TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. augusztus 5. 18:29

Nem okozott meglepetést a Fed azzal, hogy változatlanul 2 százalékon hagyta az amerikai alapkamatot.

Az infláció még mindig magas, a gazdaság pedig nem tud elég gyorsan nőni - ezek után nem nagyon volt más választása a Fed-nek, mint szinten tartani a jelenlegi 2 százalékos alapkamatot. Ha folytatódik a nyersanyagárak csökkenése, akkor enyhülhet az inflációs nyomás, de akkor sem lesz túl sok tere a jegybanknak, hogy a jelenleg sem túl magas kamatot csökkentse.

Továbbra is be van szorítva a Fed: az infláció magas, ezért nem lehet csökkenteni a kamatot, pedig erre lenne szükség annak érdekében, hogy gyorsuljon a gazdaság növekedése. Az inflációs nyomás elsődleges oka a tartósan magas nyersanyagárakban keresendő, ha folytatódik az olajár csökkenése, akkor néhány hónapon belül enyhülhet a nyomás. A legutóbbi inflációs adatok közel 26 éves csúcsot mutattak: a fogyasztói árak a májusi 4,2 százalék után júniusban 5 százalékkal nőttek 2007 azonos hónapjához képest.

A gazdaság növekedéséről szintén gyenge adatok jelentek meg az utóbbi időszakban: az első becslések szerint a második negyedévben éves szinten 1,9 százalékos volt a növekedés. Ez ugyan fejlődés az első negyedésves 0,9 százalékhoz képest, de elmarad a várakozásoktól. A növekedés jórészt az adóvisszatérítéseknek volt köszönhető. Ráadásul az amerikai hatóságok a tavalyi negyedik negyedéves adatot utólag negatívra változtatták.

A vezető amerikai részvényndexek a mai Fed-döntés előtt jelentősen emelkedtek az olajár további csökkenése és a gazdasági aktivitás emelkedése miat. A Dow 1,9 százalékkal állt tegnapi értéke felett, a Standard & Poor's 1,72 százalékot javított, a Nasdaq pedig 1,59 százalékos pluszban volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.