<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mikor lépünk be? Az előszobába,... és sikerül-e ésszerű szinten rögzíteni az árfolyamot, amolyan kecske-káposzta megoldással? VAGY ANNYIRA MESSZE LENNÉNK A BELÉPÉSTŐL, EGYRE MESSZEBB...? Mivel nem vitás, hogy MIND a magyar állam, mind a polgárai is fülig eladósodtak - a kígyó a farkába harapott... MONDHATJUK ÚGYIS A HITELFELVÉTELLEL A CSAPDA BEZÁRULT ?!

Elmélkedtünk, hogy mit jelent az "irreálisan magas forint" a nemzetgazdaságnak..
233-240-es euróárfolyamon az exportőrök nem voltak versenyképesek.,
A kérdést azonban kérdőjellel is fel lehet tenni, AZ ÁRFOLYAM MIATT NEM VOLTAK VERSENYKÉPESEK A MAGYAR EXPORTŐR CÉGEK?!


A mezőgazdasági termények átvételi árával van probléma szerintem. Az ipari termékek a nyersanyag- illletve az energiaárak ingadozása illetve a legutóbbi időkig majdnem exponenciális emelkedése miatt. Ráadásul a nyersanyagok és alkatrészek, amint arról már írtam, importeredetűek...
Kiszámíthatatlan, kalkulálhatatlan volt az árképzés, mivel ráadásul addigra erősödött meg a forint, mire a termést learatták, a termék elkészült stb..

Az ERM-2 azt jelenthetné, hogy rögzítenék az árfolyamot. Ha ez 240-260 közé esne, amivel a béreket és nyugdíjakat - valljuk meg - kalkulálták..akkor a lakosság, a dolgozók és nyugdíjasok nem mennének tönkre, megfizethető lenne számukra az európai árszint - EURÓBAN IS!
HA AZ ELLENKEZŐ VÉGLET KÖVETKEZNE BE, TEHÁT 280-300 VAGY AFELETT.. nem tudom, hogyan lehetne áthidalni, kivéve egyes exportőrcégek dolgozóit, menedzsereit, akiknek a béremeléshez forrást teremtene a forinttöbblet, amit az euróért, akár a dollárért kapnának.. A dollár az euróhoz képest is összeszedheti magát, most ilyen periodus kezdődött.

Mikor lépünk be? Az előszobába,... és sikerül-e ésszerű szinten rögzíteni az árfolyamot, amolyan kecske-káposzta megoldással?
VAGY ANNYIRA MESSZE LENNÉNK A BELÉPÉSTŐL, EGYRE MESSZEBB...?

Amiről ezév eleje óta többször hangzottak el találgatások, valami huszárvágással, feltételek puhításával - TALÁN MEGGONDOLATLANUL BELÉPNI ..- ezt nem tartom valószínű alternatívának..

Álljon itt néhány idézet, a fentiekkel kapcsolatban:

"Feltűnően megszaporodtak a Magyarország mielőbbi ERM-2 árfolyamrendszerbeli tagságát sürgető - jelentős részben kormányzati - nyilatkozatok. A rögzített árfolyamrendszer azonban semmiképpen sem jelenti a forint automatikus lecserélését, sőt Magyarország már túl van egy ilyen - a közös pénz előszobájának tartott rendszerben való tartózodással gyakorlatilag megegyező - időszakon, ami finoman szólva is kudarccal zárult: az euró egyre távolodott, előbb csak a bevezetés várható időpontját tologatták, majd az is ködbe veszett." - áll az origo 2009.február-márciusi cikkében.

"Lévai Katalin, az Európai Parlament szocialista képviselője az [origo]-nak elmondta: Magyarországon az euró nagyon közeli bevezetése egyelőre inkább csak egy vágy. "

Egy-két hónapja, amikor az inflációs cél elérése és a konvergencia pálya volt a legnagyobbnak látszó gond..."Az elmúlt hetek kommunikációjában azonban az eddigiekhez képest feltűnő határozottsággal jelölnek meg kormányzati politikusok viszonylag közeli időpontokat az euró előszobájának tekinthető ERM-2 árfolymrendszerbe való belépésre, illetve az erre való felkészülésre. Igaz, ez utóbbi kissé homályos, mivel az ERM-2 rendszernek nincsenek a maastrichti kritériumokhoz - amelyek a közös pénz bevezetésének alapvető feltételei - hasonló konkrét előírásai. A rögzített árfolymrendszerbe való belépéshez leginkább a maastrichti kritériumok teljesítése felé mutató 'ráutaló magatartás' szükséges....
...Az ERM II. árfolyamrendszerbe való belépés feltételei alatt nagyjából a gazdaság konvergenciapályán való mozgását lehet érteni, azaz azt, hogy a gazdasági folyamatok az eurócsatlakozás feltételeinek elérése felé haladnak.."
TOVÁBBÁ: "A magyar hatóságok az ERM-2-höz történő csatlakozással bizonyára megvárják a pénzpiacok lecsendesedését. Akkor ugyanis már kevésbé lesz nehéz sávon belül tartani a forintot az alatt a két év alatt, amíg az ERM-2-ben kell lenni - mondta Jacqueline Madu, a Credit Suisse londoni elemzője a Reutersnek"
A TALÁLGATÁSOK, VÁRAKOZÁSOK.. ÉS AZ INFLÁCIÓS KRITÉRIUM:
" A feltételek várhatóan nem fognak módosulni, ám az egyik indokolt változtatás az lehetne, ha módosítanák az inflációs kritérium kiszámítását. Jelenleg az EU-tagállamok közül a három legalacsonyabb inflációjú ország átlagát nem haladhatja meg 1,5 százalékponttal a csatlakozni kívánók pénzromlási üteme.
Ez a kritérium esetleg úgy módosulhat Tabajdi szerint, hogy az eurózónabeli inflációs átlaghoz igazítanák a belépést. Ez szerinte amúgy is igazságosabb lenne, hiszen a klubtagságba a belépést, legalább a jelenlegi klubtagokhoz kéne igazítani, nem pedig a klubon kívül maradt országok, esetleg teljesen más feltételek között működő gazdaságaihoz."

"A belépési feltételrendszer törlésével mielőbb fel kell venni a kelet-európai uniós tagállamokat az euróövezetbe, mert a térség pénzügyi válsága a valutaunió összeomlásának kockázatát is felveti" - derül ki a neves gazdasági napilap, a Financial Times (FT) hétfői cikkéből. (EZ A HÉTFŐ AZONBAN NEM EZEN A HÉTEN VOLT, VALAMI ÖSSZEOMLÁSKÖZELI ÁLLAPOT AZÓTA BEKÖVETKEZETT, DE SIKERÜLT KIVÉDENI - TÖBB TÍZMILLIÁRDOS (ECU-EURO-DOLLÁR) HITELEKKEL ..)

EGY KIS EURÓPAI ABSZURD: "az FT szerint az uniós referenciaszint a jelenlegi helyzetben hamarosan deflációs ráta lesz, így az eurótagságra törekvő EU-országok abban az abszurd helyzetben találhatják magukat, hogy deflációt kell produkálniuk az euróövezeti belépés egyik feltételeként. "

" Az euróöezet előtti árfolyamrendszerben - ERM-II. - kötelezően eltöltendő két év alatt a nemzeti valuta legföljebb 15-15 százalékkal térhet el az EU hatóságaival közösen megállapított sávközéptől, különben a központi bankoknak be kell avatkozniuk.

Ez 'nyílt kihívás a spekulánsoknak', és további instabilitási kockázatokkal jár. "

EGY KIS ANAKRONIZMUS ? VAGYIS A FEBRUÁRI JÓSOK... "A konszenzus 264,44 forintos eurókurzust valószínűsít. A kilenc előrejelzés közül a WestLB német bank szakértője számít a legalacsonyabb árfolyamra, becslése szerint 240 forintos euróval lép Magyarország az ERM-2-be. A másik véglet a Kopint-Tárki kutatóihoz fűződik, a gazdaságkutató cég szakértői szerint 40 forinttal drágább, vagyis 280 forintos euróval indul Magyarország pályafutása az ERM-2-ben."

ÉS ITT ÉRTÜK BE A CIKKEM ELSŐ RÉSZÉBEN TAGLALTAKAT. MI LESZ A RÖGZÍTETT ILLETVE MEGÁLLAPODÁSOSAN EMELKEDŐ BÉR- ILLETVE NYUGDÍJBEVÉTELEKKEL?

280 FORINTOS EURÓ... most már ettől is eltávolodtunk, habár új kormánnyal megint odajuthatunk, Egy új kormány most alakult!

MI LESZ AZ ÁRSZINTTEL, A VÁLSÁG ÉS A GAZDASÁGI VISSZAESÉS RÖVIDTÁVON FOG-E HATNI?

"Az eurózónában jövőre átlagosan nagyobb mértékben csökkenhetnek a fogyasztói árak, mint az idén – vélik legújabb előrejelzésükben a vezető német gazdaságkutató intézetek. A Reuters által megszerzett jelentés hivatalosan csütörtökön lát napvilágot.

A dokumentum szerint az eurót használó 16 országban jövőre 0,2 százalékkal csökkennek a fogyasztói árak, szemben az idei 0,1 százalékos hanyatlással. Írországban lehet a legnagyobb a deflációs nyomás, ahol az árcsökkenés átlagos mértéke 1,3 százalék körül alakul jövőre. Spanyolországban az árak 0,9 százalékkal, Portugáliában 0,7 százalékkal mérséklődnek. Márciusban az Európai Központi Bank (EKB) azzal számolt, hogy jövőre 0,6–1,4 százalék közötti mértékben nőnek az árak az eurózónában."- ÍRJA AZ MTI HIRADÁSA ALAPJÁN AZ MNO.

AZT JELENTHETI EZ, HOGY EGY KELLEMETLEN ÁTVÁLTÁS MELLETT VAN NÉMI REMÉNY A LEMARADÓ, SŐT LECSÚSZÓ RÉTEGEKNEK...VAGY EZ AZ ÁTMENETI ÁRCSÖKKENÉS A VÁLSÁG VISSZAHÚZÓDÁSÁVAL ELMÚLIK, MINT A NÁTHA?

A Népszava korábban tárgyalt egyik cikke az MNB árfolyampolitikáját és bankok érdekeinek túlzott kiszolgálását említette a Monetáris Tanács külső tagjainak a kamatemelést ellenző szavazatának okaként.

A jegybank elnöke és alelnökei viszont az árfolyam védelmét, egy kedvezőbb - értsd alacsonyabb - forint-euró árfolyamot szeretnének ismét elérni!

Mint a cikkben Róna Péter említette a magas kamatszint a bankoknak kedvezne, míg a külkereskedelmi többlet magas euró árfolyamnál jött létre:

"Az elmúlt néhány hónap fejleményei a napnál is világosabbá tették, hogy a magyar gazdaság képes kitermelni azt a külkereskedelmi mérleg többletet, amely elégséges lehet az adósságspirál elkerüléséhez, ha az MNB békén hagyja a forintot, azaz engedi, hogy az árfolyam a 300Ft/euró szint körül mozogjon. Ez az árfolyamszint ugyanis a vártnál jóval nagyobb, mintegy 250 millió eurós többletet hozott anélkül, hogy bármiféle inflációs nyomás keletkezett volna. Ráadásul, a kitűnő külkereskedelmi eredményre a piacok azonnal a forint enyhe erősítésével reagáltak"

AZ ÉRVEK HARCÁBAN FELTŰNŐ, HOGY A KAMATTERHEK EMELKEDÉSE ÉPPEN AZ ÁLTALAM IS EMLÍTETT - DE AZ ÁTLAGNÁL JOBBAN ELADÓSODOTT - RÉTEGEKET ÉRINTENÉ..amelyeknek nem lesz kedvező, ha az eurót a jelenlegi magas árfolyamon vezetnénk be...

Mivel nem vitás, hogy MIND a magyar állam, mind a polgárai is fülig eladósodtak - a kígyó a farkába harapott...

MONDHATJUK ÚGYIS A HITELFELVÉTELLEL A CSAPDA BEZÁRULT ?!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.