2007. augusztus 21. 07:22

Úgy tűnik, megnyugodtak a pénteki váratlan amerikai kamatcsökkentést (nem az alapkamat) követően a részvénypiacok. A BUX valószínűleg ma megpróbálja behozni a kétnapos növekedési 'elmaradását'.

Úgy tűnik, megnyugodtak a pénteki váratlan amerikai kamatcsökkentést (nem az alapkamat) követően a részvénypiacok. Mind a pénteki, mind a hétfői zárás emelkedést hozott mind a tengerentúli, mind az európai, mind az ázsia piacokon. Különösen ez utóbbiaknál volt jelentős a visszapattanás, mivel egy nap alatt, hétfőn próbálták a pénteki zuhanás okozta árfolyamveszteségeket 'kompenzálni'. A japán Nikkei 225 index, amely pénteken még több mint 5 (!!!) százalékot zuhant, tegnap 3 százalékot, ma pedig újabb 1 százalékot emelkedett, irányt adva a többi távol-keleti tőzsdének.

Ma reggelre már megjelentek a piros, vagyis árfolyamveszteséget elszenvedő indexek is, 1 százalék feletti esést 'produkált' Szingapúr és Jakarta is, igaz a Hang Seng majd három százalékos pluszban van.

A nemzetközi piacokon kérdés, hogy a két napja tartó short covering meddig tartja magát, illetve lesznek-e újabb csontvázak, amelyek kihullanak a másodlagos hitelpiac beomlása okozta pénzügyi válságban.

Nálunk több mint valószínű, hogy felfele indulnak el az árak a túladott MOL és OTP vezetésével. A kérdés itt is hasonló, meddig tart a lendület, milyen váratlan negatív hirek kerülhetnek napvilágra.

Update 1

Európa átment pirosba, igaz a veszteségek nem jelentősek, Prága, Varsó és Moszkva is stabilan mínuszosak. A BUX egyelőre a pozitív tartományban van, ugyanakkor a kezdést követő plusz +2,29 százalék folyamatosan olvad. Nem tesz jót a piacnak, hogy az OTP papírjait a Citigroup vételről tartásra minősítette le. Emellett Hernádi Zsolt, a MOl elnöke a Financial Times Deutschlandnak nyilatkozva lezártnak tekintette az 'OMV-ügyet', így a felvásárlási 'sztori' felára kikerülhet a papír árazásából. Persze kérdés, hogy az OMV minek tekinti az ügyet. Az OTP jelenleg a 8600-as szinttel küzd, míg a MOL 25285, a Richter 35800, a Telekom pedig 917 forinton cserél gazdát.A legnagyobb elmozdulásokat a Genesis (+4,2%) és a Freesoft (-3,5%) 'produkálta'. Mire befejeztem az 'update'-t a BUX is piros lett (25442, -135.22 (-0.53%)). Nem tartott sokáig a short covering.


Mire befejeztem az 'update'-t a BUX is piros lett. Nem ennyit a short coveringről.

Update 2

10 óra után pár perccel megfordult az addigi negatív trend Európában és az indexek kicsit feljebb kúsztak. Igaz, ez az emelkedés csak a BUX-ot tudta átsegíteni pozitív tartományba, az irányadó nyugat-, illetve közép- és kelet-európai indexek mind mínuszosak. A BUX 11.30 órakor 25.694,38 ponton állt, ami 0,53 százalékos növekedés az előző napi kereskedés záró értékéhez képest. A forgalom 18,5 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények a gyengülő OTP kivételével erősödtek. Az OTP 8.535, a Mol 25.285, a Magyar Telekom 910, a Richter 35.800 forinton forgott.


Update 3

A kereskedés, ha nem is a pénteki mértékben, de továbbra is igen hektikus világszerte, a nap folyamán többször is megfordult a 'trend.' Ilyen fordulópontokat okozott a kínai jegybankemelés, a WestLB egyik vezetőjének bejelentése az egész német bankrendszer sebezhetőségéről, majd a német pénzügyminiszteri cáfolatról, vagy a Moody's 'sokk-ellenálló' globális bankrendszer megállapítása. Megszólalt az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson, aki bár nyugtatni igyekezett a piacot, ezt az igyekezetét nem koronázta siker.

A BUX végülis 25.633,44 ponton zárt kedden, +0,29 százalékkal magasabban, mint múlt hét pénteken (Prága szintén pozitív, míg Varsó és Moszkva negatív tartományban zárt).

A Mol 0,08, az OTP 0,62 százalékot veszített értékéből, előbbi 25 200, utóbbi 8500 forinton zárt. A további részvények közül a Magyar Telekom 2,13 százalékos erősödéssel 911 forinton, a Richter 35 570 forinton, az Egis 21 695 forinton zárt.

A kisebb papírok közül a Freesoft 4,31, az Econet 3,03 százalékot esett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.