2008. június 3. 09:54

Elhúzódik az osztalék kifizetése a Molnál, sőt egyelőre azt sem tudni, mennyi osztalékra számíthatnak az olajcég részvényesei, akiknek egy része egyre elégedetlenebb a cég menedzsmentjével.

A Mol-közgyűlés még április végén döntött arról, hogy 85 milliárd forintot fizet ki osztalékként a részvényeseknek, azonban még mindig nem tudni, hogy mikor és mennyi pénzhez juthatnak a tulajdonosok. Az OMV ugyanis beperelte a Mol-t, és azt kéri, hogy semmisítsék meg a közgyűlési határozatokat, köztük az osztalékfizetésről szóló döntést is. Az osztrákok szerint ugyanis az őket támogató részvényeseket különböző indokkal nem engedték szavazni. Egyelőre nem tudni, mi lesz a játszma vége, akár a jövő évre is áthúzódhat az osztalék kifizetése.

"A Mol kisrészvényeseinek egy része eleve nem ért egyet a menedzsment politikájával, mert sokaknak jól jönne a mostani 23 ezer forintos részvényár mellett egy 32 ezres OMV-ajánlat" - mondta el kérdésünkre Szegner Balázs, az Equilor elemzője. A lényegi kérdésekben viszont várhatóan nem ezek a kisrészvényesek fognak dönteni.

A bíróság meggyorsította az ítélkezést a Mol-OMV perben, de így is előfordulhat, hogy áthúzódik a jövő évre az osztalék kifizetése, ezért ezt egyelőre bizonytalansági tényezőként lehet értékelni - véli az elemző. "Azt viszont nem árt tudni, hogy a Mol esetében nem az osztalék a fő motivációs tényező a részvényesek előtt, sokkal fontosabb a vállalat profitja" - tette hozzá Szegner Balázs.

A Mol a közgyűlés óta még mindig nem jelentette be az osztalék pontos mértékét is, az Equilor szakembere szerint az osztalék tényleges kifizetésekor fontos lesz majd a saját részvények száma, mivel azokra értelemszerűen nem fizetnek osztalékot. A piac egyébként 800-950 forint körüli részvényenkénti osztalékra számít.

Ma reggel közölték, hogy a Merrill Lynch leminősítette a Mol részvényeit, 22 000 forintos célár mellett alulsúlyozás lett az új ajánlás. Az elemző szerint ez annak köszönhető, hogy nagyrészt kiárazódott egy esetleges OMV-felvásárlás a papírokból, eltűnt a felvásárlási prémium az árfolyamból. Ugyanakkor elemzésében a Merrill is kiemelte, hogy véleménye szerint a cég menedzsmentje nem törekszik arra, hogy maximálisan képviselje a részvényesek érdekeit.

Tegnap délután jelentették be, hogy Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója 20 000 részvényt értékesített a Budapesti Értéktőzsdén, az elmúlt napok negatív hírei után sok részvényesben megfogalmazódott a kérdés, hogy nem bennfentes kereskedés történt-e, azaz a menedzsment tagjai esetleg többet tudnak, mint a részvényesek. "Egy egyszeri részvényeladásból nem vonnék le messzemenő következtetéseket, de ha ez tendenciózusan előfordul, akkor az lehet egy esetleges újabb negatív hír előszele" - mondta el ezzel kapcsolatban Szegner Balázs.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.