<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Továbbra is a görögökről szólnak a hírek, de a háttérben több érdekes sztori is volt. A kínai cégek között sok a sötét ló, amelyet kötvényesként vagy részvényesként finanszírozva komoly csalódás érheti a befektetőket. VP végül egy érdekességre is rávilágít: a mostani folyamatok fényében, ha a magyar bérszínvonal nyomott marad, az egymillió új munkahely korántsem annyira elképzelhetetlen, mint azt sokan állítják.

A görögök vannak a médiában már több hete. Minden kijelentés, egy "Tick” a részvénypiacokon, már-már hozzá is szokunk, mint a terrortámadásokhoz? Sokan próbálják megmondani mit és hogy kellene csinálni, mi lesz Görögországgal, de véleményem szerint ezt a görög emberek fogják eldönteni, és nem Sarközy vagy Merkel. Ez így is helyes. Főleg egy olyan országban, ahol óriási az adóelkerülés, a lenyúlás (ismerős, nem?) és a vezetés mindenféle "pótlékokkal” próbálta az embereket boldogan tartani. Ezért fölösleges jósolgatni, az utcai folyamatok majd eldöntik: marad-e náluk az euró, vagy nem.

A múlt hét nagy híre, melyben még a nagy hedge-fund manager, Paulson is benne van, a Sino Forest. Az egyik legnagyobb faipari cég, mely erdőkkel is rendelkezik Kínában, beszakadt. Közel 75 százalékot zuhant 2 nap alatt, mert egy független elemző cég, a Muddy Waters egy elemzést publikált. Ebben leírják, hogy a Sino Forest mérlege mennyire túl van értékelve, és az eszközök, adósságállomány alapján a cég részvényei jó, ha 1 USD-t érnek. A kötvények beszakadtak 50 pontot, árban 101-ről 50-re estek.

Ez így magában is már szép kis hír, de ha tudjuk, hogy a ChinaForestry (a másik nagy) januárban szintén emiatt szakadt be, egy kicsit gyanús. Persze lehet, nincs igazuk, kiderül majd, de: nekem mindig is gyanús voltak a gombaként burjánzó kínai cégek, melyek gyakran alig rendelkeznek 1-2 éves piaci múlttal, és dobják ki a kötvényeket 7-9%-on, mert "market leaderek". A kibocsátások olyan gyorsan jönnek, hogy szinte lehetetlen mindent alaposan megvizsgálni.

A Muddy Waters vette a fáradtságot, és ez jött ki. Már korábban is írtak negatív elemzést két kínai cégről, melyek be is csődöltek utána pár hónappal. Így a "track record”-juk háromból három. Ez a sokaknak fájdalmas történet is rávilágít arra, mi van a függönyök mögött.

Más. Ma jött ki, hogy a török hitelállomány-növekedés az elmúlt hónapban 35 százalékos volt. Nem elírás, nem 3,5, hanem harmincöt százalék. Peruban, Kolumbiában és máshol szinte személyi igazolvány kell csak ahhoz, hogy hitelt kapj. Az indiai ICICI bank, mely az ország legnagyobb privátbankja (4 nő vezeti, akik óriási gyémántokkal vannak teleaggatva) majdnem csődbe ment 2008-ban. Persze ebben nincsenek egyedül, csak ők nem a likviditás miatt, hanem, mint ahogy minap egy indiai elemzőcég a meetingen mondta: a "cowboy landing” miatt. Szinte mindenkinek adtak hitelt, mint Jim Carry a Yes man című filmben. Ebből pedig iszonyatos problémák lehetnek a fejlődő piaci bankoknál. Óriási a verseny, a ROE (megtérülési ráta) szakad lefele, ami belekényszeríti a bankokat abba, hogy a mennyiség alapján (több hitel) hozzák a profitot (abszolút értelemben), persze minden relatív (mérleg) viszonylatban már nem olyan szép. Ugye ez is ismerős. A következő válság, (ha a görögök és a dél-európai országok nem okoznak), akkor ez lesz.

Elértük azt, hogy mindenki a világon eladósodott lesz (persze vannak megtakarítók is, mert amúgy nem lehet), a fogyasztók, a bankok (emelkedő tőkeáttétel, nagyon alacsony provízió a rossz hiteleken) és persze az államok is.

Némi szó itt a végén az inflációról, és hogy miért sikerülhet Orbán Viktornak az 1 millió munkahely. Egyre több a hír, hogy a bérek évente 30-50 százalékkal mennek fel Kínában. Ha valaki látta a GAP áruházlánc jelentését, melynek ruhái egyre kedveltebb viselet itt Európában is, akkor értheti, miről van szó. A költségek 20 százalékkal (!) emelkedtek, amit nem-, vagy csak részben tudnak továbbadni. Ez nem eper, és kukorica. Ez már a póló, amit hordasz. A bérek a világban lassan kezdenek kiegyenlítődni. És így, a magyar agyonnyomott bérek (havi 350-600EUR), a relatív jól képzett munkaerővel, itt Európa szívében, hirtelen olcsók lesznek. (mfor.hu szerk: lásd Palásti Lajos, a Jabil ügyvezető igazgatójának pénteki kijelentését, mely szerint hazánk akár európai nagyhatalommá is válhat a bérgyártásban.) Optimális esetben tehát akár meg is lesz majd az 1 millió új munkahely...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.