2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A lakóingatlan-piacon a forgalom mintegy harmada a tavalyinak, ám általános árcsökkenésről mégsem lehet beszélni. A vevői aktivitás élénkítésére egyes projektekben speciális akciókkal próbálják növelni a volument és a komoly szándékú készpénzes vevőknek egyénre szabott ajánlatot tesznek - mondta a Napi Gazdaságnak Görög Áron, az Otthon Centrum értékesítési vezetője.

Minden projektre jellemző az akciós árlista is, ez fejlesztésenként más-más módon könnyíti meg a vásárlást, vagy ajándék garázzsal vagy 7-10 százalékos árengedménnyel a vételár meghatározott részének befizetésekor. Van olyan ajánlat, amelyik 15 százalékos kedvezményt kínál, ha adott határidőig összejön 15 vásárló, máshol bizonyos fejlesztésekben készült lakásokra nyújtanak öt százalék körüli engedményt - ez nagyjából a reális szint, amit megengednek maguknak a fejlesztők.

Az engedmények leginkább csak a kész vagy az ahhoz közeli projekteken segítenek, a piacon jelen lévő néhány készpénzes vevő is ezekből válogat és változtatja ízlése szerint az adásvételi szerződés kondícióit. Lényeges változás a júliusi áfaemelés után sem lesz - véli Görög Áron.


Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője a forgalom drasztikus visszaesése ellenére sem tapasztal általános árcsökkenést. Mint mondja, az újonnan épült lakások piacán alapvetően a fejlesztő pozíciója határozza meg az ár alakulását. A fejlesztők egy része kitartja az árakat abból a megfontolásból, hogy mivel új projekt lényegében tavaly ősz óta nem indult, a piac a készletet szívja fel, így előbb-utóbb minden lakás elkel. Csakhogy Nagy szerint ez a jelenlegi, havi 150 lakásos értékesítési ütemet és a 4-5 ezer eladatlan lakást figyelembe véve akár két-három évre is elhúzhatja az eladásokat, írja a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!