2p

A jelenlegi ingatlanpiaci körülmények - vagyis a gyenge kereslet – normál körülmények közt a kínálati oldalt arra ösztönözné, hogy jelentősen csökkentse az árat. A lakásárak mégsem csökkennek látványos ütemben és ennek sajátos hazai okai vannak.

A Duna House ingatlanközvetítő a Földhivatal segítségével végzett elemzése szerint – melynek keretében közel 12 000 fővárosi és agglomerációs ingatlant vizsgált – sok eladó gondolta meg magát az értékesítés folyamán. A vizsgált állományból Budán 46 százalék, Pesten 52 százalék, míg az agglomerációban 54 százalék lépett vissza végül az eladás szándékától.

Az okokat keresve két fontos tényezőt lehet megfigyelni. Egyrészt a tulajdonosok – a Duna House szakemberei által végzett, előzetes összehasonlító piaci elemzését figyelmen kívül hagyva - sokszor megpróbálják az általuk elképzelt, magas áron értékesíteni az ingatlant, s aki nincs kényszerhelyzetben, de nem talál ilyen áron vevőt, inkább feladják a kísérletet, jobb piaci körülményekre várva. Erre részben magyarázat az is, hogy a magyarok nem szeretnek költözni, a munkahelyet igazítják inkább a lakhelyhez, mint fordítva. Ebből adódóan a befektetői piac sem túl erős, hiszen saját tulajdonú ingatlanokban él a lakosság, az országon belüli vándorlás nem jelentős.

A másik szempont az elmúlt két év hozadéka. A svájci frankban eladósodtak egy része, igyekszik megszabadulni a lakástól a megnövekedett törlesztő részletek miatt. A 220 forint közeli frank árfolyam miatt azonban visszalépnek a szándékuktól az eladók, sokszor úgy is, hogy már megtalálták a vevőt, sőt akár elfogadott vételi ajánlat pozícióban vannak. Ennek oka, hogy ilyen árfolyamnál a hitel értéke meghaladja a lakásét. Az eladók nagy része ilyen helyzetben még úgy is eladná a lakást, hogy tiszta lappal kezdhessenek újra, de sajnos a bankok többnyire nem hajlandóak lemondani a fedezeti érték feletti tartozásról. Nem tehet mást az adós, visszalep az eladás szándékától. Ez a gyakorlat hozza magával azt az állapotot, amelyben a kínálatnak egy része rejtve marad és nem tud érvényesülni, vagyis nincs árcsökkentő hatása.

A piacon ugyanakkor várhatóan érezhető hatást gyakorol majd a kilakoltatási moratórium feloldása. Igaz a következő hónapokban még csak a nagyobb értékű, 30 milliónál drágább ingatlanok kerülnek piacra, ám az utolsó negyedévben már több kisebb lakás is új tulajdonoshoz kerülhet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!