4p

Már tavaly év végén megmutatkoztak azok a hatások, melyek akár hosszabb távon is formálhatják majd az ingatlanpiac egészét: 4-5 év után újra egyértelmű eltolódás látszik a kisebb lakások irányába, és ez tendencia a minőségi lakások terén is jelentkezik.

Jelentősen megváltozott az utóbbi hónapokban a piaci kereslet, és ezáltal az érzékelt lakásvásárlási szokások is. A pénzügyi válság okozta hitelszűke miatt csökkent a hitelből vásárlók száma, megnőtt a szükséges önerő, eltűntek az eddig nagy számban jelenlévő külföldi vevők, hosszabb lett a lakásvásárlási folyamat és nagyobb számban jelentek meg azok a készpénzes vevők, akik biztos befektetési lehetőséget látnak egy-egy ingatlanban.

Ebben a piaci környezetben még a magasabb kategóriájú ingatlanok esetében is a legbiztosabb befektetésnek, legkönnyebben eladhatónak a kislakásokat lehet tekinteni.
„A kisebb lakások iránti igény növekedésének számos oka van; egyrészről a megváltozott, bizonytalan gazdasági környezetben mindenki igyekszik pénzügyi kitettségét, hitelkitettségét csökkenteni, ezen kívül a kislakás, főként az új építésű, mindig is a leglikvidebb lakástípusnak számított, hiszen könnyen eladható és viszonylag jó hozam mellett kiadható. Ugyanakkor a vevők érzékelik, hogy a folyamatban lévő lakásépítéseknél a még elérhető kislakások száma megfogyatkozott, és a közeljövőben befejezendő újlakás beruházásokban sem lesznek kellő számban kislakások” – emelte ki Böröck Szabolcs, a Sasad Liget értékesítési igazgatója.

Néhány hónapja jelentősen átalakult az ingatlanpiac és ebben a XI. kerület sem képez kivételt. Ennek egyik legfőbb jele, hogy idén, a kisebb, 1,5-2 szobás lakások váltak a legkeresettebbekké – még a magasabb nívójú lakások körében is.

Idén 9600 társasházi lakás átadását tervezik Budapesten a többnyire már elkezdett projektek keretében, derül ki az Otthon Centrum 2009. februári, teljes körű budapesti felméréséből. Ugyanakkor sokéves tapasztalat, hogy az év eleji tervek kb. egyharmada, rendre átcsúszik a következő évre, s ez a tendencia idén minden bizonnyal erősödik is. Becslések szerint így idén mintegy 30 százalékkal csökkenhet a megépülő volumen a tavalyihoz képest.

Ezzel szemben a XI. kerületben a lakáskereslet élénk, az átadott újépítésű lakások száma emelkedő tendenciát mutat. Előreláthatóan 2009-ben, ebben a kerületben adják át a legtöbb lakást; a tavalyi volumen több mint kétszeresét. Az eladatlan lakások számát tekintve is a legjobb pozícióban van a XI. kerület; az eladatlan mennyiség a 2009-es teljes átadási szám alig 7 százaléka, szemben a budapesti 20 százalékos átlaggal.

„Kevés az esélye annak, hogy túlkínálat alakuljon ki a kerületben, ugyanakkor egy fejlesztőnek időben kell tudni és merni változtatni az eredeti lakásmixen, többféle hitellehetőséget felajánlani a vevőknek és olyan kedvező feltételeket kialakítani, amelyek könnyebbséget jelentenek az ügyfelek számára – mondta Böröck Szabolcs. Speciális helyzetben van az a projekt, ahol az építkezés viszonylag előrehaladott, ugyanakkor még pont tud a beruházó a lakásösszetételen módosítani.”

A korábban is jelen lévő értékállósság és minőség kulcsszavak mellé a vevők számára mostanában a beruházó megbízhatósága, tőkeereje, banki referenciái eddig nem látott fontosságot nyertek, ugyanakkor fontos szempont az is, hogyan tud egy fejlesztő reagálni az új vevői szokásokra, elvárásokra.

A fejlesztők válságban bevethető eszközrendszere limitált, nem lehet minden esetben azonnali döntéseket hozni, sem a lakásszámban, sem a lakások kialakításában. Maradnak tehát a különféle akciók, promóciók, illetve a nyílt árcsökkentés. Ez utóbbinál viszont gyanúra adhat okot, ha a beruházó könnyen és nagy arányban hajlandó a csökkentésre; egyrészt a termék eladhatósága megkérdőjelezhető, másrészt viszont a projekt megvalósulását veszélyeztetheti a drasztikusan csökkenő bevétel.


Bármennyire is fontos szempont a vevők számára a beruházó által nyújtott kedvezmény, a döntéseikben sokszor a beruházó megbízhatósága, befizetett vételár-részek biztonsága játszik döntő szerepet.

„Bármit is tartogasson még a válság, a jó fejlesztések lakásait folyamatosan fel fogja szívni a piac. A vásárlók számára nem annyira az olcsóságon van a hangsúly, hanem azon, hogy a mostani helyzetben jó termékeket vehetnek meg hozzáférhető áron. A jó ár-érték arány még az ilyen nehezebb időszakban is felkelti a potenciális vevők érdeklődését” – tette hozzá Böröck Szabolcs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!