TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A világ 20 legnagyobb gazdasági súllyal bíró országának vezetői a héten Londonban tanácskoztak, az előzetesen szkeptikus vélemények ellenére azért voltak eredmények a csúcson. A legfontosabb, hogy megháromszorozzák az IMF segélykeretét, illetve megállapodtak a pénzügyi rendszer szigorúbb ellenőrzéséről.

Az elemzők arra számítanak, hogy a londoni G20-értekezlet következtében csökken az Egyesült Államok súlya a világgazdaságban, több szerepet kapnak a nemzetközi szervezetek, mint például a Nemzetközi Valutalap (IMF), a Világbank, valamint az ázsiai régió országai, elsősorban Kína.

Előzetesen nem sok érdemi eredményt vártak a szakemberek a londoni G20-csúcstól, ahhoz képest viszonylag jelentős lépésekről sikerült megállapodni, ez hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi napokban ismét az optimizmus lett úrra a világ tőzsdéin.

A tanácskozás egyik legfontosabb eredménye, hogy az IMF segélykeretét az eddigi 250 milliárd dollárról 750 milliárdra emelik meg. A tudósítások szerint először csak meg akarták duplázni a keretet, azonban Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter javaslatára végül még nagyobb mértékű bővítés mellett döntöttek. A segélykeret egyharmadát a megállapodás szerint az Európai Unió, Japán és Kína biztosítja.

Az IMF SDR tartalékait is 250 milliárd dollárral megnövelik a megállapodás szerint. Az SDR tartalékokból történő részesedést eddig bizonyos feltételekhez, gazdasági reformok végrehajtásához kötötték, de mostantól ez nem alapfeltétel. Nyilván a kvótarendszer megmarad, tehát minden ország a kvótájának (a befizetéseinek) arányában részesülhet az IMF forrásokból. Mindez az IMF-keret megtriplázásával együtt azt jelenti, hogy több mint 1000 milliárd dollárt fordítanak a világgazdaság talpra állítására.

Az elmúlt hat hónapban az IMF mintegy 55 milliárd dollárnyi hitelt helyezett ki, ebből kapott például hazánk is. Ebből is látszik, hogy a keret 750 milliárdra emelése kifejezetten nagy lépésnek tekinthető.


A világ vezetői belátták, hogy az eltérő és laza szabályozások mentén a kockázatvállalási hajlandóság és a hitelfelvétel szinte irracionális módon emelkedett, amelyen mindenütt változtatni kell. A hitelminősítő intézeteket, a pénzügyi szférában a juttatásokat, illetve a kockázatvállalás mértékét a valamennyi pénzügyi eszköznél, erősen szabályozni kell.

Az IMF mellett létrehozzák az úgynevezett Pénzügyi Stabilitás Tanácsát (FSB-t, Financial Stability Board-ot), amelynek az lesz a szerepe, hogy a közelgő pénzügyi veszélyforrásokra felhívja a figyelmet. A piacokon a tőkeáttételes kereskedés lehetőségét is korlátozni fogják, lecsökkentik, illetve a bankokat arra fogják kötelezni, hogy több készpénzt tartalékoljanak a váratlan helyzetekre, erősítve a saját likviditásukat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.