<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Ugyan a szabályozás már 2012. év január 1-től hatályba lépett, a gyakorlatban sokszor nem világos, hogy milyen esetekben szükséges az energetikai tanúsítvány beszerzése.

A Madarassy Ügyvédi Iroda hírlevele szerint a kérdést a 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet rendezi. A kormányrendelet szerint új épület építése esetén minden esetben kötelező a tanúsítványt beszerezni, ami az építtető feladata a használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül. Ugyancsak kötelező minden értékesítésre kerülő és tartósan (egy éven túl) bérbe adott épületre.

Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány beszerzése?


Az ingatlan értékesítésére vagy bérbeadására vonatkozó szerződéseknek tartalmazniuk kell arra vonatkozó részt, hogy szükséges-e az ingatlanra vonatkozó tanúsítvány kiállítása, vagy az ingatlan a törvényben felsorolt kivételek közé tartozik. Amennyiben kötelező kiállíttatni, a szerződésnek tartalmaznia kell a vevő vagy a bérlő nyilatkozatát, hogy az energetikai tanúsítványt (vagy annak másolatát) az eladótól vagy a bérbeadótól átvette, valamint a tanúsítvány egyedi azonosító kódját (az un. HET-kódot).

Érdemes informálódni arról, hogy mely esetekben nem szükséges a tanúsítvány beszerzése. Ez a törvényben meghatározott szűk körben fordul elő, jellemzően ugyanis a kormányrendelet célja, hogy az uniós kötelezettségének eleget tegyen azáltal, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasztanak.

Kivételek: amikor nem kell energetikai tanúsítványt beszerezni

A jogszabály alapján nem szükséges a tanúsítvány az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épület (nem tévesztendő össze az azonos vagy kisebb méretű lakásokkal, melyek ennél nagyobb alapterületű épületben vannak), az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre, a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre, a hitéleti rendeltetésű épületre; a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, a mezőgazdasági rendeltetésű épületre stb. (A kivételek részletes felsorolását tartalmazó kormányrendelet itt érhető el)

Energetikai tanúsítvány beszerzése a gyakorlatban

A gyakorlatban az esetek többségében szükség van az engedély beszerzésére, amely könnyen megszerezhető bármely tanúsítványok kiállításával foglalkozó mérnöki cégtől. A cég, mint tanúsító feltölti az elkészült dokumentumot e-tanúsítványként az országos, elektronikus nyilvántartásba, ahonnan bármikor könnyen lekérhető és tíz évig használható, közölte a Madarassy Ügyvédi Iroda hírlevele.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.