3p

2009 első negyedévében 1,4 százalékkal csökkent a befektetési alapok által kezelt vagyon, így március végén 2491 milliárd forintot tett ki - olvasható a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) kedden kiadott közleményében. Miközben a világ tőkepiacain folytatódott a mélyrepülés, a hazai befektetési alapoknál már egy kis megnyugvás volt megfigyelhető.

2491 milliárd forintnyi vagyont kezeltek március végén a hazai befektetési alapok, ez 1,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2008 végén. A világ tőkepiacain az első negyedévben folytatódott a negatív hangulat, a befektetési alapok piacán azonban részben már megnyugvás volt megfigyelhető.

A leggyorsabb növekedést a zártkörű értékpapíralapok produkálták (32 százalék), a nyilvános alapok közül pedig a likviditási alapok bővültek a leggyorsabban (9 százalékkal), a legtöbb friss tőkét is ezek az alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált ingatlanalapokból történt.

A negyedév során 10 új alap indult, hat alap megszűnt (három a futamidő végével, három pedig jogutód nélkül), két alap pedig az új évben kikerült a BAMOSZ körből - olvasható a szövetség összesítésében. A negyedév során összesen közel 43 milliárd forint távozott az alapokból (illetve a két BAMOSZ-körön kívülre került alap vagyona is 3,8 milliárd volt), a piaci teljesítmények viszont 12,7 milliárd forinttal növelték a negyedévben a befektetők vagyonát.

Összességében 2009. március 31-én a BAMOSZ tagjai 414 alapot kezeltek (ebből 198 értékpapíralap, 192 származtatott alap, 24 pedig ingatlanalap és ingatlan alapok alapja volt), ezek jelentős része nyilvános nyíltvégű (181 értékpapíralap, 37 garantált, 23 származtatott és (március végén még) 18 ingatlanalap), a speciális alapok döntően zártvégűek (117 garantált alap és 4 ingatlanalap) míg a zártkörű alapok száma 34.

Az alapok vagyona a negyedév végén 2.491 milliárd forint volt, ennek 56,6 százaléka a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapokban, míg további 12,2 százaléka a nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokban (és ingatlan alapok alapjaiban) volt. A zártvégű speciális alapokban tartott vagyon aránya a negyedév végén 16,2 százalék volt. A vagyon 4,3 százalékát nyilvános nyíltvégű speciális (garantált és származtatott) alapokban, 8,8 százalékát zártkörű értékpapíralapokban, 1,1 százalékát zártkörű garantált és származtatott alapokban, 0,8 százalékát pedig nem nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokban kezelték.


A nyilvános nyíltvégű alapok közül a legnagyobb csoport a pénzpiaci alapoké. A nyilvános nyíltvégű pénzpiaci alapok száma a negyedévben két garantált alap átalakítása miatt nőtt, a negyedév végén 44 ilyen alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai. A pénzpiaci alapok vagyona a negyedévben 5 százalékkal nőtt.

A 3 hónapnál rövidebb átlagos hátralevő futamidejű alapokat a BAMOSZ kategorizálás szerint a likviditási alapok közé soroljuk. A negyedévben az alapok száma két garantált alap átalakítása miatt nőtt, így a negyedév végén 20 likviditási alap működött. Az alapok vagyona 9 százalékkal bővült a negyedév alatt, ami a negyedévben a nyilvános alapkategóriák közt a leggyorsabb volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!