<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A jelenlegi ingatlanpiaci körülmények - vagyis a gyenge kereslet – normál körülmények közt a kínálati oldalt arra ösztönözné, hogy jelentősen csökkentse az árat. A lakásárak mégsem csökkennek látványos ütemben és ennek sajátos hazai okai vannak.

A Duna House ingatlanközvetítő a Földhivatal segítségével végzett elemzése szerint – melynek keretében közel 12 000 fővárosi és agglomerációs ingatlant vizsgált – sok eladó gondolta meg magát az értékesítés folyamán. A vizsgált állományból Budán 46 százalék, Pesten 52 százalék, míg az agglomerációban 54 százalék lépett vissza végül az eladás szándékától.

Az okokat keresve két fontos tényezőt lehet megfigyelni. Egyrészt a tulajdonosok – a Duna House szakemberei által végzett, előzetes összehasonlító piaci elemzését figyelmen kívül hagyva - sokszor megpróbálják az általuk elképzelt, magas áron értékesíteni az ingatlant, s aki nincs kényszerhelyzetben, de nem talál ilyen áron vevőt, inkább feladják a kísérletet, jobb piaci körülményekre várva. Erre részben magyarázat az is, hogy a magyarok nem szeretnek költözni, a munkahelyet igazítják inkább a lakhelyhez, mint fordítva. Ebből adódóan a befektetői piac sem túl erős, hiszen saját tulajdonú ingatlanokban él a lakosság, az országon belüli vándorlás nem jelentős.

A másik szempont az elmúlt két év hozadéka. A svájci frankban eladósodtak egy része, igyekszik megszabadulni a lakástól a megnövekedett törlesztő részletek miatt. A 220 forint közeli frank árfolyam miatt azonban visszalépnek a szándékuktól az eladók, sokszor úgy is, hogy már megtalálták a vevőt, sőt akár elfogadott vételi ajánlat pozícióban vannak. Ennek oka, hogy ilyen árfolyamnál a hitel értéke meghaladja a lakásét. Az eladók nagy része ilyen helyzetben még úgy is eladná a lakást, hogy tiszta lappal kezdhessenek újra, de sajnos a bankok többnyire nem hajlandóak lemondani a fedezeti érték feletti tartozásról. Nem tehet mást az adós, visszalep az eladás szándékától. Ez a gyakorlat hozza magával azt az állapotot, amelyben a kínálatnak egy része rejtve marad és nem tud érvényesülni, vagyis nincs árcsökkentő hatása.

A piacon ugyanakkor várhatóan érezhető hatást gyakorol majd a kilakoltatási moratórium feloldása. Igaz a következő hónapokban még csak a nagyobb értékű, 30 milliónál drágább ingatlanok kerülnek piacra, ám az utolsó negyedévben már több kisebb lakás is új tulajdonoshoz kerülhet.

mfor.hu