Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Elhúzódik az osztalék kifizetése a Molnál, sőt egyelőre azt sem tudni, mennyi osztalékra számíthatnak az olajcég részvényesei, akiknek egy része egyre elégedetlenebb a cég menedzsmentjével.

A Mol-közgyűlés még április végén döntött arról, hogy 85 milliárd forintot fizet ki osztalékként a részvényeseknek, azonban még mindig nem tudni, hogy mikor és mennyi pénzhez juthatnak a tulajdonosok. Az OMV ugyanis beperelte a Mol-t, és azt kéri, hogy semmisítsék meg a közgyűlési határozatokat, köztük az osztalékfizetésről szóló döntést is. Az osztrákok szerint ugyanis az őket támogató részvényeseket különböző indokkal nem engedték szavazni. Egyelőre nem tudni, mi lesz a játszma vége, akár a jövő évre is áthúzódhat az osztalék kifizetése.

"A Mol kisrészvényeseinek egy része eleve nem ért egyet a menedzsment politikájával, mert sokaknak jól jönne a mostani 23 ezer forintos részvényár mellett egy 32 ezres OMV-ajánlat" - mondta el kérdésünkre Szegner Balázs, az Equilor elemzője. A lényegi kérdésekben viszont várhatóan nem ezek a kisrészvényesek fognak dönteni.

A bíróság meggyorsította az ítélkezést a Mol-OMV perben, de így is előfordulhat, hogy áthúzódik a jövő évre az osztalék kifizetése, ezért ezt egyelőre bizonytalansági tényezőként lehet értékelni - véli az elemző. "Azt viszont nem árt tudni, hogy a Mol esetében nem az osztalék a fő motivációs tényező a részvényesek előtt, sokkal fontosabb a vállalat profitja" - tette hozzá Szegner Balázs.

A Mol a közgyűlés óta még mindig nem jelentette be az osztalék pontos mértékét is, az Equilor szakembere szerint az osztalék tényleges kifizetésekor fontos lesz majd a saját részvények száma, mivel azokra értelemszerűen nem fizetnek osztalékot. A piac egyébként 800-950 forint körüli részvényenkénti osztalékra számít.

Ma reggel közölték, hogy a Merrill Lynch leminősítette a Mol részvényeit, 22 000 forintos célár mellett alulsúlyozás lett az új ajánlás. Az elemző szerint ez annak köszönhető, hogy nagyrészt kiárazódott egy esetleges OMV-felvásárlás a papírokból, eltűnt a felvásárlási prémium az árfolyamból. Ugyanakkor elemzésében a Merrill is kiemelte, hogy véleménye szerint a cég menedzsmentje nem törekszik arra, hogy maximálisan képviselje a részvényesek érdekeit.

Tegnap délután jelentették be, hogy Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója 20 000 részvényt értékesített a Budapesti Értéktőzsdén, az elmúlt napok negatív hírei után sok részvényesben megfogalmazódott a kérdés, hogy nem bennfentes kereskedés történt-e, azaz a menedzsment tagjai esetleg többet tudnak, mint a részvényesek. "Egy egyszeri részvényeladásból nem vonnék le messzemenő következtetéseket, de ha ez tendenciózusan előfordul, akkor az lehet egy esetleges újabb negatív hír előszele" - mondta el ezzel kapcsolatban Szegner Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.