<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A világ legnagyobb valutakereskedője, a Deutsche Bank szerint a svájci jegybank döntése miatt 'reménytelenné' váló kockázatkerülő befektetők a norvég koronába menekíthetik pénzüket, mivel ez az egyik olyan menedék valuta, amely jelenleg nincs túlértékelve.

Bár a nyár folyamán már többen, köztük Zsiday Viktor is megírta, hogy a korona lehet az új svájci frank, a korona központba kerülése azután gyorsult fel, hogy a svájci jegybank (SNB) kedden bejelentette, korlátlan mennyiségben fog frankot eladni annak érdekében, hogy megakadályozza az 1,2-es szintén erősebb euró-frank árfolyamot. A hírre a frank jelentősen gyengült, de valamennyi deviza közül legnagyobb mértékben a norvég koronával szemben.

A korona előtérbe kerülése azért sem jelent különösebb meglepetést, mivel az ország tavaly 10,5 (!) százalékos GDP-arányos költségvetési többletet ért el, ami a legmagasabb az AAA adósbesorolással rendelkező országok közül. Ráadásul a norvégok munkanélküliségi rátája a legalacsonyabb Európában, köszönhetően olajiparának, aminek egy 540 milliárd dolláros (a magyar éves GDP közel négyszerese) olajalapot összehozott már az országnak.

Emiatt a tényezők miatt véli úgy Henrik Gullberg, a Deustche Bank londoni stratégája, hogy az SNB okozta vákuumot a norvég korona fogja betölteni. Mások szerint viszont a koronapiac alacsony likviditása nem teszi alkalmassá arra a norvégok fizetőeszközét, hogy klasszikus devizapiaci menedékhely legyen. A világ devizapiacának mindössze 0,7 százalékát tette ki a korona forgalma 2010-ben, szemben a svájci frank 3,2 százalékával.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.