2011. szeptember 8. 10:40

A világ legnagyobb valutakereskedője, a Deutsche Bank szerint a svájci jegybank döntése miatt 'reménytelenné' váló kockázatkerülő befektetők a norvég koronába menekíthetik pénzüket, mivel ez az egyik olyan menedék valuta, amely jelenleg nincs túlértékelve.

Bár a nyár folyamán már többen, köztük Zsiday Viktor is megírta, hogy a korona lehet az új svájci frank, a korona központba kerülése azután gyorsult fel, hogy a svájci jegybank (SNB) kedden bejelentette, korlátlan mennyiségben fog frankot eladni annak érdekében, hogy megakadályozza az 1,2-es szintén erősebb euró-frank árfolyamot. A hírre a frank jelentősen gyengült, de valamennyi deviza közül legnagyobb mértékben a norvég koronával szemben.

A korona előtérbe kerülése azért sem jelent különösebb meglepetést, mivel az ország tavaly 10,5 (!) százalékos GDP-arányos költségvetési többletet ért el, ami a legmagasabb az AAA adósbesorolással rendelkező országok közül. Ráadásul a norvégok munkanélküliségi rátája a legalacsonyabb Európában, köszönhetően olajiparának, aminek egy 540 milliárd dolláros (a magyar éves GDP közel négyszerese) olajalapot összehozott már az országnak.

Emiatt a tényezők miatt véli úgy Henrik Gullberg, a Deustche Bank londoni stratégája, hogy az SNB okozta vákuumot a norvég korona fogja betölteni. Mások szerint viszont a koronapiac alacsony likviditása nem teszi alkalmassá arra a norvégok fizetőeszközét, hogy klasszikus devizapiaci menedékhely legyen. A világ devizapiacának mindössze 0,7 százalékát tette ki a korona forgalma 2010-ben, szemben a svájci frank 3,2 százalékával.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.