2010. november 30. 10:10

A kockázatkerülés fokozódásával könnyen realitássá válhat újra a 220 forintos frankárfolyam - olvasható a Commerzbank keddi elemzésében. A hétfői meglepetésszerű kamatemelés is csak átmeneti erősödést hozott, utána délután és az esti órákban jelentősen gyengült a hazai fizetőeszköz.

EUR/HUF (283,00 - 285,75): Nem lett igaza az elemzők többségének, az MNB mégiscsak kamatot emelt (lásd: Simor: nem volt más választásunk), leginkább az inflációs cél emelése miatt. A jegybank 3 százalékos inflációs kitűzése veszélybe került, miután a 2011-es előrejelzést 3,5 százalékról 4 százalékra emelték. A gyengülő forint, az szja jelentős csökkentése, a régiós jegybankok közelgő kamatemelési ciklusa, valamint az eurózóna bizonytalan helyzete mind a kamatemelés mellett szóltak. A meglepetésszerű kamatdöntés után tiszavirág életű erősödést tapasztalhattunk, pár percig 280 alá benézett az EUR/HUF árfolyama, majd nagymértékű forintgyengülést láthattunk, aminek következményeként már a 284-es kurzus a jellemző. A mozgás legfőbb oka továbbra is az eurózóna egyes tagállamai körüli bizonytalanság. A távol-keleti tőzsdék negatív szereplése, a magyar kötvényhozamok emelkedése, a CDS felárak hegymenete további gyengülést predesztinálnak a forint, és a többi régiós devizák esetében is.

EUR/USD (1,2950 – 1,3050): A dollár, a frank, a jen, a font és a skandináv devizák is profitálnak az európai közös deviza gyengélkedéséből, az EUR/USD árfolyama már 1,3000-as szintet közelíti, ami a dollár/forint esetében már 219 körüli szinteknek felel meg. Az EMU 16-ok 750 milliárd eurós segélyalapjából a görögök és az írek megtámasztása után kb. 150 milliárd már le van osztva, és ha a portugálok és a spanyolok is mentőövre szorulnak, akkor a keret nagy valószínűséggel nem lesz elég. Spanyolország helyzete az írekéhez hasonlít: mindkét országban az építőipar, az ingatlanszektor és a projekteket finanszírozó bankok, takarékszövetkezetek kerülhetnek bajba. Előzetes számítások szerint csak 2011-re a spanyol bankoknak 85 milliárd eurós refinanszírozásra lesz szüksége, hogy teljesíteni tudják a vállalt kötelezettségeiket. A spanyol illetékesek tegnap próbálták hűteni a kedélyeket, miszerint a spanyol pénzügyi szektor nem annyira problémás, mint az ír bankrendszer, de sajnos hasonló kommunikációval indult a görög és az ír sztori is.

CHF/HUF (217,00 – 220,00): Aggasztóan gyengül a frank, már a 219-es szint is elesett, vészesen közeleg a 220-as árfolyam, ami a kockázatkerülés fokozódásával sajnos (a frankvásárlók szempontjából legalábbis) könnyedén realitássá válhat.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.