5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Lelassult a piac, kevesebb a vevő, hiszen sokan nem kapnak hitelt, nem mernek belevágni a lakásvásárlásba. A piacon ezzel szemben sok ingatlant kínálnak, melyeket jó lenne valahogy eladni, de egyre nehezebb kitűnni a hirdetések tengeréből, pláne akkor, ha nem is túlságosan jó a kínált portéka. Mivel próbálják felkelteni a vevő érdeklődését az eladók mostanában?

Nemcsak a budapesti, de az országos ingatlanpiac is túlkínálatos hosszú évek óta, az utóbbi hónapokban pedig egyre nehezebb megszabadulni az eladó lakásoktól. Különösen akkor igaz ez, ha az áruba bocsátott ingatlan nem kifejezetten előnyös környéken fekszik, ráférne egy alapos felújítás, vagy esetleg borzalmas elosztású. Mindez azonban nem biztos, hogy akadály, pláne akkor, ha a vevő még tájékozatlan a piacon.

Jó befektetés – de ki mondta?

Sok lakást árulnak „jó befektetés” jeligével, amire a tapasztalatok szerint elég sok vevő ráharap, és legalábbis odáig eljut, hogy megnézze a lakást (ami már fél siker). Jó lenne persze megtudni, hogy vajon ki szerint jó befektetés az ingatlan, mert ha csak az eladó szerint az, akkor nem biztos, hogy az valóban úgy is van. Általában a belvárosi, kis-közepes lakások mindegyikére rámondják ezt, érdemes azonban egy-két internetes adatbázist átnézni, vajon tényleg rapid mértékben emelkedtek-e az árak az elmúlt években.

Ilyen lakást nagyon ritkán árulnak

Szintén egy nagyon gyakori eladói közhely, az „ilyet csak ötévente lehet kifogni a piacon”. Ugyan már, különösen a fővárosban ma az egészen speciális luxusingatlanok kivételével nemigen van olyan lakás, aminek ne lenne alternatívája. Lehet, hogy mindjárt a szomszédé is eladó, vagy egy pontosan ugyanolyan egy házzal odébb. Éppen ezért érdemes nyitott szemmel járni az utcán, már csak azért is, mert ha nagyon sok az eladó tábla az ablakokban, erkélyeken, akkor érdemes utánajárni, miért akar mindenki hirtelen költözni.

Rövid időn belül rendezik a környéket

Sokszor igaz lehet, és ilyenkor tényleg lehet jó üzletet csinálni, a kérdés általában nem a területrendezés kérdése, hanem a mikor. Hazai viszonyok között az 1 évnél későbbi kezdésre nyugodtan rátehetünk további csúszásokat, nem árt megkérdezni a helyi hatóságokat, ugyanis ott akár az is kiderülhet, hogy a területrendezés pénzügyi, vagy egyéb problémák miatt hosszú évekkel később kezdődik majd, vagy belátható időn belül meg sem valósul.

Ősfás környezet, csendes, parkos környék

Érdemes a lakásnézés előtt elmenni a helyszínre, nagyon sokszor az ősfás környezet néhány bokrot jelent az udvaron, vagy a ház előtt, jobb esetben egy kisebb parkot, ami nem feltétlenül van a legjobb állapotban. Sokan szívesen állítják be ősfának a pár éve ültetett facsemetét is. A csenddel kapcsolatban pedig mindenkinek más az igényszintje, érdemes több napszakban is ellátogatni a környékre, lehet, hogy mégsem olyan csendes. (A szerző személyes kedvence volt egy Hungaria körútra néző, csendesnek hirdetett ingatlan).

Megújuló, folyamatosan fejlődő kerület

Legtöbb esetben a VIII. kerület rosszabb részén található ingatlanokat próbálják így a tájékozatlan vevők részére eladni, persze a siker kétes, hiszen a helyszínen úgyis minden kiderül. (Vagy nem, léteznek ugyanis olyan eladók, akik számukra előnyös útvonalon vezetik végig a vevőt a lakásig, így mutatás után nem árt egy kicsit elmenni sétálgatni a környéken. Lehet, hogy a következő sarok után már egy egészen más világ kezdődik…)

Teljeskörűen, minőségi anyagokkal felújított

Érdemes keresztkérdéseket feltenni, márkákra, anyagnevekre, beszerzőhelyekre rákérdezni – egyeseknél ugyanis a teljes felújítás kb. egy festésből, a parketta felcsiszolásából és jobb esetben a fürdőszoba némi feltuningolásából áll. A valódi teljes felújítás magában foglalja a vezetékek, elektromos berendezések, burkolatok minőségi cseréjét is.


Valami mellett, valamitől pár percre

A cím megismerése után elő a térképpel, és számoljunk! Sokan igencsak nagyvonalúan kezelik a „Belváros”, a „mellett” és a „pár perc” szavakat – pár éve egy Pesterzsébeti ingatlant hirdettek a Belvárostól 5 percre (esetleg helikopterrel), de más külső kerületek sem szoktak messzebb lenni a Deák tértől negyed óránál, legalábbis a hirdetők szerint. Külön kategória a Belváros fogalma, amit sokan nagyon tágan értelmeznek – maradjunk annyiban, hogy a VIII. és a IX. kerület nem az.

Óriási érdeklődés, le ne maradjon!

Nem szabad elhinni az ilyesmit, nagyon kevés lakás van ma Magyarországon, amire sorban állás, vagy licit alakulna ki. Két dolog miatt szokták az ilyesmit beírni a hirdetésbe: az egyik a gyors eladás, a másik pedig, hogy próbálják megelőzni az alkut. Előfordulhat, hogy magát fáradtnak mutató tulajdonossal találkozunk, aki arról beszél, hogy egész nap a lakásban kalauzolja az érdeklődőket – ez esetben más néven tegyünk egy próbát pár nap múlva, vajon aktuális-e még a hirdetés. A legtöbb esetben a válasz igen, és azonnal kapunk időpontot…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!