2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A világ legnagyobb valutakereskedője, a Deutsche Bank szerint a svájci jegybank döntése miatt 'reménytelenné' váló kockázatkerülő befektetők a norvég koronába menekíthetik pénzüket, mivel ez az egyik olyan menedék valuta, amely jelenleg nincs túlértékelve.

Bár a nyár folyamán már többen, köztük Zsiday Viktor is megírta, hogy a korona lehet az új svájci frank, a korona központba kerülése azután gyorsult fel, hogy a svájci jegybank (SNB) kedden bejelentette, korlátlan mennyiségben fog frankot eladni annak érdekében, hogy megakadályozza az 1,2-es szintén erősebb euró-frank árfolyamot. A hírre a frank jelentősen gyengült, de valamennyi deviza közül legnagyobb mértékben a norvég koronával szemben.

A korona előtérbe kerülése azért sem jelent különösebb meglepetést, mivel az ország tavaly 10,5 (!) százalékos GDP-arányos költségvetési többletet ért el, ami a legmagasabb az AAA adósbesorolással rendelkező országok közül. Ráadásul a norvégok munkanélküliségi rátája a legalacsonyabb Európában, köszönhetően olajiparának, aminek egy 540 milliárd dolláros (a magyar éves GDP közel négyszerese) olajalapot összehozott már az országnak.

Emiatt a tényezők miatt véli úgy Henrik Gullberg, a Deustche Bank londoni stratégája, hogy az SNB okozta vákuumot a norvég korona fogja betölteni. Mások szerint viszont a koronapiac alacsony likviditása nem teszi alkalmassá arra a norvégok fizetőeszközét, hogy klasszikus devizapiaci menedékhely legyen. A világ devizapiacának mindössze 0,7 százalékát tette ki a korona forgalma 2010-ben, szemben a svájci frank 3,2 százalékával.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!