<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az Európára is irányadó Brent könnyűolaj ára csütörtökön is évtizedes mélypontra zuhant a világgazdaság növekedésének lassuló üteme és az olaj túlkínálata miatt.

Csütörtök reggel a West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolaj februári szállítása hordónként (159 liter) 32,59 dollárra esett, ami 2003. decembere óta a legalacsonyabb szint. Az Európára is irányadó észak-tengeri, februári szállítású Brent olaj hordónkénti ára szintén drámai mértékben, 4,85 százalékkal csökkent, 9.30-kor 32,86 dolláros évtizedes mélyponton van.
 

A brent árfolyama csütörtökön (Forrás: bloomberg.com)

Elemzők szerint az olajár jelenlegi drámai változása a világgazdaság növekedésének lassuló ütemével, és a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozatlanságával magyarázhatók. A nyersanyagárak visszaesése a kínai gazdaság lelassulásával magyarázható, ami az olaj világkereskedelmi árának változására közvetlen kihatással van, ugyanis Kína a világ legnagyobb olajimportőre.

Az olajár változása politikai feszültségekkel is terhelt. A Szaúd-Arábia és Irán között meglévő konfliktus, valamint a legutóbbi észak-koreai sikeres kísérleti hidrogénbomba-robbantás ugyancsak kedvezőtlenül hat az olaj nemzetközi árára, mert a viszályok és a kilátásba helyezett észak-koreai szankciók visszavetik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belüli megegyezés lehetőségét az olaj kitermelésének visszafogásával kapcsolatban.

A nyersolajárak csökkenése elemzői becslések szerint lassan elérheti a 3o dollár alatti hordónkénti értéket is.

Mindeközben itthon a Mol Nyrt. tavaly decembere óta először, bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, míg a gázolaj ára nem fog változni. Ezzel az emeléssel a 95-ös benzin átlagos ára 325-326 forintra nő, a gázolajé 312-313 forint marad.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.