<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Erősödéssel zártak a vezető ázsiai részvényindexek, ráadásul ez volt az elmúlt bő egy hónap legjobb teljesítménye a régiós mutatóktól. Az optimizmus oka elsősorban a nyersanyagárak emelkedése volt, az olaj például visszakapaszkodott 100 dollár fölé, míg az ezüst lassan megint a 40 dolláros szintet közelíti.

9562 ponton fejezte be a csütörtöki kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 1,48 százalékkal volt magasabb a szerdai záróértéknél. A hongkongi Hang Seng 0,52 százalékkal tudott feljebb kapaszkodni a nap végére, míg a Shanghai Composite 0,19 százalékot tudott javítani. 2,75 százalékkal lódult meg a nap végére, míg a tajvani piacon 0,7 százalékos volt az erősödés.

A Deutsche Bank legfrissebb elemzésében magasabb nyersanyagárakat prognosztizált, ezzel csatlakozott a Goldman Sachshoz, akik a közelmúltban nyilatkoztak hasonlóan. Részben a hír hatására rögtön emelkedésnek is indultak az árak a világ árupiacain. A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára csütörtök reggel 115,18 dollár volt, míg a WTI 101,64 dollárba került.

Kedvező hír Ázsiából, hogy a dél-koreai fogyasztói bizalom három hónapos csúcsra emelkedett, miközben olyan előrejelzések jelentek meg, melyek szerint az amerikai gazdaság az előzetesen becsültnél nagyobb mértékben növekedhetett az első negyedévben. Közben az ázsiai országok igyekeznek Európát is kihúzni a bajból: a szerdai 4,75 milliárd eurós uniós kötvénykibocsátás 16 százalékát ázsiai országok jegyezték le.

A kockázatok persze továbbra sem tűntek el, Görögországgal kapcsolatban például változatlanul nagy a bizonytalanság. Egyre többet hallani egy esetleges adósságátstrukturálásról, illetve szerdán egy uniós biztos is felvetette, hogy veszélybe kerülhet a görögök eurózóna-tagsága.

Az autógyártók a Kia Motors vezetésével emelkedtek csütörtökön, miután a Moody's figyelőlistára vette a cég papírjait egy esetleges felminősítés előtt. A hírre a Kia-papírok 6,7 százalékkal ugrottak meg. Jó napja volt a Canonnak is, mely 5,8 százalékkal erősödött azt követően, hogy a cég bejelentette, hogy 1,2 százalékot visszavásárolna saját részvényeiből. A nyersanyagárak emelkedése miatt a nap nyertesei között volt a BHP Billiton is, a bányatársaság papírjai 2,3 százalékkal drágultak.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.