2011. szeptember 6. 09:04

Miközben reggel óriási viharfelhők gyülekeztek az európai pénzpiacok felett, és a forint is tovább gyengült, a délelőtt folyamán a svájci jegybank rendkívüli bejelentést tett. Az alpesi országban 1,20-as EUR/CHF árfolyamcélt tűztek ki, ez pedig a forint szempontjából is igen kedvező, így ez részleges megváltás a magyar frankhiteleseknek is, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (274,00 – 277,00): Legutóbb január közepén járt a ma reggel tapasztalható 278-279-es magasságokban az EUR/HUF árfolyama, akkor nagy valószínűséggel a görög vagy valamelyik más PIIGS ország körüli aggodalmak fűtötték a kockázatkerülést. Most is a görögökkel van a gond, nem látszik a nagyon hosszú és sötét alagút vége, ugyanis megint felerősödnek azok a vélemények, hogy a görögöknek ki kellene lépni az eurozónából, vagy legalábbis csődök kellene jelenteniük. A görög papírok csődbiztosítása már azt sejteti, hogy 5 éven 87 százalékos valószínűsége van annak, hogy a görögök klasszikus csődöt jelentenek. Az is a válsághangulat eszkalálódását mutatja, hogy a két éves görög állampapír hozama először emelkedett 50 százalék fölé. Ma délután fél négykor Orbán Viktor tart sajtótájékoztatót, ahol részletezi az államadósság csökkentése érdekében tett újabb erőfeszítéseket, illetve a hiánycél tartásához szükséges kiigazító lépéseket. A bejelentésnek akkor lehet érdemi forinterősítő hatása, ha 1) olyan elemeket tartalmaz a közzététel, ami meggyőzi a piaci szereplőket, az adósságráta és az államháztartási deficit csökkenéséről 2) a publikáció nem túl rossz hangulatban következik be. Ha csalódást keltő lesz a miniszterelnök mondandója, vagy erősen pesszimista lesz a hangulat, akkor a 280- as szint felfelé való áttörése sem kizárható.

EUR/USD (1,4120 – 1,4250): Nemcsak a görög, hanem az olasz és a spanyol papírok hozamai is egyre növekszik a hozamkülönbözet a referenciaként szolgáló német papírokhoz képest. Ma egyeztet egy találkozón a holland, német és finn pénzügyminiszter. A téma a finn fedezet igény lesz, a skandinávok ugyanis biztosítékot szeretnének kapni arra az esetre, ha bedőlnek a görögök, akkor ne essen a kútba a segítségként nyújtott sok-sok finn eurómillió. A hangulat alakulását délutánra az amerikai ISM-index számai irányíthatják, a várakozások erősödő pesszimizmust predesztinálnak.

CHF/HUF (227,50 – 233,50): Talán megjött a részleges megváltás a frankhiteleseknek: SNB azt kommunikálta, hogy az 1,20-as EUR/CHF árfolyamcélt tűz ki, és ahhoz, hogy azt a szintet megvédje, korlátlan mennyiségű deviza vásárlására van mandátuma, illetve ennek megfelelő frankot adhat el. A bejelentés hírére hatalmas szakadás tapasztalható a CHF/HUF piacán, pár perc leforgása alatt 10 százalék fölötti forintgyengülést mérhettünk, 253-ról 226-ig szakadt a frank a forinttal szemben.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.