2008. augusztus 5. 18:29

Nem okozott meglepetést a Fed azzal, hogy változatlanul 2 százalékon hagyta az amerikai alapkamatot.

Az infláció még mindig magas, a gazdaság pedig nem tud elég gyorsan nőni - ezek után nem nagyon volt más választása a Fed-nek, mint szinten tartani a jelenlegi 2 százalékos alapkamatot. Ha folytatódik a nyersanyagárak csökkenése, akkor enyhülhet az inflációs nyomás, de akkor sem lesz túl sok tere a jegybanknak, hogy a jelenleg sem túl magas kamatot csökkentse.

Továbbra is be van szorítva a Fed: az infláció magas, ezért nem lehet csökkenteni a kamatot, pedig erre lenne szükség annak érdekében, hogy gyorsuljon a gazdaság növekedése. Az inflációs nyomás elsődleges oka a tartósan magas nyersanyagárakban keresendő, ha folytatódik az olajár csökkenése, akkor néhány hónapon belül enyhülhet a nyomás. A legutóbbi inflációs adatok közel 26 éves csúcsot mutattak: a fogyasztói árak a májusi 4,2 százalék után júniusban 5 százalékkal nőttek 2007 azonos hónapjához képest.

A gazdaság növekedéséről szintén gyenge adatok jelentek meg az utóbbi időszakban: az első becslések szerint a második negyedévben éves szinten 1,9 százalékos volt a növekedés. Ez ugyan fejlődés az első negyedésves 0,9 százalékhoz képest, de elmarad a várakozásoktól. A növekedés jórészt az adóvisszatérítéseknek volt köszönhető. Ráadásul az amerikai hatóságok a tavalyi negyedik negyedéves adatot utólag negatívra változtatták.

A vezető amerikai részvényndexek a mai Fed-döntés előtt jelentősen emelkedtek az olajár további csökkenése és a gazdasági aktivitás emelkedése miat. A Dow 1,9 százalékkal állt tegnapi értéke felett, a Standard & Poor's 1,72 százalékot javított, a Nasdaq pedig 1,59 százalékos pluszban volt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.