TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hétfőn bejelentett kormányzati tervek szárnyakat adtak a piacoknak. A terv nem rossz, rövid távon további emelkedést is hozhat a tőzsdéknek, de végleges megoldásnak édes-kevésnek tűnik.

Geithner terve, mellyel átvenné a bankoktól az illikvid és részben értéktelen eszközöket szép fogadtatásra talált a piacon. Nagy az öröm. A tőzsdeindexek szárnyalnak, lassan 25 százalékot mentek az aljukhoz képest, egyre többen mondják, hogy itt az ideje agresszívan pénzt fektetni a piacokba. Mobius (az örökös EM long) ma - hosszú hónapok után - ismét megszólalt, és azt mondta, most kezdőik az újjabb bull piac. Ja, ha ez ilyen egyszerű lenne... Persze egy "örökös long" szájából, akit jó időzítéssel most kérdeznek, negédesen hangzik mindez.

Az amerikai terv amúgy nem rossz. És működhet is, de a kérdés az, hogy ez mennyiben nyújt többet egy esetleges óriási pattincsnál? A befektetők kimennek az államkötvényből, megveszik ezeket a struktúrákat, melyet Pimco, BlackRock és társai nagy örömmel menedzselnek majd jó kis pénzért cserében. Az egész póker nem más, csak vagyonok újraelosztása? A vesztesek a bankok részvényesei, a nyertesek az új beszállók a játszmába?

Szép ez a hókuszpókusz, és segíthet a bankok tőkeellátottságán, de a kérdés még mindig ugyan az: ki fog ÚJ hitelt felvenni. A mostani lépéssel ugyanis nem csinálunk mást, minthogy egyik zsebből a másikba rakunk egyre kevesebbet érő eszközöket, pontosabban követeléseket. A végén persze valahogy megáll az esés, de ezzel a hitelek még ott vannak. Ki akar új hitelt felvenni, ezek után, ekkora munkanélküliség mellett (persze ha a terv igazán beválik ennek egy része majd lecsökken, de még mindig magas marad).

Mi lesz ha a terv működik? Elindulnak felfele a piacok, velük kézenfogva pedig az infláció, miközben a sok adósság meg még ott lesz, a FED-nek meg vennie kell vissza a kincstárjegyeket, hogy ezt a játékot fenntartsa. Ez nem lenne más, mint a 2001-es játék, csak most nem 1 százalékról hanem kb. -1 százalékról (mostani implikált FED alapkamat). Újabb adósságot vegyünk fel, és így ketyegjen a gazdaság. Ennek VÉGE. Ezt még egyszer nem lehet eljátszani nagy büntetés nélkül, Alain Greenspan csinálta utoljára (látjuk mi lett az eredménye).


Még egyszer. A terv működhet, az S&P meg még mehet 900 fölé, sőt, de ez még nem csökkenti le a 400 százalékos GDP-hez mért adósságot. És az adók megemelése előreprogramozott ebben az esetben is. Zárjunk egy pár longot itt.

Ha sok a hitel három megoldás van: vagy agresszíven elinfláljuk, vagy becsődölünk, vagy szép lassan visszafizetjük.
Egyik szcenárió sem kecsegtet több éves bullpiaccal. Sorry, Mr Mobius.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.