<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az utóbbi hónapokban nagy a csönd a Mol orosz tulajdonosa, a Szurgutnyeftegaz körül, azonban ez így nem mehet a végtelenségig, előbb-utóbb valamelyik félnek lépnie kell - vélekedik az mfor.hu által megkérdezett elemző. A szakember szerint a harmadik negyedéves eredménnyel kapcsolatban a legfontosabb az lesz, hogy most először kerülnek be az INA számai a Mol mérlegébe.

Az utóbbi hónapokban nagy a csönd a Mol orosz tulajdonosa, a Szurgutnyeftegaz körül, azonban ez így nem mehet a végtelenségig, előbb-utóbb valamelyik félnek lépnie kell - vélekedik az mfor.hu által megkérdezett elemző. A szakember szerint a harmadik negyedéves eredménnyel kapcsolatban a legfontosabb az lesz, hogy most először kerülnek be az INA számai a Mol mérlegébe.

"Az INA várhatóan jelentősen megdobja majd a Mol üzemi eredményét annak ellenére is, hogy a társaság veszteséges volt az év első kilenc hónapjában" - vélekedik Török Bálint, a Buda-Cash elemzője. A szakember szerint elsősorban a kutatásban és a kitermelésben lehet komoly potenciál a horvát olajcégben a Mol számára.

Megint érdemes lesz figyelni az üzemi eredményt is

"Az előző negyedévinél valamivel gyengébb, bő 40 milliárd forintos üzemi eredményre számítok a Mol esetében a harmadik negyedévet illetően" - vázolta fel kérdésünkre a Buda-Cash szakembere. Szerinte elsősorban a finomításban lehet jelentős visszaesés a második negyedévhez képest, a kutatásban és a kitermelésben viszont meglátszódhatnak az INA konszolidációjának kedvező hatásai.

Török Bálint a feldolgozásban is jelentős romlásra számít, míg a vegyipari szegmens szerinte javíthatott valamelyest a siralmas második negyedév után, így talán nullszaldós lehet.

A második negyedévben a nettó profit az egyszeri jelentős pénzügyi tételek miatt ugrott meg nagyon, ezért is volt érdemes mellé tenni az üzemi eredményt is. "Talán már nem lesz akkora a pénzügyi tétel, mint április és június között, de még mindig érezhető lesz a hatása, ezért a nettó eredmény most sem biztos, hogy mérvadó lesz" - vázolta fel a Buda-Cash elemzője. Szerinte most a harmadik negyedéves számokban pár tízmilliárdot jelenthet pluszban a pénzügyi tétel a második negyedéves bő 100 milliárd után.

Ami a makrokörnyezetet illeti, a Mol a harmadik negyedévben komoly kihívásokkal volt kénytelen megküzdeni, és ebben rövidtávon nem is várható érdemi változás. Az olajár emelkedése elsősorban a dollár gyengülésének és a spekulatív kereslet élénkülésének volt köszönhető, a fizikai kereslet továbbra is gyenge, a készletek szintje magas, a finomított termékek ára pedig nem mozgott együtt a nyersolajéval - vélekednek a Concorde elemzői.

A brókercégnél az üzemi eredmény tekintetében 30 milliárd körüli értéket várnak, a nettó profit során pedig 24 milliárdos lehet a nyereség.

"Nem olcsó"

"A kilátásokhoz képest a jelenlegi 16 000 forint feletti árfolyamot picit magasnak tartom, semmiképp sem mondanám, hogy olcsók a részvények" - mondta el az mfor.hu kérdésére Török Bálint. Szerinte a magyar olajcég kilátásait tekintve az INA lehet a pozitív tényező a képben, ott van még potenciál a Mol számára.

Az utóbbi hetekben a makói gázmezővel kapcsolatban negatív információk jelentek meg a kutatófúrások eredményét illetően, a Buda-Cash szakembere szerint valószínűleg már a Mol sem fűz komoly reményeket a további kutatásokhoz, azonban ez nem annyira kritikus pont a cég szempontjából.

"A jelek szerint még ma sincs meg az a technológia, amivel a felszínre lehetne hozni a gázt Makón, talán majd pár év múlva lesz érdemes újra próbálkozni" - véli az elemző.

A Concorde elemzésében fenntartotta az év végi fair értékre vonatkozó 13 130 forintos várakozását a Mollal kapcsolatban, azaz a jelenleginél lényegesen alacsonyabb árfolyamra számítanak december végén.

Befagyott az orosz vonal

Az orosz Szurgutnyeftegaz idén március végén vette meg a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét az osztrák OMV-től, mely 1,4 milliárd euróért adott túl a csomagon. A szakemberek már akkor is kiemelték, hogy az ár szokatlanul magas. Az oroszok a tulajdonszerzést követően egy ideig "keménykedtek", azonban a Mol menedzsmentje igyekezett ellehetetleníteni az új tulajdonost a cégen belül, majd az utóbbi hónapokban nagy a csend a felek között.

"Egyelőre nem látszik pontosan, hogy mi az oroszok célja, de ez így nem jó üzlet számukra, hogy benne ülnek egy cégben 20 százalékos tulajdonrésszel, és nincs tényleges befolyásuk a működésre" - vélekedik Török Bálint. Szerinte ahhoz, hogy a Szurgut tényleges befolyást szerezzen, a menedzsmenttel kéne megegyeznie, azonban az eddigi közeledéseket nem fogadták kitörő örömmel a Molnál.


"Ha ez így folytatódik, akkor valamelyik félnek komoly vesztesége lesz: vagy az oroszok szállnak ki veszteséggel a Molból, vagy a magyar cég lesz kénytelen eladni a saját részvényeit jókora veszteséggel" - vázolta fel a Buda-Cash elemzője. Szerinte a Szurgut a jelenlegi helyzetben legális úton nem nagyon tud mit kezdeni, és egyelőre nem látszik az, hogy a következő hónapokban megmozdulnának a frontok.

"Azt tudjuk, hogy Oroszországban néha elég érdekes üzleti felfogások érvényesülnek, azonban jó lenne, ha ezt nem egy magyar tőzsdei cég esetében alkalmaznák" - emelte ki Török Bálint.