2009. június 23. 07:46

A lakóingatlan-piacon a forgalom mintegy harmada a tavalyinak, ám általános árcsökkenésről mégsem lehet beszélni. A vevői aktivitás élénkítésére egyes projektekben speciális akciókkal próbálják növelni a volument és a komoly szándékú készpénzes vevőknek egyénre szabott ajánlatot tesznek - mondta a Napi Gazdaságnak Görög Áron, az Otthon Centrum értékesítési vezetője.

Minden projektre jellemző az akciós árlista is, ez fejlesztésenként más-más módon könnyíti meg a vásárlást, vagy ajándék garázzsal vagy 7-10 százalékos árengedménnyel a vételár meghatározott részének befizetésekor. Van olyan ajánlat, amelyik 15 százalékos kedvezményt kínál, ha adott határidőig összejön 15 vásárló, máshol bizonyos fejlesztésekben készült lakásokra nyújtanak öt százalék körüli engedményt - ez nagyjából a reális szint, amit megengednek maguknak a fejlesztők.

Az engedmények leginkább csak a kész vagy az ahhoz közeli projekteken segítenek, a piacon jelen lévő néhány készpénzes vevő is ezekből válogat és változtatja ízlése szerint az adásvételi szerződés kondícióit. Lényeges változás a júliusi áfaemelés után sem lesz - véli Görög Áron.


Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője a forgalom drasztikus visszaesése ellenére sem tapasztal általános árcsökkenést. Mint mondja, az újonnan épült lakások piacán alapvetően a fejlesztő pozíciója határozza meg az ár alakulását. A fejlesztők egy része kitartja az árakat abból a megfontolásból, hogy mivel új projekt lényegében tavaly ősz óta nem indult, a piac a készletet szívja fel, így előbb-utóbb minden lakás elkel. Csakhogy Nagy szerint ez a jelenlegi, havi 150 lakásos értékesítési ütemet és a 4-5 ezer eladatlan lakást figyelembe véve akár két-három évre is elhúzhatja az eladásokat, írja a Napi Gazdaság.