4p

Az új otthonba való beköltözés általában sok pénzt emészt fel, ezért sokan a biztonsági felszereléseken spórolnak, illetve egyértelmű kockázati pontokat hagynak őrizetlenül. Lakásbetörés célpontja ugyan bárki lehet, ám sokan szinte tálcán kínálják a lehetőséget. Hogyan lehet hatékonyan védekezni?

Noha a biztosítók, és a rendőrség is rendszeresen kommunikálja, hogy melyek azok a veszélyek és kockázatok, melyek könnyen azt eredményezhetik, hogy esetleg akaratunkon kívül kirámolják a lakást, sokan a látvány kedvéért, nemtörődömségből, illetve spórolásból csak hiányosan, vagy egyáltalán nem oldják meg ingatlanuk védelmét. Az eredmény adott esetben hazaérkezéskor üresen tátongó otthon, illetve jelentős anyagi veszteség lehet.

Meggondolatlan döntések

Meglepően hangzik ugyan, de sokan elemi biztonsági szabályokat sem tartanak be. Rendszeres látvány mind a lakótelepeken, mind pedig új építésű házakban a lustaságból folyamatosan nyitva tartott bejárati ajtó, vagy éppen a valamelyik lakásban leragasztott kapunyitó gomb. Biztosan nehéz felcsöngetni, vagy elővenni a kulcsot, de a rossz szándékú elemeknek ezzel máris egy akadály elhárult. Miért is keresnének olyan lépcsőházat, ahol még a bejáraton is át kell verekedni magukat, ha van olyan lépcsőház, ami tálcán kínálja magát?

Hasonló a helyzet az „1 percre átszaladok a szomszédba” jellegű tevékenységekkel is, ami általában nyitva felejtett ajtókkal jár. Néhány perc ugyanakkor pontosan elég ahhoz, hogy a váratlan betérő pár értéktárgyat magáévá tegyen. Szomorú szembesülni ezzel a ténnyel, de a fejlett bankrendszer korában is nagyon sokan tartanak otthon pénzt, különféle tuti helyeken, mint például a fiókban, vagy éppen az ágyneműtartóban. Ezek a helyek az ebben utazók számára is ismertek.

Körkörös védelem

Amennyiben társasházi lakásunk van, és az nem földszinti, akkor optimális esetben elég a bejárati ajtót megerősíteni, de azt rendesen. Felejtsük el a régi házgyári ajtókat, főleg amiket a lakótelepekre építettek be, két másodperc alatt be lehet jutni rajtuk. Ma már a minimum védelmi szint, amire költeni kell, a több ponton záródó bejárató ajtó (lehetőleg vasalt), illetve opcionálisan nyitás/mozgásérzékelős riasztó. Ezt is el lehet rontani, a bejárat mellé tett vezérlőpanel, vagy a pusztába vijjogó sziréna kevés – sokkal hatékonyabban megoldások léteznek, mint pl. a csendes riasztók, melyek telefonhívást indítanak, sms-t küldenek, vagy éppen egyből a rendőrséget, vagy egy megbízott járőrszolgálatot riasztanak.

Földszinti, vagy szabadon álló családi ház esetében fontos a többi nyílászáró védelme is, nem árt, ha a legalább az alsó szinten betörésbiztos – biztosítók által bevizsgált és javasolt – üveget építünk be, illetve különös gondot kell fordítani a hátsó bejáratok, teraszajtók megerősítésére is – sok esetben ezek szokták jelenteni a ház gyenge pontjait. Ha a garázs és a lakás között van átjárás, erre is különös figyelmet kell fordítani, nagyobb terület esetén pedig már egyáltalán nem luxuskiadás videós megfigyelőrendszert beállítani, ezek átlagos felhasználónak szánt példányai már néhány tízezer forinttól elérhetőek a nagyobb áruházakban.

Divatja múlt a hivalkodásnak

Jó eséllyel megelőzhető a baj akkor is, ha anyagi jólétünkről a külvilág számára keveset árulunk el. Nem szükséges a fodrásznál, kozmetikusnál arról beszélni, hogy micsoda értékek vannak a lakásban, illetve milyen tuti helyeket alakítottunk ki az ékszerek és a pénz számára – könnyen lehet, hogy éppen ilyen helyekről kapják tippjeiket a betörők. Ha rendszeresen sok vendéget fogadunk, akkor érdemes az igen értékes porcelánokat, műszaki berendezéseket, ékszereket eltenni szem elől – csak akkor hivalkodjunk vele, ha biztosak vagyunk benne, hogy látogatónkban maximálisan megbízhatunk. Pontosan emiatt érdemes ugyanezeket akkor is eltűntetni, ha szakember, vagy éppen reménybeli vásárlók érkeznek lakásunkba.

A vagyon elrejtése, elfedése egyébként már az építészetben is egyre inkább divatos, nagyon sok ház már úgy épül, hogy az utcáról teljesen átlagosnak tűnik, a ház valós énje pedig csak a kert felé bontakozik ki. Számos példát lehet látni az elit környékeken igen erős fásításra a ház frontján, ami eltakarja az érdekesebb dolgokat az avatatlan szemek elől.


A korábbi tapasztalatok miatt egyértelműen állítható, hogy nem érdemes az alapszintű védelmen spórolni, és tudomásul kell venni azt, hogy a világ megváltozott, nagy mennyiségű pénznek, értékpapírnak, aranynak nem biztos, hogy az otthoni kiskomódban van a helye – különösen azért sem, mert ilyesmiket a biztosítók sem nagyon szoktak téríteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!