2007. szeptember 4. 06:21

Tegnap zárva voltak a tengerentúli börzék, így iránymutatás nélkül maradt a befektetői társadalom. Az unalmas hétkezdetét várhatóan sokkal izgalmasabb folytatás követi majd: jönnek az augusztusi amerikai makroadatok.

Tegnap zárva voltak a tengerentúli börzék, így iránymutatás nélkül maradt a 'világ' .

Míg Európában a francia és a svájci indexen kívül mindenenhol pluszosak voltak a piacok, addig Magyarországon a Mol vezetésével csökkentek a részvényárak. Ázsia hasonlóan vegyes képet és kisebb elmozdulásokat mutat a ma reggeli kereskedésben. Enyhe pluszos Sanghaj, Hong Kong, Jakarta és Szingapúr, míg a japán, a szöuli és a tajvani index mínuszos.

Az unalmas hétkezdetét valószínűleg sokkal izgalmasabb folytatás követi majd, mivel a héten (és már ma is: Auto&Track Sales) számos olyan amerikai makroadat lát napvilágot, amiből talán már látható, milyen nyomot hagyott az amerikai lakosság fogyasztásában az augusztusi hitelpiaci válság.

Update 1

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,84 pontos csökkenéssel, 26.997,06 ponton nyitott kedden, ami 0,29 százalékos gyengülés a hétfői záró értékéhez képest. A stagnáló Richtert leszámítva minden vezető részvény visszaeséssel kezdett, a Mol 0,2, a Magyar Telekom 0,7, az OTP pedig 0,8 százalékossal.

A Mol tegnap 134 ezer darab saját részvényt vásárolt 26.226 forintos darabonkénti áron, így a társaság már 8.961.642 darab "A" sorozatú és 578 darab "C" sorozatú értékpapírt birtokol.

Update 2

A Bux grafikonját nézegetve inkább borús előjelek láthatók a következő néhány napra előretekintve.


A piac fent nem tudott megbírkózni a réssel, és a nem túl erős támasznak számító 27 ezer pontos szint úgy tűnik ma letörhet. Ezzel az augusztus 21-én indult emelkedő trend is törik, és könnyen visszacsúszhatunk a korábbi eső csatornába. A Mol -, amelynél tegnap a Napi szerint beállították az árat, mivel az meghatározó lesz a CEZ üzletnél - nem tud felpattani, pedig innen a 26 ezer forintról technikailag el kellene indulnia. Néhány napos emelkedés után az OTP-ben is elfogyott a lendület, így "vezető" nélkül maradt a piac, úgy pedig bajos az emelkedés.

Update 3

Továbbra is esik a BUX. A mínusz 78 pontos nyitás után fél tizenkettőkor 26.945,72 ponton állt, ami 129,18 pontos (0,48 százalékos) csökkenés a hétfői záráshoz képest, a mai nyitásnál pedig 51 ponttal alacsonyabb. A részvényforgalom a délelőtt folyamán 6,2 milliárd forintot tett ki összesen, a vezető részvények a Richter kivételével tovább gyengültek.

A Mol árfolyama 250 forinttal 25.950-re, az OTP-é 96 forinttal 9.280-ra esett. A Magyar Telekom értékpapírjai mindössze 1 forinttal érnek kevesebbet (937), mint a tegnapi záráskor, a Richter pedig 400 forinttal 36.900-ra erősödött.

A német DAX-index igen enyhén (0,1 százalék alatti értékkel) emelkedett, de csökkenéssel indult, tehát pozitív tendencia figyelhető meg. Az angoloknál kicsit nagyobb mértékben, 0,15 százalék körül emelkedett az FTSE, itt leginkább nyugalom uralkodik a piacon. A franciáknál ezzel szemben egytized százaléknyi csökkenés tapasztalható, a lengyelek pedig szintén mínuszban vannak 0,22 százalékkal. A cseh tőzsdeindex 0,34 százalékkal javult.

Update 4

Megindult felfelé délután a BUX, fél háromkor 27.198,89 ponton állt, ami a hétfői záró értékhez képest 123,99 pontos, 0,46 százalékos emelkedés, a keddi nyitásnál 201,83 ponttal magasabb. A részvénypiaci forgalom kora délutánig 12,5 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama a gyakorlatilag stagnáló Mol kivételével emelkedett az előző napi záráshoz viszonyítva.

A Mol árfolyama 5 forinttal, 0,02 százalékkal 26.195 forintra csökkent, 5,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 39 forinttal, 0,42 százalékkal 9.415 forintra emelkedett, forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki. A Richter árfolyama 500 forinttal, 1,37 százalékkal volt magasabb, mint hétfőn záráskor, a papír kora délután 37 ezer forinton forgott, a gyógyszergyártó részvényeivel 771 millió forint értékben kereskedtek. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 0,75 százalékkal 945 forintra nőtt, a papírok 597 millió forint értékben cseréltek gazdát.

Update 5

Ritka alattomos napot zárt az index. Mindez persze részben az alacsony forgalomnak (20 milliárd körüli) is betudható, hiszen egy-egy nagyobb megbízás nagyot tudott lökni a piacon, amire a spekulánsok mindkét irányba kitett stop-loss megbízásai is rásegítettek.

A kezdeti lejtmenet ahogy az a fenti ábrán is látszik azt sugalta, hogy komolyabb esésnek nézünk elébe. Az index lefele betöltötte a múlt csütörtökön hagyott rést alatta a hívogató mélységgel. Aztán dél körül előkerültek a vevők, és a -300 pontos szintről nap végére hasonló (27445; 371, +1,3%) pluszba hozzák a Buxot. Így persze fordult a kocka, hiszen a csak félig betöltött korábbi gap állhatja útját az emelkedésnek. Illetve egy holnapi pozitív kereskedés esetén ezen átlendülve felfele nyílik út az index előtt.

A chart alapján most megint teljesen optimistának látszik az összkép. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján azonban amikor ilyen tutinak látszó helyzetek voltak, akkor állandóan jött valami, ami miatt mégsem azt csinálta a piac amit kellett volna. Most ez akár Amerika is lehetne, ahol júliushoz képest augusztusban gyengült a feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója az Egyesült Államokban, 52,9 pontra, ami némileg az elemzői várakozások alatt van. A Reuters által megkérdezett elemzők a Beszerzőmenedzser Intézet (ISM) augusztusi indexét 53,0 pontra várták mérséklődni a júliusi 53,8 pontról.
Más kérdés, hogy a nyitást követő bizonytalankodás elmúltával a tengerentúli börzék folytatták a múlt hét végén megkezdett menetelésüket. Egy pozitív zárás minden valószínűség szerint elegendő lenne, hogy a fenti gapen áttörve a Bux is határozott emelkedésbe kezdjen.

Egy reggeli pozitív nyitás esetén szerintünk - néhány napos - óvatos vételek esetleg megpróbálhatók (szigorú stop-lossokkal), hiszen a szeptember 18-i Fed gyűlésig könnyen jöhet egy emelkedő másfél-két hét. Persze legyünk nagyon észnél, ne kapjon el minket a gépszíj, egy majdani kamatvágás beárazása (amely még korántsem olyan biztos, mint ahogy arra a piac számít), után könnyen jöhet egy újabb korrekció.

A pesti záróárakat illetően talán a Mol mutatja a legjobban, hogy mit művelt ma a piac, hiszen napközben 25705-ig lenyomott részvény végül 26515 (+315) forinton zárt. Egy százalék felett emelkedett a MTelekom is, (952, +14). Kicsit szerényebb mértékben, 0,77%-kal drágult az OTP (9448), a nap győztese azonban a Richter, amely 1250 forintot (+3,42%) ugrott, és végül 37750-en zárt.
A Genesis és a Fotex kivételével egyébként az összes small cap papír emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.