatótanácsot, hogy a Társaság részvényeinek Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetését legkésőbb 2012. december 31. napjáig megvalósítsa; a bevezetéssel kapcsolatos intézkedéseket megtegye, a szükséges eljárásokat megindítsa" - olvasható a hivatalos tájékoztatásban. Emellett felhatalmazták a cég vezetését, hogy 2012 végéig az általa meghatározott részletezésben kétmilliárd forintra emelje az alaptőkét.

Január közepén Mohai György, a BÉT vezérigazgatója a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta, hogy az idei évben további tőzsdei bevezetések jöhetnek, azok számát azonban nem becsülte meg. 

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!