TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsde fejlődését és a növekvő társaságok finanszírozását egyaránt segíti, ha újabb vállalatok jelennek meg a tőzsdén. Az újonnan tőzsdére lépő vállalatok száma hazánkban nem túlságosan magas, a tavalyi évből leginkább csak a CIG részvénykibocsátására emlékszünk, de a külföldi piacokon jóval gyakoribbak az ilyen akciók.

Az IPOScoop.com felmérése szerint az amerikai piacokra tavaly bevezetett 152 új vállalat papírjai átlagosan 24,5 százalékot erősödtek a piacra lépés óta, jelezve, hogy a börzén újonnan megjelenő vállalatok jelentősen képesek növelni értéküket. Az idei évben ismét számos cégtől várják a befektetők, hogy azok részvényei kereskedhetővé váljanak.

A tavalyi évben lépett az amerikai börzére az Amazon kínai versenytársa a Dangdang, és a kínai Youtubeként aposztrofált Youku, melyek nagy sikert arattak és rendkívüli mértékben növelték értéküket. A különböző technikai cégek papírjai iránt továbbra is nagy a kereslet, kérdés, hogy a vonzó befektetési célpontok közül melyek lesznek azok, amelyek élnek a részvénykibocsátás lehetőségével.

A Groupon, mely visszautasította a Google 6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, lehet az egyik olyan vállalat, mely a tőzsdére lép. A társaság a Google ajánlatát követően 950 millió dollárnyi kockázati tőkét szerzett, ezért lehetséges, hogy csupán 2012-ben lép tőzsdére, ugyanakkor az is igaz, hogy a nagyobb befektetések esetében gyorsabb megtérülést várnak, így a vállalat papírjai már idén megjelenhetnek.

A tech szektor számos attraktív cége közül az üzleti közösségi oldal, a LinkedIn az első, amely célba veszi a tőzsdét. A több mint 2 milliárd dollárra értékelt társaság 175 millió dollárt kíván a piacra lépéssel összegyűjteni.

Ugyancsak régóta tervezi a nyilvános megjelenést a Skype, melytől sokan már a tavalyi évben várták a börzére lépést. Az olcsó VoIP hívásokról ismert társaság októberi vezérigazgató váltása azonban elhalasztotta ezt a lépést, melyre várhatóan csak az év második felében kerülhet sor. A VoIP-szolgáltató 1 milliárd dollárnyi tőkét kíván emelni a kibocsátással, ami a Google 2004-es, 1,67 milliárd dolláros tőzsdére lépése óta az egyik legnagyobb értékű ilyen jellegű tranzakció lehet.

A tőkeemeléssel 500 millió dollárnyi forráshoz jutó Facebook piaci értékét jelenleg 50 milliárd dollára becsüi a piac, és a vállalatra egyre nagyobb nyomás nehezedik a tőzsdére lépéssel kapcsolatban, de az alapító és vezérigazgató Mark Zuckerberg szerint erre csak később kerülhet sor. Kétségtelen, hogy talán a Faceboook piacra vezetése a legjobban várt kibocsátás idén, ám sokak szerint erre csak jövőre kerül majd sor.

A Facebookhoz sok szállal kapcsolódó, legnagyobb sikereit a közösségi oldalnak köszönhetően elérő Zynga is fontolgatja a parkettra lépést, a legnépszerűbb Facebook-játékokat gyártó cég értékét több mint 5 milliárd dollárra becsülik, és itt is elsősorban a befektetők szeretnék a kereskedés megnyitását, amire a legújabb hírek szerint csupán 2012-ben kerülhet sor.

Természetesen a tőzsdékre nem csupán a tech szektorból érkeznek újabb vállalatok, és a piac sem csupán az ilyen papírokra éhes. Az idei év egyik nagy sikere lehet az AMC, a négy, Amerikában országos lefedettséggel bíró mozilánc részvénykibocsátása, melynek vetélytársai a tőzsdén 1,7 és 2 milliárd közötti értéket képviselnek.

Az idei évben követheti a General Motorst a Chrysler is, mely a 2008-as válságot követő mentőcsomag részeként került az amerikai állam kezébe. A General Motors sikeres visszatérése tavaly az értékpapírpiacokra, illetve a Ford sikeres részvénykibocsátását követően nagy valószínűséggel a harmadik nagy autóipari óriás is újra tőzsdei vállalattá válhat.

A 2011-ben legjobban várt kibocsátások között ezen kívül szereplő az olajipari technológiákkal foglalkozó Frac Tech, a Spirit Airlines vagy a kaszinók üzemeltetésével foglalkozó Harrah’s/Caesar’s, de nagy érdeklődés mutatkozik a nézettségmérésekből ismertté vált Nielsen, vagy a játékokat árusító Toys „R” Us is.

Magyarországon gyakori panasz, hogy a budapesti tőzsdén kevés vállalat jelenik meg, így a forgalom nagy részét a négy nagy papír adja. A CIG tavalyi piacra lépése sikeres volt,a biztosítónál idén azt remélik, hogy a cég papírjai bekeülnek a BUX-kosárba.

Az idén olyan vállalatok jelenhetnek még meg a piacon, mint a vagyonvédelemmel foglalkozó Őrmester, mely idén a miskolci mellett további négy Bricostore áruház védelmét nyerte már el, ami várhatóan 80-90 millió forinttal növelheti a vállalat árbevételét. A társaság a nyilvános kibocsátás előtt már a tavalyi év végén értékesítette részvényállománya egy részét, így idén tovább folytatódhat a vállalat tőzsdei bevezetése.

Ugyancsak idén jelenhet meg a magyar piacon a Gazdasági Rádió is, legalábbis erre enged következtetni, hogy a Phylaxia 73,89 százalékos tulajdonában álló, a Gazdasági Rádiót működtető Műsor-hang Műsorszolgáltató Zrt. 2011. január 27-i rendkívüli Közgyűlése a Társaság eddigi zártkörű működési formáját nyilvánosan működő részvénytársasági formára változtatta.

"A Közgyűlés felhatalmazta az Igazgatótanácsot, hogy a Társaság részvényeinek Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetését legkésőbb 2012. december 31. napjáig megvalósítsa; a bevezetéssel kapcsolatos intézkedéseket megtegye, a szükséges eljárásokat megindítsa" - olvasható a hivatalos tájékoztatásban. Emellett felhatalmazták a cég vezetését, hogy 2012 végéig az általa meghatározott részletezésben kétmilliárd forintra emelje az alaptőkét.

Január közepén Mohai György, a BÉT vezérigazgatója a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta, hogy az idei évben további tőzsdei bevezetések jöhetnek, azok számát azonban nem becsülte meg. 

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.