TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A lakóingatlan-piacon a forgalom mintegy harmada a tavalyinak, ám általános árcsökkenésről mégsem lehet beszélni. A vevői aktivitás élénkítésére egyes projektekben speciális akciókkal próbálják növelni a volument és a komoly szándékú készpénzes vevőknek egyénre szabott ajánlatot tesznek - mondta a Napi Gazdaságnak Görög Áron, az Otthon Centrum értékesítési vezetője.

Minden projektre jellemző az akciós árlista is, ez fejlesztésenként más-más módon könnyíti meg a vásárlást, vagy ajándék garázzsal vagy 7-10 százalékos árengedménnyel a vételár meghatározott részének befizetésekor. Van olyan ajánlat, amelyik 15 százalékos kedvezményt kínál, ha adott határidőig összejön 15 vásárló, máshol bizonyos fejlesztésekben készült lakásokra nyújtanak öt százalék körüli engedményt - ez nagyjából a reális szint, amit megengednek maguknak a fejlesztők.

Az engedmények leginkább csak a kész vagy az ahhoz közeli projekteken segítenek, a piacon jelen lévő néhány készpénzes vevő is ezekből válogat és változtatja ízlése szerint az adásvételi szerződés kondícióit. Lényeges változás a júliusi áfaemelés után sem lesz - véli Görög Áron.


Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője a forgalom drasztikus visszaesése ellenére sem tapasztal általános árcsökkenést. Mint mondja, az újonnan épült lakások piacán alapvetően a fejlesztő pozíciója határozza meg az ár alakulását. A fejlesztők egy része kitartja az árakat abból a megfontolásból, hogy mivel új projekt lényegében tavaly ősz óta nem indult, a piac a készletet szívja fel, így előbb-utóbb minden lakás elkel. Csakhogy Nagy szerint ez a jelenlegi, havi 150 lakásos értékesítési ütemet és a 4-5 ezer eladatlan lakást figyelembe véve akár két-három évre is elhúzhatja az eladásokat, írja a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.